Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 30 vendég böngészi
Közös álláspont kialakítása a cél | videó Nyomtatás E-mail
2016. február 10.

 

Létre kell hozni egy új védelmi vonalat a bolgár-görög, valamint a macedón-görög határnál - fogalmazott Orbán Viktor.

 

A kormányfő Beata Szydło lengyel miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő héten uniós csúcstalálkozó lesz, ezt megelőzően pedig Prágában találkoznak a visegrádi országok kormányfői, ahol igyekeznek majd közös álláspontot kialakítani a nemzetközi ügyekben.

 

Közép-Európa sikerén múlik az egész Európai Unió sikere a következő években – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: ha a térség nem lesz sikeres, akkor Európában nem lesz gazdasági növekedés.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kiemelte, a lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatok történelmi szövetségként írhatók le, ez egy több száz éves „kipróbált barátság”, és a két nép is közel érzi magát egymáshoz.

 

A miniszterelnök tájékoztatott arról, hogy a lengyel kormányfővel megállapodtak a V4-ek együttműködésének további erősítésén.

 

Leszögezte, a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok felfutóban vannak, nagyon magas a két ország közötti kereskedelem mérlege.

 

Szeretnénk ezt tovább javítani; szeretnénk, ha a lengyel és a magyar cégek között szorosabbak lennének a kapcsolatok, több lenne a lengyel befektető hazánkban, és több lenne a magyar befektető Lengyelországban – sorolta. Mint mondta, ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a két ország keleti iparvidékeit négysávos gyorsforgalmi utakkal kötik majd össze, és határoztak a vasúti összeköttetések megerősítéséről is. Elkötelezettségünket fejeztük ki a közvetlen légiközlekedés létrehozása érdekében is – fűzte hozzá.

 

A brit javaslatok kapcsán kifejtette, szeretnének közös V4-es álláspontot kialakítani, és azt képviselni a brüsszeli csúcson.

 

Bennünket aggaszt az, amit tapasztalunk; a történelem során nem először látjuk azt, hogy Európa déli irányból védtelen – jelentette ki a migrációval összefüggésben. Hozzátette, létre kell hozni egy új védelmi vonalat a bolgár-görög, valamint a macedón-görög határnál, és itt kell biztosítani a kontinens biztonságát.

 

A transzatlanti együttműködés kapcsán jelezte, Magyarország megértéssel fogadja Lengyelország álláspontját, miszerint transzatlanti csapatok és eszközök állomásozzanak a közép-európai térségben. Orbán Viktor sok sikert kívánt Lengyelország kormányának, és hangsúlyozta, minden kettős mérce alkalmazásával szemben, minden méltánytalansággal szemben számíthatnak Magyarország szolidaritására.

 

Lengyelország számít arra, hogy egyre szorosabbá válik a lengyel-magyar gazdasági és politikai együttműködés - mondta Beata Szydło lengyel miniszterelnök.

 

Számunkra is fontos, hogy Közép-Európa és régiónk a lehető legjobban fejlődjön - fűzte hozzá.

 

Elkötelezettek vagyunk a visegrádi együttműködés szorosabbá tétele mellett, fontosnak tartjuk, hogy a V4-ek egységes álláspontot alakítsanak ki – fogalmazott.

 

A migráció kapcsán kijelentette, a lengyel kormány egyértelmű álláspontja, hogy Schengen déli határait meg kell erősíteni, a problémát pedig az unió határain kívül kell megoldani.

 

Egyéb részleteket érintve elmondta, a két ország közötti további együttműködési lehetőségek között szerepelnek infrastrukturális és energetikai beruházások. Fontos a vasúti, közúti és energetikai összeköttetés – emelte ki. A lengyel miniszterelnök deklarálta, Lengyelország mindig támogatni fogja Magyarországot gazdasági és politikai kérdésekben.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés