Névnap

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 31 vendég böngészi
A kormány szélesebbre tárja az otthonteremtési program kapuit Nyomtatás E-mail
2016. február 11.

 

Közzétették az otthonteremtési program egységes szabályait, melyek több ponton könnyítést, egyszerűsítést hoztak.

 

A kormány szélesebbre tárja a kapukat az otthonteremtési programnál - hangsúlyozta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője csütörtökön Lillafüreden.

 

Novák Katalin a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének második napján tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a kormány nemzetközileg is példaértékű otthonteremtési programot kínál, amely egyszerre támogatja a családokat, a gyermekvállalást, és a nemzetgazdaságot is.

 

Ha bárki új vagy használt lakást tervez vásárolni, és van gyermeke vagy gyermekvállalás előtt áll, nagyon jó eséllyel részesülhet vissza nem térítendő támogatásban – fogalmazott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Egyúttal rámutatott: fontos egyszerűsítés, hogy a támogatás mértéke az új és a használt ingatlanok esetén is kizárólag a gyermekek számától függ. "Több gyermek több pénzt jelent a családnak" – húzta alá.

 

A két vonatkozó rendeletből kiderül: a kormány eltörölte a különböző négyzetméterár-maximumokat, kizárólag egy általános maximális értékhatárt határoztak meg a használt lakásoknál, ez országosan 35 millió forint.

 

A támogatási összegeket érintve Novák Katalin felsorolásban kitért rá: új lakás építésénél vagy vásárlásánál egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, míg három vagy több gyermeknél 10 millió forint a támogatás.

 

Használt lakások vásárlásához egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 1,43 millió, háromnál 2,2 millió, négy vagy több gyermek esetén pedig 2,75 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a családok.

 

Új ingatlanok esetén és az áfa-visszaigénylésnél eltörölték az ingatlantulajdonra vonatkozó korlátozást – ismertette Novák Katalin. Egyúttal megjegyezte, hogy a kedvezményes, kamattámogatott hitelnél eltörölték az ingatlanra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatárt is.

 

Az ingatlanok komfortjával kapcsolatban is könnyítéseket vezetett be a kabinet, így például az ivóvízellátás fúrt kúttal is megoldható, ha pedig nincs szennyvízcsatorna, akkor más szabályszerű szennyvíztárolási és szennyvíztisztítási módot is elfogadnak. Mindmellet a módosításoknak köszönhetően a tanya besorolású külterületeken szintén igényelhető az otthonteremtési program.

 

Azokat sem zárják ki a támogatási rendszerből, akik már igényeltek csokot, vagy korábban szocpolt, ők a két támogatás közti különbözetet igényelhetik – tájékoztatott Novák Katalin. Végül kitért rá, hogy a közfoglalkoztatottak is vásárolhatnak használt ingatlant vissza nem térítendő állami támogatással.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés