Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 24 vendég böngészi
Parlamenti vitanapot kezdeményez a Fidesz-KDNP a kötelező betelepítési kvótáról | videó Nyomtatás E-mail
2016. február 15.

 

A Fidesz-KDNP azt kezdeményezi, hogy a parlament tartson politikai vitanapot a migrációról és a kötelező betelepítési kvótáról – jelentette be Kósa Lajos.

 

Van egy egyelőre nem nyilvános – sőt letagadni szándékozott - háttérmegállapodás azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió enyhíti a Törökországra nehezedő migrációs nyomást mintegy 400-500 ezer ember áttelepítésével, majd széttelepítésével – mondta a Fidesz frakcióvezetője pénteki Harrach Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, Lillafüreden. Ezzel párhuzamosan anyagi támogatás fejében Törökországtól azt várják, hogy állítsa meg az illegális migrációt – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy Európa védelmét Törökországban látják.

 

Kósa Lajos arról is tájékoztatott, hogy jövő héten az Európa Tanács ülésén napirendre kerülhet ez a megállapodás, melynek legfontosabb lépése a kötelező betelepítési kvóta áterőltetése. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az EU görög migrációs biztosa már levélben követelte, hogy Magyarország kezdje meg a kötelező kvóta alapján a betelepítést. Azonban a helyzet jelenleg az, hogy a 160 ezer kötelezően letelepítendő migránsnak eddig csak töredékét, néhány ezer embert sem tudtak eddig szétosztani – fűzte hozzá.

 

Hangsúlyozta: azok az európai országok sem üzemeltetik ezt a rendszert, melyek formálisan elfogadták a kötelező betelepítési kvótát.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A Fidesz-frakció vezetője, emlékeztetve arra, hogy hazánk és Szlovákia az Európai Bírósághoz fordult, kijelentette: a döntés a nemzetközi és az európai joggal is tételesen ellenkezik.

 

„Amennyiben ez nem megy át, a másik forgatókönyv éppoly veszélyes, nevezetesen, hogy ebben az esetben Törökország nem állítja meg a migrációs hullámot, hiszen Európa nem készült fel erre” – emelte ki, megjegyezve, hogy a jelenlegi prognózis szerint ebben az évben 1-1,5 millió illegális bevándorlóra lehet számítani, ami megint felveti a kötelező betelepítési kvóta elfogadtatását.

 

A legtöbb migrációval foglalkozó előrejelzés szerint 30-38 millió ember van jelenleg menekülttáborokban vagy úton – közölte Kósa Lajos. Ők már meghozták azt a döntést, hogy elhagyják az otthonukat – tette hozzá.

Egészen katasztrofális következményei lehetnek, ha nem állítjuk meg ezt a hullámot – szögezte le. Ugyanakkor felidézte, a közelmúltban már holland kormánytisztviselő is arról beszélt egy európai grémium előtt, hogy minimum a 60 százaléka a bevándorlóknak nem valódi menekült, hanem gazdasági migráns, tehát látszik, hogy fordul az álláspont.

 

Kósa Lajos egyúttal arról is tájékoztatott, hogy a Fidesz és a KDNP frakció két határozatot hozott a kihelyezett frakcióülésen. Az egyikben kezdeményezik, hogy tartson a parlament egy politikai vitanapot a kötelező betelepítési kvóta és migráció kapcsán, a másikban pedig határozati javaslatban felkérik a kormányt, hogy indítson tájékoztató kampányt, elsősorban a fiatalok és a külföldre utazók számára a migrációhoz köthető veszélyekről. Ez utóbbit a kormánypárti politikus azzal indokolta, hogy a migráció nem pusztán a terrorfenyegetettséget növeli, de a mindennapok biztonsága is rendkívüli mértékben romlott.

 

Az új veszélyekre példaként a migránsok által elkövetett tömeges erőszakot említette. Ezt súlyosbítja, hogy a nyugat-európai hatóságok nem tudják kezelni a helyzetet, „azon kívül, hogy hírzárlatot rendelnek el, ami a sajtószabadság szempontjából teljesen megdöbbentő.” – mondta. Ezért az a minimum, hogy a kormány felelősen tájékoztatja a magyar embereket, hogy hol milyen veszélyekre kell felkészülni – mutatott rá, megjegyezve: ez nem felesleges pánikkeltés, hiszen a repülőn is felszállás előtt tájékoztatják az utasokat, hogy mi a teendő kényszerleszállás esetén, holott a statisztikák szerint sokkal kisebb az esélye annak, hogy valaki légi balesetet szenved, mint annak, hogy migránsok erőszakos cselekményének esik áldozatául.

 

Mindemellett teljesen hibásnak minősítette mindkét frakció azt az álláspontot, hogy a migránsokat kell tájékoztatni – közölte, megjegyezve, hogy teljesen hatástalan és értelmetlen.

 

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az európai döntéshozó testületek milyen lépésekre szánják el magukat, de az napnál világosabb, hogy a helyzet így nem maradhat, lépéskényszer van – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

 

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője elmondta: 2016 két legfontosabb belpolitikai témája a migráció és a családi otthonteremtési program lesz. A bevándorlás kapcsán a kereszténydemokrata politikus kifejtette: a kötelező betelepítési kvóta jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen kultúránkat és biztonságunkat alapjaiban fenyegeti.

 

A bürokráciacsökkentést érintve megjegyezte: a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok engedélykötelességének eltörlése nem jelenti azt, hogy a központi és helyi építési szabályokat nem kell betartani, ezek továbbra is érvényben maradnak, azonban a tervezőre nagyobb felelősség fog hárulni.

 

Az oktatás kapcsán Harrach Péter kiemelte: az oktatási kerekasztal nagy reményekre jogosít, célunk, hogy az iskolákból a gyerekek versenyképes tudással és a tisztességes élet esélyével kerüljenek ki. A családi otthonteremtési programra térve a KDNP frakcióvezetője megerősítette, hogy a két új vonatkozó rendelet alapján: új lakás építésénél vagy vásárlásánál egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, míg három vagy több gyermeknél 10 millió forint a támogatás.

 

Használt lakások vásárlásához egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 1,43 millió, háromnál 2,2 millió, négy vagy több gyermek esetén pedig 2,75 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a családok.

 

Az ingatlanok komfortjával kapcsolatban is könnyítéseket vezetett be a kormány, így például ma már tanya besorolású külterületeken is igényelhető az otthonteremtési program. Mindezeken túl a családokat segíti az áfa visszaigénylés, az áfacsökkentés, illetve a kedvezményes lakáshitel is. Továbbá a közfoglalkoztatottak is igénybe vehetik a támogatást.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés