Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 102 vendég böngészi
A program sikere: Otthon Nyomtatás E-mail
2016. február 16.

 

Új otthonában látogatta meg Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász és Nagy István alpolgármester Gábort, február 9-én.

 

A Habitat for Humanity Elsőként lakhatást programja hajléktalanokat segít lakáshoz jutni Újpesten is. Gábornak ismét van fedél a feje felett. A megvalósításhoz az önkormányzat biztosított felújításra szoruló bérlakást, aminek a helyrehozatalában Gábor is aktívan részt vett.

 

Berki Krisztián olimpiai bajnok, a program nagykövete egy mikrohullámú sütővel érkezett, azzal lepte meg Gábort. Olyan tárgyat szeretett volna átadni, aminek Gábor biztosan hasznát veszi. A férfi ugyanis a Habitat for Humanity Elsőként lakhatást programja keretén belül jutott ismét otthonhoz, amelynek felújításában egyébként maga is részt vett.

 

Szekér András, a Habitat for Humanity igazgatója visszautalt rá, Gábor ezt megelőzően hosszú ideig közterületen élt egy kunyhóban. Kiemelte, céljuk, hogy minden ember méltó körülmények közt lakhasson. Ennek érdekében önkéntesek segítségével és a program résztvevőinek bevonásával rossz állapotú bérlakásokat újítanak fel.

 

Nagy István alpolgármester elmondta, ez már a nyolcadik olyan otthon, amit átadhatnak. Aláhúzta, azért is állt a jó ügy mellé az önkormányzat, mert a beköltöző maga is tevőlegesen részt vesz a felújításban, ami motivációt ad a visszailleszkedéshez. Fontos szempont az is, hogy a lakó egyben bérlő is, az őt megillető jogokkal és kötelezettségekkel. Az önkormányzat a lakhatáshoz szükséges feltételek megteremtésében is segített, például az elektromos vezetékhálózat cseréjében.

 

Berki Krisztián olimpiai bajnok, az Elsőként lakhatást program nagykövete azt mondta, nyáron kérték fel arra, hogy vállaljon aktív szerepet. Fontosnak tartja azt, hogy csak olyan kezdeményezést támogasson, ami ténylegesen a meghirdetett célt szolgálja.

 

– Büszke vagyok arra, hogy olyan embereken segíthetek, akik rászorulnak és megérdemlik – mondta. A látogatás végén pedig azt is elárulta, jó látnia Gáboron az örömöt, aki nyáron is ugyanolyan lelkes volt, amikor a legnagyobb munkák zajlottak.

 

 

A nagy árvízzel kezdődött

 

Az együttműködés a nagy 2013-as árvízzel kezdődött, amikor a Habitat azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy lennének-e olyan rossz állapotú bérlakásaik, amiknek a felújítása gazdaságilag már nem érné meg. Ezeket ugyanis önkénteseik segítségével rendbe hoznák – utalt vissza az együttműködés kezdeteire Nagy István alpolgármester.

Kiemelte azt is, Újpest a legfiatalabb kerületek egyike, és nem csak azokat érintik lakhatási gondok, akik az utcán élnek. Nem mehetnek el azok mellett sem, akik önhibájukon kívül jutottak hajléktalansorsra, éppen ezek miatt nehéz megfelelő választ adni a lakhatási gondokra. Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy a beköltözők maguk is részt vesznek a felújításban.

 

Látható öröm

 

Gábor láthatóan örül új otthonának. Azt mondta, első napjai a pakolással teltek, könnyű volt visszailleszkednie és megszoknia, hogy újra van fedél a feje felett. A szomszédokkal is jó kapcsolatot alakított ki, akik egyébként szintén idősebbek. Szerinte már nem is tudná újra megszokni az utcai létet.

 

Az összefogás háttere

 

A Habitat for Humanity Elsőként lakhatást! programját a Saint Gobain Initiatives Foundation és az Abbé Pierre Alapítvány finanszírozza. A megvalósításhoz az önkormányzat bocsát rendelkezésre felújítandó bérlakásokat, amiket a Habitat önkéntesei, és maguk a leendő lakók újítanak fel. Az önkormányzat ezen kívül a lakhatás feltételeit is megteremti, Gábornál például a vezetékhálózat cseréjével. Az így rendbe hozott ingatlanok egyébként szociális bérlakásként működnek Újpesten, lakóikra a bérlők jogai és kötelezettségei vonatkoznak.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés