Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 35 vendég böngészi
234 milliárd forintot kapott a köznevelés öt év alatt | videó Nyomtatás E-mail
2016. február 17.

 

2010 előtt, az akkori kormányzat részéről GDP arányosan és nominálisan is – elsősorban a 13. havi bér elvételével - csökkent a köznevelésre fordított források száma, 2010 után azonban egyértelműen nőtt – jelentette ki Rétvári Bence Palkovics Lászlóval tartott közös keddi sajtótájékoztatóján.

 

Az Emmi parlamenti államtitkára kiemelte, éves szinten 2012-ről 2013-ra 32 milliárd forint volt az a többlet, amit a pedagógusbérekre és ezáltal a köznevelés rendszerére fordított a kormány. 2013 és 2014 között 120 milliárd forint, a következő időszakban 38,5 milliárd forint, 2015-16 között pedig 34 milliárd forint pluszt tartalmaz a költségvetés erre a célra – jelezte.

Az államtitkár példaként említette, hogy egy gyakornok besorolású, főiskolai végzettségű tanár 2011-ben 122.000 forintot keresett, ami 2015-re 171.000 forintra emelkedett. Elmondta, egy 18-20 éves gyakorlattal rendelkező egyetemi végzettségű pedagógus fizetése 64 százalékkal nőtt öt év alatt.

 

Egyértelmű, hogy a kormányzat először a pedagógusok számára vezette be az életpálya modellt, az ő munkájukat akartuk megbecsülni, hiszen ez a jövő egyik záloga – fogalmazott. A jó nevelési munkához okvetlenül szükséges a személyi motiváció mellett az anyagi megbecsültség is – húzta alá, hozzátéve, ezért fordította a kormányzat ezt a több mint 234 milliárd forintot pedagógus-béremelésre és oktatási forrástöbbletre.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a pedagógusok követeléseire reagálva kifejtette, a 25 pontos követelés 18 százalékos kiegészítő bérnövekedést jelent. Mint mondta, a kérések között három olyan pont is van, amely erről szól.

 

A 13. pont kimondja, hogy vissza kell állítani a pedagógusok kötelező óraszámát, főszabályként heti huszonkét órával, és a többlettanítás után óradíjat kell fizetni. A 15. pont szerint vissza kell állítani az órakedvezményt – heti két óra –, az osztályfőnöki feladatot, a munkaközösség-vezetői feladatot, illetve a diákönkormányzatot segítő feladatot ellátó pedagógusok részére. A 17. pontban kinyilvánítják, hogy vissza kell hozni a minőségi munkavégzésért járó pótlékot, a minőségbiztosítás feladataiban való közreműködésért járó pótlékot, az integrált felkészítésben való részvételért járó pótlékot – fogalmazott Palkovics László.

 

Az oktatásért felelős államtitkár összegzésében rámutatott, a fenti pontok indirekt módon jövedelemnövekedési követelmények.

 

Rétvári Bence aláhúzta, a 25 pontos követelés burkoltan magában hordozza a bérek emelkedését pótlékok és munkaidő-kedvezmények formájában. Mind a Pedagógusok Szakszervezete, mind a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a nyílt levelek és a pedagógus kar különböző megnyilatkozásai ezeken túlmenő bérkövetelésekkel is előálltak - jelezte. Korábban a kormányzattól azt követelték, hogy ne csak a szeptemberi béremelkedések valósuljanak meg, hanem egy januári is – mondta.

 

Rétvári Bence kijelentette, mindenki számára megnyitották a párbeszéd lehetőségét, de fontos tisztázni a feleknek, hogy mit ajánlanak és követelnek, ha közös asztalhoz ülnek tárgyalni.

 

Hozzátette, a tankönyvrendszer 2010 előtti állapotának visszaállítása – csak a tavalyi év tükrében – plusz 15 milliárd forintot jelentene a magyar családoknak, hiszen az új rendszerben ennyivel olcsóbbak a tankönyvek.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés