Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 55 vendég böngészi
A legfontosabb feladat a kötelező betelepítési kvóta elhárítása | videó Nyomtatás E-mail
2016. február 23.

 

Nem fogadjuk el a kötelező betelepítési kvóta egyedi döntését, és azt sem, hogy ebből a későbbiekben egy általános szabályozási elvet és megoldást építsenek fel – jelentette ki Orbán Viktor a parlamentben.

 

A múlt heti uniós csúcson szóba került a migrációs helyzet is. 2015 nehéz év volt, nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió számára is; milliós nagyságrendben, ellenőrzés nélkül azonosítatlan és ismeretlen néptömegek jelentek meg a kontinens és Magyarország déli határainál – idézte fel napirend előtti felszólalásában a kormányfő. Emlékeztetett, a magyar válasz 2015-ben világos és érthető volt: ellenőrzés, azonosítás, megállítás és visszafordítás, ahogyan a schengeni szerződés előírja. Ez ugyan költséges, nehéz, de sikeres és eredményes védekezési módszernek bizonyult eddig, és ezt fenn kívánjuk tartani a jövőben – fűzte hozzá.

 

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós csúcsnak a migráció tekintetében az a legfontosabb fejleménye, hogy először fogadták el a magyar megközelítést egész Európára nézve. Kimondták, a legfontosabb feladat, hogy a migránsokat meg kell állítani, és világossá tették, hogy a külső határokat meg kell védeni, valamint mindenkinek be kell tartani Schengent 100 százalékban – tette hozzá.

 

Politikai értelemben most ott vagyunk, ahol az Európai Uniónak egy éve kellett volna lennie; a balkáni útvonal országai és Ausztria is a józan ész útjára léptek – jegyezte meg.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Orbán Viktor emlékeztetett, Magyarország kapott hideget, meleget korábban, de most senki sem fejezi ki elismerését, hogy mi egy évvel hamarabb vezettük be ezeket az elveket, mint ők.

 

Akárhogyan variálják, színezik, magyarázzák, valójában ma az Európai Unió azokat az elveket fogadta el, és azokat a teendőket jelölte meg, amit a magyar kormány eddig is képviselt – jegyezte meg.

 

A kormányfő szerint ebből az következik, hogy lehetségessé vált a déli határaink megvédése, sőt, ha az osztrákok és a balkáni útvonalon elhelyezkedő államok is aszerint cselekednek, amit bejelentettek, akkor könnyebbé válik majd a jövőben Magyarország határainak megvédése. Nem lesz könnyű, a fizikai akadályok megerősítésre szorulnak, és az sem lehetetlen, hogy ki kell őket terjeszteni – tette hozzá.

 

A kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy a magyar intézkedések megvédése és általánossá tétele az unión belül nem lett volna lehetséges a visegrádi négyek (V4) támogatása nélkül.

 

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a többi V4-es országgal együtt óriási nyomás alatt van. Ennek tárgya, hogy sikerül-e legyömöszölni a közép-európai országok torkán egy olyan új európai uniós migránsrendszert, amely feljogosítaná az EU-t arra, hogy az egyes tagállamok által befogadott migránsokat kötelező erővel szétosszák a többi ország között – fűzte hozzá.

 

A március eleji uniós csúcs tétje, hogy a miniszterelnökök áldásukat adják-e egy olyan kötelező betelepítési kvótarendszerre, amely beépülve az uniós jogrendbe - mintegy menekültügyi mechanizmusként - folyamatosan beszállítaná Magyarországra azokat a migránsokat, akiket mi nem akarunk beengedni – tette hozzá.

 

A kormányfő emlékeztetett, korábban már hozott egy egyedi döntést az unió 160 ezer migráns betelepítéséről, amelyet Magyarország nem fogadott el, és per alá vont. Azt akarjuk, hogy a bíróság kimondja, ezt a kötelezettséget jogszerűtlenül tették Magyarország nyakába – tette hozzá. Továbbra is kitartunk; nem fogadjuk el a kötelező betelepítési kvóta egyedi döntését, és azt sem, hogy ebből az egyedi döntésből a későbbiekben egy általános szabályozási elvet és megoldást építsenek fel – szögezte le. Ez lesz a márciusi csúcs kérdése – fűzte hozzá. Orbán Viktor szerint a következő hetek és hónapok legfontosabb feladata az uniós támadás kivédése.

 

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy szerdai ülésén értékeli a helyzetet a kormány, és kialakítja az álláspontját arról, hogyan és miképpen próbáljuk visszaverni azt a brüsszeli kísérletet, hogy folyamatosan, éveken keresztül, beláthatatlan nagyságrendben olyanokat telepítsenek be Magyarországra, akikkel nem kívánunk együtt élni.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés