Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 78 vendég böngészi
Minden megbecsülést meg kell adni a pedagógusoknak | videó Nyomtatás E-mail
2016. március 02.

 

A kormánynak, a kormánypártoknak a legfontosabb, hogy gyermekeink jó iskolákban tanulhassanak, versenyképes tudásra tegyenek szert, és megállják a helyüket a világban – mondta el Pósán László, hozzátéve: ehhez motivált, jól felkészült pedagógusokra van szükség.

 

Az Országgyűlés Kulturális bizottságának alelnöke a közoktatásról rendezett keddi országgyűlési vitanap alatt tartott sajtótájékoztatóján aláhúzta, minden megbecsülést meg kell adni a pedagógusoknak. Ezen a téren az elmúlt időkben komoly lépéseket tettünk – fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2013-ban elindult a pedagóguséletpálya-modell, melyhez a pénzügyi, anyagi megbecsülés folyamatos kiterjesztése is hozzátartozik, és melyet a jövőben is folytatni kívánnak.

 

Pósán László arról is beszélt, hogy a pedagógusok sztrájkbizottságának 25 pontjában szerepel néhány olyan tétel, például bizonyos pótlékok visszaállítása, a pedagógus-óraszámok csökkentése, a kötött munkaidő eltörlése, melyek körülbelül 18 százalékos további béremelkedést jelentenének, melyet a büdzsé nem bír el.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A határ a magyar gazdaság teljesítőképessége – jegyezte meg. Hozzátette: a tervezett pedagógus-bértábla növelése természetesen folytatódik.

 

A fideszes képviselő hangsúlyozta, a közoktatásban koránt sincs minden rendben, van számos megoldandó probléma. A kormány világossá tette, ezek megoldására nyitott, el is kezdődött az egyeztetési folyamat a közoktatási kerekasztal felállításával.

 

A felmerült kérdések túlnyomó része szakmai, azt higgadtan, nyugodtan, józan fejjel az asztal mellett kell megbeszélni – fűzte hozzá. A szakmai kérdések között megemlítette a tananyag és a tanulói óraterhelés kérdését, valamint azt, hogy mit tartalmazzon a nemzeti alaptanterv.

 

Pósán László szerint a kiindulópontokat is tisztázni kell. Emlékeztetett, 2010-ben a kormány olyan közoktatási rendszert örökölt, melyből az MSZP-SZDSZ kormány nagyon sok pénzt vont ki, ezen kívül korábban iskolákat zártak be, pedagógusokat bocsátottak el. Mindezek Magyar Bálint és Hiller István minisztersége alatt következtek be – jegyezte meg.

 

Kitért arra is, hogy abban az időben alapvetően önkormányzati fenntartói rendszer működtette a közoktatást, az állami normatíva pedig folyamatosan csökkent. Pósán László aláhúzta, azért nem szabad engedni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) felszámolását követelőknek, mert a 2010 előtti állapotok restaurálása újratermelné azt a problémakört, amely 2010 előtt csődbe vitte az önkormányzatokat. Ha a fenntartó csődben van, akkor az általa fenntartott intézményrendszernél is ugyanez a helyzet – jegyezte meg.

 

Elismerjük, hogy a Klik működése korántsem tökéletes, de az állami intézményfenntartó működése óta nem zártak be iskolát, és nem küldtek el tanárt – fogalmazott a képviselő. Éppen ezért kicsit értetlenül állunk azelőtt, hogy akkor, amikor iskolákat zártak be és tanárokat tettek utcára, akkor a Pedagógusok Szakszervezete csak verbálisan fogalmazta meg, hogy „ejnye-bejnye, ez nincsen jól” – fűzte hozzá. Most viszont, amikor iskolákat megtartunk, egyet sem zár be a politika, egy tanárt sem tesz az utcára, a szakszervezet sztrájkbizottságot alakít – jegyezte meg. Pósán László szerint ezért nehéz attól a gondolattól szabadulni, hogy az egész mögött ne lenne politikai motiváció. Leszögezte azt is, hogy mélységesen elítélik, amikor gyerekeket akarnak politikai célokra felhasználni.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés