Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 76 vendég böngészi
A tömeges migráció újra elérheti hazánkat | videó Nyomtatás E-mail
2016. március 07.

 

Láthatóan jelentősen növekszik a migrációs áradat, januárban és februárban többen érkeztek, mint tavaly az év első hat hónapjában - ismertette Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szombati sajtótájékoztatón.

 

A törökországi adatokról elmondta, a migránsok száma meghaladja a hárommilliót. Szervezett, állandó és tömeges a migrációs mozgás – jellemezte a folyamatot. Hozzátette, a görög áthaladásban több mint hússzoros volt a növekedés.

 

Arról is tájékoztatott, hogy a jelenleg a 40.000 migráns között Görögországban elégedetlenség, és erőszakos megmozdulások vannak, gyalog is elindulnak a macedón határra, és mintegy 2000-3000 fő érkezik naponta a szigetekre. Kitért arra is, hogy a macedón-görög határon több mint 12.000 ember torlódott fel. Hangsúlyozta, attól függetlenül, hogy a helyzet kaotikus, Görögország továbbra is oda szállítja a migránsokat.

 

További részleteket említve kijelentette, osztrák, cseh és szerb rendőrök is szolgálatot teljesítenek a macedón határon. A prognózis szerint növekszik az erőszakos bejutási kísérletek, és a hamis okmányok száma – jelezte.

 

Az osztrák koordinációról kifejtette, megjelent egy felső határ a migránsok beengedésére. Azzal az adattal folytatta, hogy Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Macedónia, február 18-án egyeztetett először, ami után március elsején rendőri-vezetői egyeztetés is történt.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Ez utóbbi szabályozza azt a rendszert, amely törekszik teljesíteni a schengeni előírásokat – ismertette.

 

Bakondi György hangsúlyozta, a szabad lakóhelyválasztás valóban fontos európai jog Európában, ami az unió állampolgárait illeti meg.

 

Szólt a genfi egyezmény vonatkozó pontjairól is, hangsúlyozva, a menekültstátuszra vonatkozó jogot bizonyítani szükséges; a menekültnek kötelezettségei vannak a tartózkodási országgal szemben; továbbá nem alkalmazható az egyezmény olyan személyekre, akikről okkal feltételezhető, hogy béke elleni bűncselekményeket követtek el.

 

Megemlítette, hogy a schengeni egyezmény lényege a külső határok őrizetének biztosítása, vagyis megállítani, ellenőrizni, és a jogosulatlanokat visszafordítani.

 

Az égei-tengeri NATO alkalmazásról kifejtette, lényege a támogató szerepvállalás, nem fordít vissza migránsokat, a veszélybe került hajóknak nyújtanak segítséget. Önmagában a NATO művelet nem oldja meg a válságot, de fontos szerepet tölt be – húzta alá.

 

A 2016-os fejlemények között említette a német kezdeményezést az önkéntesek koalíciójáról, és azt a tervet, amely az automatikus és kötelező kvótát akarná beépíteni az unió jogrendszerébe. A kormány úgy döntött, hogy ez olyan kérdés, amiben a magyar lakosság véleményét népszavazás keretében ki kell kérni – hangsúlyozta. Hozzátette, február 29-én a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette a kérdést, a döntést megtámadták, a kúria 90 nap alatt bírál el. Ezután aláírásgyűjtés nélkül a köztársasági elnök kiírja a népszavazás időpontját – mondta a miniszterelnöki főtanácsadó.

 

Összefoglalva hangsúlyozta, a magyar kormány felkészült és felkészül arra, hogy a tömeges illegális migráció újra elérheti a magyar határokat, és számít olyan hasonlóan erőszakos cselekményekre, mint amik a görög-macedón határon történtek.

 

A kormány szándéka megvédeni a határokat, és ha kell, további határszakaszokon is bevezetni azt a határrendészeti rendszert, ami képes lesz megvédeni a határokat – erősítette meg.

 

Kijelentette, a kormány üdvözli az átalakuló európai szemléletet, Schengen visszaállítását, és Donald Tusk üzenetét: „Ne gyertek Európába”. A felsorolást azzal folytatta, a kormány köszönti a NATO szerepvállalását, és egyetért a török szerepléssel is. Határozott véleményként utalt arra, hogy Törökország nélkül is el kell tudni látnia Európának a határvédelmét.

 

Kontrát Károly miniszterhelyettes a jelenlegi magyarországi helyzetről elmondta, rend és biztonság van, köszönhetően a déli határvédelemnek. Kijelentette, ezeken a határszakaszokon az illegális migránsokat teljes mértékben vissza tudták szorítani. Ennek költsége közel 300 millió euró volt, amit az ország saját maga, az unió segítsége nélkül finanszírozott.

 

Kontrát Károly hangsúlyozta, a veszély nem múlt el, a belügyminisztérium elemző-értékelő csoportja szerint, míg januárban 10-30 illegális határátlépés történt naponta, addig februárra ez a szám 110-120 főre emelkedett. Pénteken 235 főt fogott el a rendőrség.

 

A rend érdekében már az elmúlt héten jelentős lépéseket tett a kormány és a Belügyminisztérium, az országos rendőrfőkapitány készenlétet rendelt el Bács-Kiskun és Csongrád megyében. Az elmúlt napok adatai azt bizonyítják, hogy fizikailag is meg kell erősíteni a déli határszakaszt – mondta.

 

Kontrát Károly arról is tájékoztatott, hogy a belügy személyi állománya felkészült a munkálatokra, a kormány szerdai ülésén dönthet a további lépésekről.

 

További potenciális veszélyként jellemezte a román határszakaszt.

 

A közel 450 kilométeres rész megvédése fokozott erőfeszítést kíván, a védelem előkészítését itt is megkezdték – jelezte.

 

Minden feltétel adott, hogy ha a helyzet úgy adja, akkor az ország meg tudja védeni a román-magyar határszakaszt is – erősítette meg.

 

Vargha Tamás a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a rend és biztonság egyik fő letéteményese Magyarországon a honvédség.

 

Hozzátette, azért van rend és biztonság Magyarországon, mert az ország időben ismerte fel és reagált az illegális migrációból adódó problémákra a rendőrök és a honvédség közös munkájának eredményeképpen.

 

Elmondta, ahogy az időjárás javul, egyre többen érkeznek Európa felé, ezért újabb döntést kell hozni: meg kell erősíteni a magyar-szerb, magyar-horvát határszakasz ideiglenes biztonsági zárját, valamint fel kell térképezni, hol érkezhetnek még migránsok a magyar határszakaszra.

 

A magyar honvédség is megerősítette szolgálatban lévő erőit, és a rendőrökkel a szerb és horvát határon együtt dolgoznak – folytatta.

 

A déli határok közelében az eszközöket is megerősítették, például gépek és harci járművek bevonásával, helikopteres légi felderítéssel, és egyéb technikai fejlesztésekkel. A laktanyában állomásozó honvédek is felkészültek arra, hogy bármelyik pillanatban rendelkezésre álljanak – fogalmazott.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés