Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 19 vendég böngészi
Speciális és kitüntetett a kapcsolatunk Bajorországgal | videó Nyomtatás E-mail
2016. március 07.

 

Orbán Viktor köszönetet mondott Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek és a bajoroknak azért, hogy megértéssel fogadták Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott. A kormányfő leszögezte, az EU-török megegyezés nem pótolhatja a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét.

 

A magyar kormányfő Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel folytatott megbeszélést pénteken. A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor világossá tette, a mai megbeszélés célja nem az volt, hogy a német kancellárt, a német kormányt vagy - a hamarosan sorra kerülő választások előtt - a német kormánypártokat gyengítsék. Miután a Fidesz is az Európai Néppárt pártcsaládjához tartozik, azért a CSU és a CDU sikerében érdekelt, valamint erős német kormányban és kancellárban – szögezte le a miniszterelnök. Hozzátette: Magyarország nem kíván részt venni a német választási kampányban. Amit mondunk – különösen a migráns-ügyről -, azt nem befolyásolja a német belpolitika, szeptember óta mindig, következetesen ugyanazt mondjuk – jegyezte meg.

 

A kormányfő aláhúzta, miközben nem veszünk részt a német választási küzdelmekben, részt veszünk az Európa-politikában saját jogon, mint Magyarország vezetői és képviselői.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Orbán Viktor hangsúlyozta azt is, hogy a bajor-magyar kapcsolatoknak mindig is kiemelt szerepe volt, most is az van. A kapcsolatunk Bajorországgal, a mindenkori bajor vezetőkkel speciális és kitüntetett – tette hozzá. A kormányfő köszönetet mondott Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek és a bajor embereknek azért a támogatásért, amelyet hosszú évtizedek óta nyújtanak Magyarországnak. Megköszönte azt is, hogy Bajorország megértéssel fogadta Magyarország nehézségeit és próbálta megérteni mindazt, amit a magyarok tesznek akkor, „amikor a történelem a migránsválság formájában ránk rúgta az ajtót”. Nem volt egyetlen rossz hang, negatív előítélet, csak megértésre való törekvés és barátság – tette hozzá.

 

A kormányfő a kétoldalú kapcsolatok ügyében felhívta a figyelmet arra, hogy Németország hazánk első számú külkereskedelmi partnere, és ezen belül Bajorországgal kereskedünk a legtöbbet; Magyarországon 2300 bajor cég működik, és ezek együtt több mint százezer munkahelyet működtetnek. A magyar kormánynak négy nagy bajor céggel is van stratégiai megállapodása – tette hozzá Orbán Viktor.

 

A hétfői uniós csúcstalálkozóra vonatkozó kérdés kapcsán Orbán Viktor kifejtette, a törökökkel való megállapodást a magyar külpolitika fontosnak tartja, ugyanakkor a „törökökkel való tárgyalás és megegyezés nem pótolja a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét”. Nem adhatjuk fel azt a törekvésünket, hogy Európa külső határait, ha kell, kizárólagosan is saját erővel meg tudjuk védeni; ez jogos elvárás az európai emberek részéről a mindenkori európai kormányokkal és Brüsszellel szemben – húzta alá. Elmondta, Magyarország vállalja a törököknek adandó összegből a ráeső részt, emellett jelezte, ha a vízummentesség megadása a jövőben bármely állam polgárai számára megvalósulhat, akkor a magyar álláspont szerint első helyen Ukrajnának és az ott élő embereknek kell lenniük.

 

Semmilyen olyan megállapodást nem áll módunkban támogatni, amely Magyarországra szállítana át migránsokat Törökországból – jelentette ki. Hozzátette: ha valaki szeretne ilyen politikát, akkor azt a saját nemzeti felelősségének a terhére természetesen megteheti. Képesnek kell lennünk arra, hogy légmentesen zárjuk a határainkat, és külön tudjuk válogatni saját erőből a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól – fogalmazott. Leszögezte, a törökökkel való megállapodás politikáját, német tervét ezekkel a megszorításokkal támogatják.

 

Az Európai Unióban két kultúra él egymás mellett: a szerződések betartásának és a szerződések félretolásának kultúrája – hangsúlyozta a kormányfő, aki úgy vélekedett, ha ez utóbbi tovább fog terjedni, „azzal megássuk Európa sírját”. Bajorország és Magyarország is a szerződések betartásának a kultúráját képviseli – jelentette ki. Úgy fogalmazott, Horst Seehofer bajor miniszterelnök látogatása abban erősítette meg, hogy „mi, magyarok nem vagyunk egyedül a szerződések betartása iránti elkötelezettségünkben”. Reményét fejezte ki, hogy a szerződések betartásának kultúráját szorgalmazók újra többségbe kerülnek az unióban. Leszögezte, az EU-ban ez a két kultúra feszül egymásnak. Berlinre és a német kancellárra nézve semmi nem következik ebből a találkozóból – jegyezte meg.

 

Horst Seehofer elmondta, kifejezte tiszteletét a magyar miniszterelnöknek, hogy jó gazdasági helyzetben van Magyarország. Gratulált azért a stabil pénzügyi helyzetért, amit hazánk saját erejéből - uniós mentőcsomag nélkül – elért. A bajor miniszterelnök erőteljesnek nevezte a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat, és felhívta a figyelmet arra, Magyarország a 10 legfontosabb kereskedelmi partnerük közé tartozik.

 

Horst Seehofer reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz EU és Törökország vezetőinek hétfői rendkívüli csúcstalálkozója menekültügyben. Leszögezte, a migránsok számát hosszú távon kellene csökkenteni, korlátozni, ehhez pedig meg kellene állítani őket az EU külső határain. Amíg ezt nem sikerül elérni, Bajorország támogatja a szigorú nemzeti ellenőrzéseket – tette hozzá.

 

(Fidesz.hu, MTI)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés