Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 37 vendég böngészi
Orbán Viktor a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet március 15-én Nyomtatás E-mail
2016. március 08.

 

Tisztelet a bátraknak címmel rendezik meg az idei 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulójának programjait. A színes kavalkádra a Kossuth téren, a Budai Várban és a Nemzeti Múzeumnál várják az ünneplőket.

 

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ünnepi műsorfolyamról adott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében bejelentette, Orbán Viktor miniszterelnök 10.30-kor mondja el ünnepi beszédét a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjénél. Ezt követően a Nemzeti Lovas Díszegység és a Hagyományőrző Huszárok Egyesület tagjainak felvezetésével díszmenet indul a Várba.

 

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta, az 1848-as forradalom és szabadságharc a magyarok függetlenség iránti vágyából, bátorságából és szabadságából sarjadt és nőtt ki, amely szavak a ma Európájában is fontos üzenetet hordoznak.

 

Ivády Nóra, a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (NRH) főigazgatója a Budai Várban megrendezésre kerülő családi programokról elmondta, már délelőtt 10 órától várják az érdeklődőket. A fellépők között említette a Fabula Bábszínházat, Gryllus Vilmost, és a Kolompos Együttest. A főigazgató hozzátette, a rendezvényeken az idősebb generációkra is gondoltak, ezért délután háromtól a Mystery Gang, öt órától pedig a Hősök formáció szórakoztatja az ünnepre látogatókat.

 

A Vár területén a Hadtörténeti Intézet és Múzeum programja, a „Forradalmi Forgatag” és huszártábor is várja a családokat.Ivády Nóra arról is tájékoztatott, hogy az ingyenes programokhoz több várbeli intézmény is csatlakozott.

 

Bejelentette, a nagy érdeklődésre számot tartó ingyenes parlamenti látogatás március 14-én lesz, az érdeklődők aznap 10 órától 17 óráig térítésmentesen tekinthetik meg a Szent Koronát, a díszlépcsőházat, és a kupolacsarnokot.

 

Március 11-én péntektől 21-ig a Nyugati téren lesz látható a „Velünk élő ’48” című kiállítás, amely a tavalyi, népszerű tárlat hagyományait folytatva 1848-as veteránokról 1902-ben készített fotókat állít párba mai bátrak portréival.

 

Ivády Nóra a Kossuth téri események kapcsán arról tájékoztatott, hogy reggel kilenc órakor vonják fel katonai tiszteletadás mellett Magyarország lobogóját, az ünnepségen részt vesz Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Ezt követően a díszmenet átvonul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz. Elmondta, az Országház Kupolatermében Áder János és Orbán Viktor adja át a Kossuth-, és Széchenyi díjakat, valamint a magyar érdemrendeket.

 

Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója a főbb lezárásokat sorolta fel: a Kossuth Lajos tér, a Múzeum körút, az Erzsébet híd és környéke, valamint a Budai Vár területe érintett. A közösségi közlekedés útvonal változásairól bővebben a BKK honlapján tájékozódhatnak.

 

Szűcs Panni elmondta, a BKK ünnepi nosztalgiajáratokkal is készült, az 1912-es favázas villamos közlekedik Újbuda-központ és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között, valamint nosztalgia trolival és nosztalgia HÉV-vel is utazhatnak az ünneplők.

 

Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája című program főszervezője azt ígérte, nem lesz, aki éhesen megy haza a rendezvényről. Az ízkavalkádban kóstolhatnak levest makói hagymából, klasszikus huszárkonyhai ízeket, puliszkát, dödöllét, házi sajtot, pálinkát, bort, vagy herbateát is.

 

20 vendéglátó, 40 élelmiszer előállító, és 130 árus költözik fel a Várba erre a napra. A rendezvény 10-19 óra között látogatható.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés