Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 85 vendég böngészi
„Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság” Nyomtatás E-mail
2016. március 16.

 

1848. március 15-eihez hasonló időjárás mellett emlékezett a forradalom és szabadságharc százhatvannyolcadik fordulójára Újpest Önkormányzata a Petőfi szobornál.

 

Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester beszédében kiemelte, hogy a magyar felkelés a többi európaival ellentétben vérontás nélkül zajlott, nem miattunk változott véres harccá. A himnuszt és a Szózatot a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar adta elő, majd a Karinthy Frigyes Magyar-Angol két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai rövid műsorral tisztelegtek a hősök előtt.

 

Az ünnepség a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar előadásában elhangzott Himnusszal vette kezdetét. A forradalom eszméjét a Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai idézték fel, majd dr. Molnár Szabolcs alpolgármester lépett a mikrofonhoz. „Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság!” – köszöntötte hallgatóságát, Petőfi szavait idézve. Aláhúzta, március 15-e olyan ünnep, amit mindig tiszta szívvel, fenntartások nélkül lehet ünnepelni, és akkor is így tehettek az ünneplők, amikor tiltott volt.

 

 

Történelmünk egyik legmagasztosabb pillanata volt, a győzelembe vetett hit az első perctől kezdve kitartott, egészen a majd két évvel későbbi kiegyezésig - folytatta. Az alpolgármester leszögezte, a forradalomhoz kapcsolódó legendákra szükség van, mert a puszta tények nem mondanak el mindent, ami fontos. Legendák nélkül nem tudnánk átélni azt a valóságot, amit elődeink átélhettek.

 

Ugyanakkor az ünnep arra is jó, hogy a történelmi tényeket felidézzük: tény, hogy 1848 a népek tavaszát hozta, ám egyedül a magyar forradalom tudott győzni. Csak a mi forradalmunk győzött vértelenül, békésen. Dr. Molnár Szabolcs rámutatott: Európa egyetlen vértelen felkelése volt a miénk, nem miattunk vált véres harccá.

 

Bármelyik évben is ünnepeljük, semmiképpen nem lehet szokványosnak, megszokottnak nevezni – mondta dr. Molnár Szabolcs. Hozzátette, a márciusi ifjak névsorában pedig ősnemeseket, jobbágyokat, iparosokat egyaránt megtalálhatunk, sőt svábokat, zsidókat, szlávokat, akadémikusokat, művészeket is. Mindez azért fontos, mert a legkülönfélébb vérmérsékletű emberek összefogása volt ez, képesek voltak az egységre.

 

Legendák és tények összecsengenek, így válik teljessé és tanulságossá a kép – összegzett az alpolgármester. Az említett összefogásra, felülemelkedésre a személyes, és a tágabb, városi, nemzeti közösségben is szükség van.

 

A múltat ismernünk kell, hogy tudjunk tenni a jövőért, a történelem pedig megtanítja, mit kell tennünk. Bár a korok változnak, a történelem lényege ugyanaz marad – zárta gondolatait.

 

Beszéde után dr. Molnár Szabolcs az önkormányzat koszorúját helyezte el Petőfi Sándor szobránál, őt követően önkormányzati képviselők, és civil szervezetek vezetői is lerótták kegyeletüket.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés