Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 74 vendég böngészi
Lengyel-magyar barátság napja – állami kitüntetéseket adott át a lengyel köztársasági elnök Nyomtatás E-mail
2016. március 21.

 

Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke állami kitüntetéseket adott át a Parlamentben, szombaton.

 

A lengyel-magyar barátság napja alkalmából hazánkba látogató Andrzej Duda a Lengyel Köztársaság Tisztikeresztjét adományozta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnak, Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselőnek, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportja, Magyar-Lengyel Baráti Tagozata elnökének és Jeszenszky Géza történésznek, egyetemi tanárnak, diplomatának, volt külügyminiszternek.

 

Posztumusz, a Lengyel Köztársaság Parancsnokikereszt-érdemrendjét pedig Salamon Rácz Tamásnak ítélték, aki a második világháború idején nyújtott segítséget lengyelek százainak. Az eseményen jelen volt mások mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

 

A lengyel köztársasági elnök köszöntőjében úgy fogalmazott: a két nép barátsága és kölcsönös támogatása mindig az emberek érdeme, „azoké az embereké, akik a nehéz pillanatokban akár saját életüket is kockáztatva nyújtottak segítséget embertársaiknak”.

 

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a veszély elmúltával a mindennapokban is szükség van azokra, akik munkájukkal tovább építik, és fűzik szorosabbra a két nép kapcsolatát. Végül Andrzej Duda a lengyel nép köszönetét tolmácsolva, arra kérte a díjazottakat, hogy folytassák áldozatos munkájukat.

 

Jeszenszky Géza arról beszélt: a két országban igen sokan vannak, akik elkötelezettek e két közép-európai nép történelmi barátsága mellett. Meglátása szerint a kitüntetés elsősorban az ügynek, a gondolat ápolásának szól. Az Antall-kormány külügyminisztere szerint a legfontosabb, hogy „sok tragédia után a két ország főnixként született újjá”.

 

„A politikusoknak nemcsak mesterségük titkaihoz kell érteniük, de mindenekelőtt a tisztesség és a becsület parancsát kell követniük, máskülönben a dolgok rosszra fordulnak” – idézett egy korábbi lengyel-magyar találkozón elhangzott mondatot a volt külügyminiszter. Végül annak a reményének adott hangot, hogy Lengyelország és Magyarország az Európai Unióban a jó utat képviselve dolgozza fel a múlt örökségét és alapozza meg jövőjét.

 

Nagyon hálás vagyok ezért a kitüntetésért, hiszen csak azt csináltam, amit szeretek csinálni – fogalmazott Németh Szilárd portálunknak az ünnepség után.A Fidesz alelnöke felidézte, hogy 1981 decemberében, amikor Wojciech Jaruzelski hadiállapotot hirdetet Lengyelországban, tiltakozásképp lengyel újságokkal kötötték be a tankönyveiket a csepeli Jedlik gimnáziumban. „Persze az iskola igazgatója azonnal követelte, hogy változtassunk ezen a szokásunkon” – jegyezte meg.

 

Németh Szilárd a két nép baráti viszonyára példaként említette, azt, hogy 1920-ban Magyarország mintegy 22 millió lőszerrel segítette Lengyelországot a bolsevikokkal szembeni küzdelemben, amit a csepeli Weiss Manfréd Művekben állítottak elő. Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy 1956-ban Szczecinben – Csepel testvérvárosában -, a magyarországi megtorlásokra reagálva a szovjet konzulátus előtt tüntettek a lengyelek.

 

Személyes ügyemnek és politikusi tevékenységem egyik legfontosabb részének tekintem azt, hogy mindent megtegyek azért, amit Stanislav Orzel két tölgyfához hasonlított, melyek gyökerei a mélyben összenőttek, és egymás életének, egészségének a feltételei – fogalmazott a képviselő a két nép egymást kiegészítő viszonyára, hangsúlyozva: „Éljen a lengyel-magyar barátság!”.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés