Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 19 vendég böngészi
Magyarország felismerte a veszélyeket | videó Nyomtatás E-mail
2016. március 24.

 

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány – hangzott el Pintér Sándor és Simicskó István csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

A belügyminiszter részvétét fejezte ki a brüsszeli robbantások során elhunytak családtagjainak, a 270 sérültnek pedig gyors felépülést kívánt. Pintér Sándor elmondta, közülük jelenleg 61-en még mindig életveszélyben vannak, a két magyar sebesültnek pedig szintén mihamarabbi gyógyulást kívánt.

 

A párizsi és brüsszeli események eldöntötték azt a vitát, hogy nőtt-e a terrorveszély az unió területén, valamint azt, hogy bizonyos esetekben összefüggés van-e a bevándorlás és a terrorizmus között – jelentette ki.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Leszögezte, mindkét eseménysorozat esetében igaz, hogy olyan személyek is részt vettek benne, akik a zöldhatáron keresztül érkeztek Európába a bevándorlókkal együtt, a szervezést viszont olyan emberek végezték, akik „migránscsaládba születtek”, de már uniós állampolgárok. Jelezte, az uniós biztonsági szakértők már korábban felhívták a figyelmet a lehetséges veszélyekre, az Europol 5-6000 olyan személyt tart nyilván, akik összefüggésbe hozhatók terrorcselekmények elkövetésével.

 

Magyarország felismerte a veszélyeket, elfogadta ezeket a jelzéseket, és a saját tapasztalata is az, hogy helyesen döntött – szögezte le, emlékeztetve arra, hogy a kormány álláspontja szerint senki nem léphet be az országba a schengeni határon ellenőrizetlenül, a határokat meg kell védeni, ennek érdekében kiépítették a megfelelő védelmi rendszert.

 

Kifejtette, a magyar kormánynak fontos minden magyar állampolgár biztonsága, Brüsszel tanulsága, hogy fokozni kell a biztonsági intézkedéseket.

 

Ennek érdekében egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány, amely segíti a megelőzést, a gyors cselekvést, valamint az információáramlást – húzta alá.

 

Mint mondta, létre kell hozni a terrorelhárítási információs és bűnügyi elemző központot, meg kell erősíteni a Terrorelhárítási Központot, törvényt kell alkotni a magánszektor által kódolt adatszolgáltató eszközök ellenőrzés alá vonásárnak lehetőségéről. Bizonyos esetekben ellenőrizni szeretnénk a pénzáramlás módját is – jegyezte meg, kitérve arra is, szeretnék azt is elérni, hogy szükség esetén a rendőrök, mentők, kórházak munkájának megkönnyítése érdekében az információáramlást biztosítani tudják. Két megoldásban gondolkodunk: egy egységes digitalizált rádiórendszerben, valamint abban, hogy bizonyos esetekben a civil szolgáltatásokat sms-re korlátozzuk – tájékoztatott Pintér Sándor.

 

Közölte, az Igazságügyi Minisztérium megkapta javaslataikat, amelyek alapján az ünnepek alatt elkészíti a szövegtervezetet. A Belügyminisztérium feladata lesz, hogy a parlamenti pártokkal előzetes egyeztetést folytasson, mert a javaslat több eleme kétharmados támogatást igényel. Áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd.

 

Ugyanitt Simicskó István arról beszélt, a brüsszeli terrorcselekményekkel az Európai Uniót érte támadás. Új biztonsági korszak kezdődött el, meg kell találnunk a megfelelő válaszokat – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy több európai országban már 2001. szeptember 11-ét követően ennek szellemében módosították a vonatkozó törvényeket.

 

Hangsúlyozta, a magyar honvédségnek vannak olyan képességei, amelyeket latba vetve világszerte küzd a terrorizmus ellen, a hazai jogi szabályozás értelmében azonban jelenleg ezt Magyarországon nem tehetik meg. Mi azt szeretnénk, hogy az alkotmány és az erre feljogosító kétharmados törvényeink is lehetővé tegyék, hogy a katonaság segíthesse a rendőrség munkáját a magyar emberek biztonságáért – emelte ki.

 

A miniszter arra kérte az ellenzéki pártokat, értékeljék újra a helyzetet, majd reményét fejezte ki, hogy megkapják a szükséges parlamenti felhatalmazást az alkotmány-, valamint a vonatkozó törvénymódosításhoz.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés