Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 70 vendég böngészi
Az Európai Bíróság döntése a magyar megoldást igazolja | videó Nyomtatás E-mail
2016. március 30.

 

Hazánk Európában elsők között rögzítette rendeletben, hogy ki kell bővíteni a biztonságos származási, illetve harmadik országok listáját – emelte ki Németh Zsolt.

 

A fideszes országgyűlési képviselő napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, bízik benne, hogy mind a terrorellenes akcióterv, mind pedig az alkotmánymódosítás vonatkozásában nagyobb fokú együttműködés lesz tapasztalható az ellenzék részéről.

 

Németh Zsolt kifejtette, Magyarország uniós összehasonlításban is a jogkövető tagállamok közé tartozik, a magyar nemzeti intézkedések gyakran váltak precedens értékűvé az EU-ban. Leszögezte, komoly eredménynek tartja az uniós határőrizeti ügynökség felállítását.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A dublini rendszer kapcsán elmondta, hazánk Európában elsők között rögzítette rendeletben, hogy ki kell bővíteni a biztonságos származási, illetve harmadik országok listáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bíróság március 17-én precedens értékű ítéletet hozott, melyben kimondták, hogy akkor is sor kerülhet az elfogadhatatlansági vizsgálatok lefolytatására, ha a dublini rendszer keretein belül kerül sor a menekült átvételére.

 

Mint ismert, az ítéletben egy olyan pakisztáni állampolgárságú személy érintett, aki 2015 augusztusában illegálisan lépett be Szerbia irányából Magyarország területére.

 

Először nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtott be a magyar hatóságoknál, majd a magyar eljárás végét meg nem várva, engedély nélkül a Cseh Köztársaságba távozott.

 

A cseh hatóságok a fenti körülmények nyomán megindult dublini eljárás keretében átadták őt a magyar hatóságoknak a kérelme elbírálása céljából. Ők a kérelmet elfogadhatatlanként elutasították, és kiutasították a pakisztáni állampolgárt Szerbiába, amelyet biztonságos harmadik országnak tekintenek. A kérelmező e döntés ellen bírósághoz fordult.

 

Németh Zsolt hozzátette: az ügyben eljáró debreceni bíróság 2015 decemberében előzetes döntéshozatali kérdéssel fordult az Európai Bírósághoz, iránymutatást kérvén elsősorban atekintetben, hogy vajon a dublini rendszer keretében történő átvétel után is jogosult-e még a tagállam annak vizsgálatára, hogy a nemzetközi védelmet kérő személy biztonságos harmadik országból érkezett-e.

 

Ítéletében az Európai Bíróság rögzíti: az a tény, hogy valamely tagállam, betartva a dublini szabályokat, mint felelős tagállam átvesz egy kérelmezőt egy másik tagállamtól, nem képezi akadályát annak, hogy ezt követően a felelős tagállam a kérelmezőt a Dublin III rendeletnek megfelelően biztonságos harmadik országba küldje – jelentette ki.

 

Úgy fogalmazott, ezzel az ítélettel az Európai Bíróság egyértelműen visszaigazolta a magyar megoldást.

 

Jelezte, áprilisban sor kerülhet a dublini rendszer felülvizsgálatára. Megalapozott reményünk lehet arra, hogy a magyar megoldás, amely arra irányul, hogy ki kell bővíteni a biztonságos harmadik, illetve származási országok listáját, általános európai elfogadást nyerhet – húzta alá.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés