Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 102 vendég böngészi
Ma már több a bevétel, mint a kiadás | videó Nyomtatás E-mail
2016. április 15.

 

Június közepére várhatóan megszületik Magyarország 2017-es költségvetése, amely az adócsökkentés és otthonteremtés büdzséje lesz – jelentette be Lázár János a 46. Kormányinfón.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, jó döntés volt a költségvetés elfogadását és a vita menetét átalakítani, hiszen a következő két hónap elég az alapos társadalmi vitára is.

 

A tárcavezető aláhúzta, a 2017-es költségvetés egyik meghatározó momentuma, hogy hazánk visszafizette tartozását az unió és az IMF felé. Ha nem dobtak volna mentőkötelet 2008-ban nekünk, államcsődbe juthattunk volna – emlékeztetett, hozzátéve, mindezt a szocialisták idézték elő kormányzati munkájukkal.

 

A javaslat szerint a 2017-es költségvetés az adócsökkentésé és az otthonteremtésé – ismertette a részleteket. A kormány javasolja, hogy a személyi jövedelemadó egységesen 15 százalék legyen, a legfontosabb élelmiszerek között pedig kezdődjön rezsicsökkentés: a tej, tojás, baromfihús áfája 5 százalék legyen – sorolta.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Megemlítette, a kormány azért nem javasolja a kenyér áfájának csökkentését, mert 250 féle kenyér esetén nehéz lenne megmondani, mely fajták áfáját csökkentsék. A kormány javasolja továbbá az éttermi szolgáltatások áfájának 18 százalékra csökkentését, ami 2018-ban tovább folytatódhat – mondta, hozzátéve: 18 százalékra tervezik csökkentetni az internetszolgáltatatás áfáját is.

 

Lázár János a családokat érintő további intézkedések között megemlítette, hogy a kormány javaslata szerint gyermekenként 15 ezer forintra nőjön a családi adókedvezmény, az első házasok adókedvezménye ezentúl az első gyermek születése esetén két évig jár.

 

A miniszter kifejtette, a családi otthonteremtési kedvezményre 100 milliárd forintos keret megnyitását javasolják. Emlékeztetett, eddig körülbelül 3000-en jutottak CSOK-hoz.

 

A kormány felhatalmazta a gazdasági minisztert az életpályák kidolgozásának folytatására – emelte ki. Növekszik a pedagógusok, a rendőrök és katonák, és az állami tisztviselői kar bére – mondta. Önálló életpályamodellt alakítanak ki a mentősök és a NAV tisztviselők részére. Bejelentette, hogy Balog Zoltán miniszter 2017-ben az egészségügy fejlesztésére 100 milliárd forintos külön alapot hoz létre, ami szolgálhat béremelést is, ha az egészségügyben érintettekkel való tárgyalások után erről döntenek. Várhatóan nagy emelések lesznek az orvosok és a szakdolgozók esetében – húzta alá.

 

Egyúttal kitért arra is, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv a kezdő munkavállalók és a nyugdíjkorhatárhoz közel állók részére is nagy kedvezményeket biztosít. A foglalkoztatást ösztönző állami támogatást a vállalkozók számára folytatják, de folytatódik a bürokráciacsökkentés is – ismertette. A miniszter szólt arról is, hogy a Modern Városok Program is megjelenik a következő költségvetésben.

 

Lázár János elmondta, 2017-ben az államadósság csökkentésére nyílik lehetőség azzal, hogy a rendszerváltozás óta először a működés tekintetében nullás költségvetése lesz az országnak.

 

A javaslat szerint az összes működési kiadás mögött ott lesznek a források is – közölte. 2017-ben az ország csak fejlesztésre vesz fel hitelt, működésre nem, hiszen az adóbevételek a működést fedezik – hangsúlyozta.

 

A részleteket említve kifejtette, a fejlesztésekből előálló hiány az egész költségvetés maximum 2,4 százaléka lehet, a költségvetés hiánya nem lehet több 2,5 százaléknál. 2017-ben 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak és jelentősen nő az uniós kifizetések száma is: 2018-ra kifizetik az uniós forrásokat – sorolta, hozzátéve, 1 százalék alatti inflációval tervez a kormány.

 

Elmondta, a fenti lépéseket azért teheti meg az ország, mert az állam gazdasági helyzetét sikerült stabilizálni: a közösen meghozott áldozatok oda vezettek, hogy ma már több a bevétel, mint a kiadás. Ez az elmúlt 25 évben példa nélkül való – emelte ki.

 

A költségvetés elfogadásáról szóló folyamatról elmondta, a költségvetési tanács vizsgálata után társadalmi egyeztetések lesznek, a parlamenti vitára májusban kerül sor, jó eséllyel június első napjaiban elfogadhatják az új költségvetést. Megemlítette, a 2016-os költségvetés módosításának oka, hogy több a bevétel, mint a kiadás.

 

Lázár János az Eurostat jelentéséről úgy számolt be, hogy kiegyensúlyozott költségvetést prognosztizálnak: 10 kiadási funkcióból 7 területen többet költünk, mint az uniós átlag, ilyen az oktatás is. Hozzátette, kevesebbet költünk védelmi kiadásokra, amin a kormány változtatni akar. 2017-ben jelentősen nő a honvédelmi kiadásokra fordított összegek nagyságrendje – mondta.

 

Az Eurostat adatai szerint a szociális kiadásokra fordított összeg, a teljes büdzsében mintegy 30 százalék. Ez az unióban az egyik legmagasabb – húzta alá.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés