Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 86 vendég böngészi
Csökken a baromfihús, a tej és a tojás áfája | videó Nyomtatás E-mail
2016. április 20.

 

A baromfihús, a tej, a tojás és az éttermi vendéglátás áfájának jövő évtől tervezett csökkentése következtében egy családnál évi 35-40 ezer forinttal marad több pénz - mondta Fazekas Sándor.

 

A földművelésügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: az érintett termékek árában meg fog jelenni az áfacsökkentés hatása, a tárca számításai szerint ez átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár, a sertéshúséhoz hasonlóan.

 

A miniszter szerint összesen mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent az élelmiszergazdaságban az áfacsökkentés, a teljes jövő évi áfacsökkentés pedig 100 milliárd forintot, bár a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van - fűzte hozzá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A magyar agrárium a 2017-es költségvetés fő nyertese, az élelmiszergazdaság, a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás, és visszaszorul a feketegazdaság - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

 

A miniszter szerint feketegazdaság a tejágazatot sújtja a legnagyobb arányban.

 

A tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése a tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez. Az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ról 18 százalékra csökkentése az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelent.

 

Az áfacsökkentésről szóló a döntéssel mindenki jól jár, a gazdák, a családok, és a vendéglátók egyaránt - mondta. A magyar mezőgazdaság jól teljesít, az elmúlt öt év alatt az ágazat kibocsátása 40 százalékkal nőtt - fejtette ki.

 

Emlékeztetett: a mostani döntéssorozat illeszkedik a korábbi tendenciába, a mezőgazdaságban több áfacsökkentés valósult meg az elmúlt években, idén a sertés tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra, korábban az élő- és félsertésé. Ez már rövid idő alatt jelentős eredményt hozott, az árakban 17 százalékos csökkenést eredményezett, és 25 milliárd forint megtakarítást hozott a családoknak - tette hozzá.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés