Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 103 vendég böngészi
Egy fesztivál, ahol nem a bevételt számolják először Nyomtatás E-mail
2010. július 29.

Kerületiek egy lelkes csoportja évek óta részt vesz a Mézfesztiválon, amelynek a felvidéki Inám ad otthont. A közelmúltban tartották a 11. rendezvényt, és Hladonyi Sándor újpesti képviselő ezúttal sem hiányozhatott róla. Már csak azért sem, mert Angyalföld, Újpest és Rákospalota nevében koszorúzhatott a helyszínen.


Inám alig 100 kilométerre található Újpesttől. A 753 éves település az Ipoly mentén fekszik.


– Régóta jó kulturális kapcsolatokat ápolunk a településsel, az ottaniak többször is felléptek Budapesten – meséli Hladony Sándor újpesti fideszes képviselő, a kirándulás szervezője. Ezúttal a fővárosiak látogattak el hozzájuk. A 49 fős magyar csoport első állomásán, Ipolybalogon, György Ferenc plébános úr mutatta meg a csapatnak a Szent Korona aranyozott másolatát. – Annak az emlékére készítették, hogy legalább egy éjszakát ebben a templomban őrizték a Szent Koronát – számolt be az útjuk során szerzett élményekről a képviselő, majd azt is elmesélte, hogy az inámi temetőben megemlékeztek Lénár Károly pápai káplánról, aki a felvidéki magyar katolikus közösség egyik vezéralakja volt, és akit tevékenységéért 17 év börtönre ítéltek. Később az angyalföldi, az újpesti és a rákospalotai Fidesz nevében megkoszorúzták Sőtér Kálmán emléktábláját, majd bekapcsolódtak a mézfesztivál programjába. Fellépett a XIII. kerületi Hábel János – a Fidesz–MPSZ budapesti munkás és alkalmazotti tagozat elnökségi tagja – által elhozott Másfél Fecó zenebohóc csoport.


És, hogy hogyan kapcsolódik össze a kulturális kapcsolatok erősítése a mézzel? Sőtér Kálmán élete vége felé Inámban méhekkel kezdett foglalkozni, és megfigyeléseit, tapasztalatait leírva megteremtette a méhészet alapjait. Művét ma valóságos Bibliaként forgatják a szakmában. A helyiek ezért arra gondoltak: hiba volna nem kihasználni a vendégcsalogató lehetőséget, és a régi falunapot átkeresztelték mézfesztiválra. Számításuk bevált: a rendezvény mára a Felvidék egyik legrangosabb eseménye lett. Egész nap kulturális műsorokkal várják az érdeklődőket a színpadon, emellett szakmai előadásokat is tartanak, és persze megválasztják a felvidéki mézkirálynőt. A jelölteknek méhészettel kapcsolatos tesztfeladatokat kell megoldaniuk, mézes süteményt kell készíteniük, valamint a közönség előtt is beszélniük kell a témáról. A győztes fejére a magyarországi mézkirálynő helyezi fel a koronát, ugyanis idehaza is betölti ezt a posztot egy hölgy, akit Jászberényben választanak meg évről évre.


– Kapcsolatok szövődnek, barátságok köttetnek itt, miközben átérezhetjük azoknak a helyzetét, akik akaratukon kívül lettek más nemzet állampolgárai – mutatott rá Hladony Sándor, hozzátéve: – Ma már nincsenek határok, és ezek a jó palócok is gyakrabban tudnak az anyaországba látogatni. Másnap, amikor a számadást készítik, büszkén mondogatják, hogy idén ötüstnyi gulyás fogyott. És nem a bevételt számolják először!(helyitema.hu - Z. A.)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.