Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 47 vendég böngészi
Az adócsökkentés, otthonteremtés és a gyarapodás költségvetése | videó Nyomtatás E-mail
2016. április 27.

 

A benyújtott költségvetés alapján jövőre ismét többet fordíthatunk a családok és a gyermekvállalás támogatására, munkahelyteremtésre, munkahelyek megőrzésére, az életpályaprogramok folytatására, a nyugdíjak értékének megőrzésére, és a gazdaság fejlesztésére – emelte ki Varga Mihály.

 

A nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztató keretében átadta a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének. Az adócsökkentés, otthonteremtés és a gyarapodás költségvetésének nevezte Varga Mihály a jövő évi büdzsét.

 

A tárcavezető aláhúzta, az elmúlt évek kiemelkedően jó gazdasági teljesítményére alapozva stabil költségvetést terveztek; a jövő évi büdzsé biztosítja, hogy minden magyar ember egy lépést tehessen előre. Fontosnak nevezte, hogy minden magyar ember megtapasztalhassa a pénzügyi stabilitásból, a kiszámítható költségvetésből és a gazdasági növekedésből származó gyarapodás kedvező hatásait.

 

Kitért arra, hogy nem dolgoztak annyian a rendszerváltás óta, mint napjainkban, és jó esély van arra, hogy az idén és jövőre is tovább emelkedhet a foglalkoztatottak száma. Magyarország stabil lábakon áll, gazdaságunk fenntartható növekedési pályára állt, visszafizettük az unió és az IMF hitelét, és csökkenő pályára került az államadósság – jegyezte meg.

 

A tárcavezető elmondta azt is, hogy 2017-ben 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak, és a GDP-arányos államadósság is tovább csökken.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2017-es büdzsé már három részből áll. Az első az állam működési kiadásait és bevételeit tartalmazza, melyet nullszaldósra terveztek, a másik kettő pedig a fejlesztésekhez biztosított hazai és uniós forrásokat osztja el, ez utóbbiak jelentenek az államháztartás számára deficitet – fejtette ki.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Varga Mihály kiemelte, a jövő évi büdzsé minden szakterület számára többletforrást biztosít az idei évhez képest. Oktatásra 270 milliárd, egészségügyre 167 milliárd, tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd, kultúrára valamint sport és szabadidős ágazatokra 66, illetve 6 milliárd forinttal biztosít többet a költségvetés. A rendvédelemre 114, az önkormányzati szektorra 5 milliárd, az igazságügyre 26 milliárd, a külügyre 10 milliárd forinttal fordíthat többet jövőre a magyar állam. Aláhúzta, a kormány minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy megvédje az országot a külső fenyegetésekkel szemben, ezért a honvédelemre 51 milliárd forinttal több jut.

 

A miniszter hangsúlyozta, a 2240 milliárd forintos uniós forrásfelhasználáson kívül további 1600 milliárd forintot terveznek a fejlesztések támogatására fordítani.

 

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a 2017-es büdzsé minden eddigi eredmény megőrzése mellett az adócsökkentés és az otthonteremtés költség vetése lesz. Csökken a legfontosabb alapvető élelmiszerek és éttermi szolgáltatások áfája, alacsonyabb lesz az internet-hozzáférés áfája is, és marad Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsa – sorolta.

 

Kiemelte azt is, hogy jövőre tovább bővülnek a családi kedvezmények; a családi adókedvezmény összege kétgyermekes családok esetében 15 ezer forintra nő gyermekenként, míg a fiatal házasoknak változatlanul jár adókedvezmény.

 

A tárcavezető kitért arra is, hogy az előző évek stabil költségvetése, kiszámítható gazdálkodása lehetővé tette, hogy a kormány meghirdesse az elmúlt évek legnagyobb otthonteremtési programját. Elmondta azt is, hogy jövőre 211 milliárd forintot fordít a büdzsé a magyar családok otthonteremtési támogatására. Ennek része a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az új lakások építésére vonatkozó áfacsökkentés – fűzte hozzá.

 

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra is, hogy folytatják és kiterjesztik az életpályaprogramokat, és arról is beszélt, hogy a költségvetés fedezetet nyújt a felsőoktatásban, a kulturális szférában dolgozók fizetésemelésére, valamint az egészségügyben, a szociális ágazatban, és a gyermekvédelemben dolgozók számára további bérfejlesztésre.

 

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, a nyugdíjak megőrzik reálértéküket. Ha az infláció az előre jelzett alatt marad, akkor a nyugdíjak reálértéke emelkedik, ha az infláció a tervezettnél magasabb lesz, akkor novemberben kompenzálják a nyugdíjasokat, tehát egyik esetben sem érheti hátrány őket – fejtette ki.

 

Hozzátette: az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése a nyugdíjasok számára egy újabb kisebb rezsicsökkenést jelent.

 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2011-2015 között 21,5 százalékkal, az infláció felett 8,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, tehát az eddig felhalmozott plusz nyugdíjemelés visszapótolta azt a nyugdíjasok számára, amit az előző szocialista kormányok elvettek.

 

Varga Mihály a munkahelyteremtés és a rászorulók támogatása kapcsán közölte, a kormány továbbra is a segély helyett munkát elv érvényre juttatását tekinti céljának. Elmondta, a szerkezeti változtatás lényege, hogy elősegítsék az átmenetet a közfoglalkoztatásból a versenyszférába; ennek érdekében új jogintézményt vezetnek be, az elhelyezkedési juttatást, mely a közfoglalkoztatottat ösztönzi a versenyszférában történő munkavállalásra. Hozzátette, a munkaadókat is támogatják, elsősorban az uniós forrásokból finanszírozott munkaerőpiaci programokon keresztül. Kiemelte azt is, hogy megmaradnak a korábbi támogatási formák, az ifjúsági garanciaprogram, valamint a munkahelyvédelmi akció is, melyek jelentős járulékkedvezményt nyújtanak a munkaadóknak.

 

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az előre nem várt kockázatok kivédése érdekében a kormányzat ismételten két típusú központi tartalékot képzett, az Országvédelmi Alapot és a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát. Ezekre együttesen 170 milliárd forint jut – tette hozzá.

 

Arról is beszélt, hogy a tartalékok rendszerét erősíti a stabilitási tartalék, aminek felhasználása a kormány döntése alapján az év utolsó negyedévében lehetséges. Összességében 200 milliárd forint felett lesz a tartalék jövőre – húzta alá.

 

A benyújtott költségvetés alapján jövőre ismét többet fordíthatunk a családok és a gyermekvállalás támogatására, munkahelyteremtésre, munkahelyek megőrzésére, az életpályaprogramok folytatására, a nyugdíjak értékének megőrzésére, és a gazdaság fejlesztésére – összegzett Varga Mihály.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés