Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 46 vendég böngészi
2017 erősebb, sikeresebb, stabilabb év lesz | videó Nyomtatás E-mail
2016. május 02.

 

A 2017-es költségvetés az adócsökkentés és az otthonteremtés éve lesz. A kormány azért tud több pénzt fordítani a családok megerősítésére, mert a magyar gazdaság jobban teljesít, a magyar reformok működnek – húzta alá Bánki Erik pénteki sajtótájékoztatóján.

 

A politikus emlékeztetett, idén fizettük vissza az IMF-hitelt, ezért 2017 lesz az első olyan év, amikor a Gyurcsány illetve a Bajnai kormányok által örökölt adósság már nem terheli az országot. Így 200 milliárd forinttal könnyebb lesz a költségvetés adósságszolgálat finanszírozási terhe – tette hozzá. Elmondta, ezt az összeget is a családokra és a gazdaságfejlesztésre tudja fordítani a kormány.

 

Az államháztartás működése szempontjából nullszaldós évhez hosszú út vezetett – jelezte, utalva például a 2010-es görög gazdasági helyzethez hasonló magyarországi viszonyokra. Kijelentette, ha nem veszi fel az ország az IMF-hitelt, csődbe került volna, így azonban olyan feltételeket vállalt, amelyek teljesítése tönkretette volna a magyar családokat, a gazdaságot, és egy „nulla mozgástérrel rendelkező kormányzati működést irányzott elő a 2010-es időszakra”.

 

Aláhúzta, a baloldali kormány annak tudatában vette fel a pénzt, hogy a közvélemény kutatások alapján már tudták, 2010-től nem fognak kormányozni, az általuk felvett hitel kifizetése az utánuk jövő polgári kormányra marad.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Bánki Erik egyúttal emlékeztetett, a magyar gazdaság várakozáson felül teljesített, ami az Európában egyedülálló magyar gazdaságfejlesztési modellnek köszönhető.

 

Görögország és Portugália példájára utalva elmondta, e két tagállamban egekben van ma is az államadósság, 50 százalék felett van a fiatalok munkanélküliségi rátája, visszavágták a szociális juttatásokat, minden megszorító intézkedést a lakossággal fizettettek ki.

 

Magyarországon európai szinten is kiemelkedő a gazdasági növekedés, minden évben az uniós átlag fölött fejlődött az ország – mutatott rá. Hozzátette, 2010 óta minden évben 3 százalék alatt maradt az államháztartási hiány, míg a szocialista kormányok idején ez sosem sikerült.

 

A túlzottdeficit eljárásra utalva megjegyezte: Magyarország a „szégyenpadon volt”. Egyúttal felidézte azt is, hogy kötelezettségszegési eljárás is folyt hazánk ellen, hiszen a baloldal egyetlen évben sem tudta tartani a 3 százalékos hiánycélt.

 

A képviselő ezután áttért a foglalkoztatási adatokra, kiemelve, ebben a szegmensben is rekordokat döntünk: 26 éve nem volt annyi foglalkoztatott Magyarországon, mint most: a munkanélküliségi mutató 2010 óta a felére csökkent.

 

A gazdaság teljesítményéből adódó extra bevételeket a kormány a családok megerősítésére fordítja – emelte ki Bánki Erik. Az otthonteremtési programra 211 milliárd forintot költ a költségvetés. Rámutatott ennek számos gazdaságélénkítő hatására is.

 

Elmondta, jelentős reálbér emelkedés lesz 2017-ben is, megőrzik a nyugdíjak reálértékét, hiszen az infláció nem haladja meg az egy százalékot. Ezzel már a negyedik olyan év következik 2017-ben, amikor gyakorlatilag nincs infláció – jelezte. Hozzátette, a szocialista kormányok idejében 6 százalékos, vagy efölötti volt ez az érték. Folytatódik az áfa csökkentés is, a tojás, baromfihús és a tej áfája is 5 százalékra csökken – sorolta. Kijelentette, ezzel is több tízezer forint marad a magyar családoknál.

 

A kormány a beruházási kedv növekedésére számít, amelyet segíteni fog a bankok hitelezési kedvének növekedése, ugyanis csökkentik a bankadót – fejtette ki. A várakozások szerint ennek köszönhetősen körülbelül 10 százalékkal emelkedik a vállalati hitelezés, ami 400 milliárd forintnyi pénzt jelent a gazdaságnak.

 

A képviselő az uniós fejlesztési programok érdemi elindulásáról is szólt, 2240 milliárd forintot használnak gazdaságfejlesztésre a mostani uniós forrásokból, ami mellé 1600 milliárd forint nemzeti forrást tesz a kormány. Ezzel, közel 4000 milliárd forint áramlik a magyar gazdaságba.

 

Bánki Erik szólt arról is, hogy a gazdaság bővülését 3 százalék felettire várják, 3,1 százalékos GDP-bővüléssel kalkulálnak, 2,4 százalékos GDP arányos hiánnyal kalkulálva. Mindemellett csökken az államadósság – mondta, emlékeztetve, 81 százalék feletti mutatóval vették át az országot 2010-ben, ami év végére 73,5 százalék alá csökken, 2017 végére pedig 72 százalék alá.

 

A sajtótájékoztató végén arról is beszélt, hogy a kormány 200 milliárd forintos tartalékkal számol. „Ha nem lett volna ilyen tartalék a költségvetésben, nem tudtuk volna a migrációs nyomás növekedésével járó problémákat kezelni, megvédeni hazánkat a migránsútvonal káros hatásaitól” – fogalmazott.

 

Összességében elmondta, erősebb, stabilabb, a magyar emberek szempontjából sikeresebb évet zár az ország 2017-ben, mint idén. Az a törekvés, hogy évről-évre mindenki eggyel előrébb tudjon lépni, nőjön az életszínvonal, a foglalkoztatás bővüljön és a családok által elkölthető források mennyisége növekedjen – mondta.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés