Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 37 vendég böngészi
Fellendülés várható az építőiparban Nyomtatás E-mail
2016. május 13.

 

Az uniós költségvetési ciklus forrásainak lehívása, a hazai beruházási kedv, a finanszírozás és a lakásépítés elősegíti, hogy az építőipar ebben az évben érezhetően továbbfejlődjön – hangzott el Lepsényi István és Koji László sajtótájékoztatóján.

 

A gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár hangsúlyozta, az építőiparban tavaly 3,6 százalékos volt a bővülés, az ágazat több mint negyedmillió embert foglalkoztat, éppen ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít erre a területre, és folyamatosan konzultál az érintett szakmai szervezetekkel. Lepsényi István kifejtette, három fontos kihívást, feladatot látnak az építőiparban. Fontos a ciklikusság kiegyenlítése, olyan szabályozási környezet kialakítása, amely könnyebb, egyszerűbb, gyorsabb építkezést tesz lehetővé, valamint az ágazat fejlesztése, kibocsátásának növelése – sorolta.

 

Tájékoztatott arról, hogy az építőipar teljesítménye márciusban 33,9 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában, az első negyedévben 27,6 százalékos az elmaradás az előző évi adatoktól. Az államtitkár leszögezte, a visszaesést az uniós forrásokból végzett munkák befejezése okozta – az idén még nincsenek lehívható EU-s források a területen -, ezt jelzi az is, hogy elsősorban az út- és vasútépítések száma lett alacsonyabb.

 

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy márciusban 47,3 százalékkal emelkedett az új szerződések aránya az előző év azonos időszakához képest, a lakásépítéssel kapcsolatos megrendelések száma is nőtt, emellett erőteljes, 68,8 százalékos bővülés látható az egyéb építmények esetében. Az első negyedév során az új lakóépületek építésére vonatkozó engedélyek száma a duplájára nőtt – jelentette ki.

 

Leszögezte, a konvergencia program előrejelzése szerint a következő időszakban, a kiadott építési engedélyek bővülése várható, a háztartási beruházások emelkedése is megjelenik majd a gazdasági növekedésben. Emlékeztetett rá, hogy a lakásépítés áfájának 5 százalékra való csökkentése, a csok bevezetése, az építési eljárások módosítása a lakásépítések növekedéséhez és munkahelyteremtéshez vezet. Fontosnak tartjuk, hogy ezek az ösztönzők árcsökkenésben is megjelenjenek – jegyezte meg.

 

Aláhúzta, a gazdaság kilátásai kedvezőek Magyarország számára, ebből az építőipar is profitálni fog. Kidolgoztuk az innovatív iparfejlesztés irányairól szóló tervet, ez az ágazatban is számos pozitív hatást eredményez – mondta Lepsényi István, példaként megemlítve az energiahatékonyságot, a zöld gazdaság fejlesztését, valamint új technológiák alkalmazását. Az építőipar várható fellendülése nem csupán mennyiségi növekedést kell, hogy jelentsen, hanem ezzel párhuzamosan minőségi fejlődést is – emelte ki.

 

Rámutatott a szakemberek képzésének fontosságára és az építéshatósági eljárások egyszerűsítésének jelentőségére, valamint a teljesítésigazolási szakértői szerv működésére is, ez utóbbi jelentősen visszaszorította a lánctartozást 400-ról 200 milliárd forint alá.

 

Közölte, várhatóan az elkövetkező évben 13 ezerre nő a lakásépítések száma. Az uniós költségvetési ciklus forrásainak lehívása, a hazai beruházási kedv, a finanszírozás és a lakásépítés elősegíti, hogy az építőipar ebben az évben érezhetően továbbfejlődjön – zárta szavait Lepsényi István.

 

Ugyanitt Koji László arról beszélt, az ágazat „nagyon érzékeny” az uniós forrásokra, az év második felében lehívható források, illetve beruházások hatása majd csak a 2017. évi számokban jelennek meg. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke az új megrendelések, szerződések száma kapcsán kifejtette, a lakosság jelentős része 7-9 éve halogatja a lakásépítési, felújítási terveit, azonban napjainkban tapasztalható érdeklődés az új lakóingatlanok iránt, érkeznek a megrendelések a magánszemélyektől és az ingatlanfejlesztőktől egyaránt. Reményét fejezte ki, hogy a kormányzati ciklus végéig 40-45 ezer új lakóingatlan kivitelezésére kaphatnak megrendelést az ágazatban.

 

Beszámolt arról is, hogy a megoldandó kihívások ellenére az ÉVOSZ felmérése alapján elmondható, a vállalkozók nagy része bizakodó.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés