Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 38 vendég böngészi
A baloldal kormányzása idején keveset foglalkozott a gyermekek jólétével Nyomtatás E-mail
2016. május 30.

 

A gyermekes családok jövőre is biztosak lehetnek abban, hogy előrébb léphetnek. Meggyőződésünk, hogy a gyermekvállalás és nevelés nem csak a család magánügye, az államnak is ki kell vennie belőle a részét – hangsúlyozta Dunai Mónika vasárnap tartott sajtótájékoztatóján.

 

A képviselő a Gyermeknap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, a 2017-es költségvetés még az eddigieknél is többet fordít családtámogatásra.

 

Megemlítette, a családi adórendszer 2010-es bevezetése óta minden évben több pénz marad a magyar családok zsebében. Példaként hozta fel a kétgyermekesek családi adókedvezményét, ami nettó 30.000 forintra bővül az idei 25.000 forintról.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A kiskeretűek adócsökkentésével a legalacsonyabb jövedelmű mintegy 120.000 család bruttó fizetése marad meg nettó összegben – ismertette. Úgy folytatta, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével az otthoni étkeztetésre is több pénz marad, átlagosan akár 40.000 forinttal.

 

Megemlítette, hogy kiszélesedik az otthonteremtési program is, amire 2017-ben 211 milliárd forintot különítettek el. Több jut továbbá a bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetésre is. 2017-ben a rendszerváltozás utáni legnagyobb összeget, 74 milliárd forintot fordítanak erre a célra - sorolta. Hangsúlyozta, 2016-tól a szünidőben is megkapják a rászoruló gyermekek az ingyenes ellátást.

 

A gyermekek támogatásának következő lépéseként aposztrofálta az ingyenes tankönyvellátást, amit 2017-ben már az ötödikes tanulók is megkapnak. Hozzátette, céljuk, hogy felmenő rendszerben egyre több évfolyamot kapcsoljanak be a rendszerbe.

 

Kiemelte, nagy hangsúlyt fektetnek a bölcsődei férőhelyek bővítésére, a jelenlegi 50.000 helyet 60.000-re bővítenék, ezért 100 milliárd plusz forrást biztosítanak a célra. Az ellátási rendszer január elsejétől átalakul, újabb bölcsődei formák elindulásával - jelezte. A részletek között említette, hogy lehetőség lesz a munkahelyi, mini, családi bölcsődék kialakítására és üzemeltetésére. Egyre több édesanya veszi igénybe a gyed extrát, emellett dolgoznak vagy tanulnak - jegyezte meg.

 

Hozzátette, a gyermekek mellett a kormány sokkal többet tud fordítani a pedagógusokra és kisgyermeknevelőkre is. A béremelési program és az életpályamodell folytatódik, a bölcsődei kisgyermeknevelőket is bevonva – tájékoztatott. Emellett a kisgyermeknevelőket arra is ösztönzik, hogy lehetőség szerint minél többen szerezzék meg a felsőfokú szakképesítést.

 

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a számokból egyértelműen kitűnik, hogy a Fidesz-KDNP kormány nagyságrendekkel többet fordít a családok és gyermekek támogatására, mint azt a baloldal 2010 előtt tette. Első példaként említette, hogy 2010 előtt a gyermekétkeztetésre csupán 27 milliárdot fordítottak, ami 5 év alatt emelkedett 74 milliárd forintra a jelenlegi kormány munkájának köszönhetően.

 

Elmondta, 2010 előtt nem létezett ingyenes szünidei gyermekétkeztetés sem, ahogy a bölcsődések és óvodások 90 százalékának ingyenes étkezését sem biztosították a nevelési év során. Ide sorolta az ingyenes tankönyvellátást és az alapvető élelmiszerek áfa csökkentését is. Megjegyezte, a baloldal kormányzása alatt keveset foglalkozott a gyermekek jólétével, ellenzékben viszont azt mutatja, hogy erre törekedne.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés