Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 21 vendég böngészi
Terrorveszélyhelyzet: szükséges az új különleges jogrend bevezetése Nyomtatás E-mail
2016. június 06.

 

Abszolút mértékben szükséges az új különleges jogrend bevezetése az alaptörvénybe, hogy minden jelentkező veszélyt el tudjunk hárítani – jelentette ki Kósa Lajos Németh Szilárddal tartott sajtótájékoztatóján az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülése után.

 

A pénteki zárt ülésen a két testület azt az alaptörvényt módosító javaslatot tárgyalta, amelynek nyomán az alkotmány új különleges jogrenddel, a terrorveszélyhelyzettel egészülne ki. Ennek elrendelése esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni az ország biztonságának garantálása érdekében.

 

Abszolút mértékben szükséges az új különleges jogrend bevezetése az alaptörvénybe, hogy minden jelentkező veszélyt el tudjunk hárítani – jelentette ki Kósa Lajos.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke aláhúzta, a honvédelmi törvény világosan megmondja, hogy a honvédséget csak akkor lehet bevetni, ha arról az alaptörvény különleges jogrendi helyzetben rendelkezik.

 

Hozzátette: öt ilyen különleges jogrendi helyzet van, egyik sem alkalmas terrorveszély-fenyegetettség kezelésére. Ha nincs az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet mint különleges jogrend, akkor terrorveszély-fenyegetettség esetén nem lehet használni a honvédséget – hívta fel a figyelmet.

 

A politikus kiemelte, a honvédség több olyan különleges képességgel rendelkezik, amivel a rendőrség nem. A terrorszervezetek is speciális képzettségű katonákat használnak – jegyezte meg.

 

Leszögezte, óriási felelőtlenség lenne, ha nem fogalmaznánk be az alaptörvénybe a terrorveszélyhelyzetet, mint különleges jogrendi helyzetet, lemondva a honvédség különleges képességeiről.

 

Németh Szilárd fontosnak nevezte, hogy egy olyan helyzetben, amikor jelentős és közvetlen a terrorveszély-fenyegetettség, vagy már terrortámadás érte az országot, akkor legyen a kormány kezében egy olyan, az alaptörvényen alapuló lehetőség, hogy a különleges jogrend kihirdetésével különleges eszközöket alkalmazhat.

 

A nemzetbiztonsági bizottság alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament hirdeti ki a különleges jogrendi helyzetet, nem pedig az államtitkár, a miniszter, a kormány, vagy a miniszterelnök.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés