Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 98 vendég böngészi
Megszületett a bérmegállapodás az egészségügyben | videó Nyomtatás E-mail
2016. június 09.

 

Két év alatt 100 milliárd forintot fordít a kormány az egészségügyi dolgozók béremelésére – mondta Balog Zoltán csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

Megszületett a bérmegállapodás az egészségügyben – jelentette be az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: számítanak az ágazatban dolgozókra, elsődleges cél az ő munka- és bérkörülményeik javítása.

 

Balog Zoltán kifejtette, az elmúlt négy évben 500 milliárd forintot invesztáltak „betonba, üvegbe, műszerbe”, most két év alatt 100 milliárd forint kerül az egészségügybe a bérek emelésére. 2018-ban és 2019-ben újabb fázis következik – jegyezte meg.

 

Tájékoztatása szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek 2016. szeptember 1-től bruttó 107 ezer forint alapbér-emelésben részesülnek. 2017. november 1-től a rezidensek és a kórházi gyógyszerészek bruttó 50 ezer forint béremelésben részesülnek, a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek pedig újabb 100 ezer forint alapbér-emelést kapnak – sorolta.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók számára 2016. szeptember 1-től új bértábla lép életbe – fogalmazott a tárcavezető, rámutatva: 26,5 százalékkal nő majd az ő bérük is, jövő novembertől pedig 12 százalékos lesz az emelkedés. 2018, majd 2019 novemberétől bruttó 8-8 százalékkal nő majd az alapbérük – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, az egészségügyi szakdolgozók 2012 és 2019 között összesen közel 200 százalékos béremelésben részesülnek.

 

Szólt arról is, hogy az egészségügyi bértábla „minimálbér és garantált bérminimum összecsúszása a helyére került”.

 

Közölte azt is, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában lévő intézményeknél lévő szakdolgozók kamarai tagdíját július 1-től a munkáltatók átvállalják.

 

A miniszter a sajtótájékoztatón kitért a budapesti kórházfejlesztés ügyére is. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár már „elindultak egy irányba”, még nincs végleges koncepció. Még kérünk egy kis időt arra, hogy elő tudjunk állni azokkal a megoldásokkal – mondta. Rámutatott, a fejlesztések nemcsak a központokat érintik majd, hanem a társkórházakat is, kórházbezárásról nincs szó, legfeljebb csak funkciók költöztetése lehetséges.

 

Az új kórház helyét kijelöltük, Kelenföldön lesz, emellett jelentős fejlesztést tervezünk a Kútvölgyi kórházban és a János kórházban – húzta alá. Mint mondta, a tervek szerint lesz egy észak- és dél-pesti centrum, ennek a Honvédkórház, a Szent László és a Szent István kórház képezi a magját.

 

Ugyanitt Cser Ágnes arról beszélt, most lehetővé válik, hogy az egészségügyi dolgozók bérét közelítsék az uniós átlaghoz. A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt üzente azoknak, akik majd megtapasztalják a bérfejlesztést, hogy nekik már nem kell utcára menni ezért, mert vannak olyanok, akik helyettük és értük gondolkoznak, cselekszenek.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke hangsúlyozta, „egy példátlanul kemény, példásan bonyolított tárgyalássorozat végén” vannak, és „örvendetes” eredményekről számolhatnak be.

 

Balogh Zoltán reményét fejezte ki, hogy a következő három évben megáll az egészségügyi dolgozók elvándorlása. Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke rámutatott, lesznek olyan szakdolgozók, akiknél akár 34-35 százalékos lesz a béremelés mértéke.

 

Újságírói kérdésre válaszolva az emberi erőforrások minisztere elmondta, az érintett szakszervezetekkel, érdekképviseleti szervezetekkel szeretnének egyeztetni a kancelláriarendszerről is.

 

Ónodi-Szűcs Zoltán kifejtette, a szakdolgozókra és az orvosokra egyaránt hosszú távon számít a kormány, és egyúttal emlékeztetett a rezidensek ösztöndíjprogramjára is.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés