Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 33 vendég böngészi
Az egészségügy jelentős többletforráshoz jut jövőre | videó Nyomtatás E-mail
2016. június 20.

 

A jövő évi költségvetésben jelentős többletforrásokhoz jut az egészségügyi ágazat, ennek egyik fontos része a már az idén elindítandó béremelés - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

Rétvári Bence kifejtette: a reprezentatív szakszervezetekkel történt megállapodás eredményeként a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek alapbére idén szeptembertől bruttó 107 ezer, jövő novembertől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő. A szakdolgozók átlagbére idén átlagosan 26,5 százalékkal, jövő novembertől 12 százalékkal, 2018 novemberében és 2019 novemberében pedig 8-8 százalékkal nő - ismertette.

 

Az államtitkár hangsúlyozta: 171 milliárd forinttal - ami a GDP fél százaléka - jut jövőre több az ágazatnak 2016-hoz képest, és nemcsak a béremelésre jut pluszforrás, hanem az ágazat más területeire is.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Így 7,9 milliárd forinttal nő a gyógyszertámogatásra fordítható keret, a gyógyászatisegédeszköz-támogatás 4,8 milliárddal, a rezidensösztöndíjakra 2 milliárd, az összevont szakellátás finanszírozására 25,9 milliárd forinttal jut több jövőre - tette hozzá. Összehasonlításként elmondta, hogy 2010-hez képest nagymértékű az Egészségbiztosítási Alap növekedése is: akkor 1424 milliárd, jövőre 2059 milliárd forint lesz az alap főösszege.

 

Az elmúlt hat évben eddigi is jelentős fejlesztések zajlottak az ágazatban, több mint 300 milliárd forintot költöttek a kórházi infrastruktúra korszerűsítésére, és több mint 100 milliárd forint jutott műszerek, berendezések cseréjére, újak vásárlására is.

 

Ezen kívül 11 milliárd forintot fordítottak a mentőszolgálat korszerűsítésére, mentőállomások felújítására, újak építésére - emlékeztetett a politikus. A bérek tekintetében is volt elmozdulás az utóbbi években - jelezte Rétvári Bence, kiemelve a 2012/2013-as első, átlagos 27 százalékos béremelési ütemet, majd az alapbér növekedését kiterjesztették az úgynevezett mozgóbérekre is.

 

Beszélt arról is, fontos lépés lesz a budapesti egészségügyi ellátás átszervezése, beleértve a csúcskórházak fejlesztését, valamint a kancellári rendszer bevezetését. Utóbbiról az államtitkár elmondta, ősszel szeretnék az erre vonatkozó törvényi szabályozást megalkotni. Ez a rendszer pénzügyi, gazdálkodási biztonságot jelenthez majd a kórházaknak, a kancellárok kinevezésével hosszú távon megakadályozható lesz a kórházi adósság újratermelődése is - fűzte hozzá.

 

Rétvári Bence kérdésre válaszolva szólt a nyugdíjemelésről is. A nyugdíjak reálértéke 2010-hez képest 21,1 százalékkal nőtt, ami vásárlóérték tekintetében 8,4 százalékos emelkedés - mondta. Közölte, amint a gazdasági folyamatok másként alakulnak, megvan a törvényi felhatalmazás arra, hogy korrigálják az emelést.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés