Névnap

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 67 vendég böngészi
Kerülni kell a terroristák Európába jutását megkönnyítő intézkedéséket Nyomtatás E-mail
2016. június 30.

 

Minden intézkedést kerülni kell, amely megkönnyítheti a terroristák bejutását Európába, ezért is fontos, hogy ne álljon elő újra olyan "esztelen helyzet" Európa határainál, amikor naponta tízezrek jönnek be úgy, hogy nem tudni, kik ők - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte: soron kívüli biztonsági protokollellenőrzést tartanak a repülőtéren.

 

A tárcavezető a kedd esti isztambuli terrortámadásról beszélve kiemelte: újra bebizonyosodott, hogy a terrorfenyegetettség már napi szinten jelen van az európaiak életében, és amikor a kontinensen belül utaznak, a félelem, a biztonság kérdése elsőként kerül elő, pedig korábban ez nem így volt. Ezért folytatni kell a terrorizmus elleni küzdelmet, a magyar kormány kész erre, az ország katonákat küld az Iszlám Állam elleni harcba, és a mostani támadás is mutatja, hogy jó döntést hozott ebben az ügyben az Országgyűlés - vélekedett.

 

Szijjártó Péter szerint nem vitás, hogy újabb terrortámadás érte Európát. Néhány hónappal azután, hogy Európa fővárosának repülőterét terroristák megtámadták, most támadás ért egy másik, rendkívül forgalmas európai repülőteret, ahol európaiak tízezrei szállnak át naponta Ázsia irányába - közölte. Hozzátette: a terrortámadást a magyar kormány a lehető leghatározottabban elítéli, az áldozatok családtagjait az együttérzéséről biztosítja és a sérülteknek mielőbbi felépülést kíván.

 

Mint mondta, a jelenlegi információk szerint 41 halálos áldozata és 239 sérültje van a támadásnak. Az isztambuli kormányzóságtól kapott hírek alapján sem a halottak, sem a sérültek között nincs magyar állampolgár - közölte.

 

A külügyminiszter kitért rá: az isztambuli főkonzulátuson 76 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemre, közülük 11-en tartózkodnak jelenleg a városban, a többiek a tengerparton vannak. Minden Isztambulban tartózkodó magyar állampolgárral beszéltek, mind jól vannak. A városon kívül tartózkodó 65 magyar közül 64-et elértek, ők is jól vannak - mondta, egyúttal felhívta a figyelmet a konzuli regisztráció fontosságára.

 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy kedd este a Turkish Airlines Budapestről Isztambulba tartó járata Ankarában szállt le, a repülőtéren jelen voltak a nagykövetség munkatársai, hogy segítsék a magyar állampolgárokat. A repülőgépen 103 utas volt, de a hatóságok nem adtak felvilágosítást arról, hogy közülük hányan voltak magyarok. Ugyanakkor a gépen volt az új tokiói magyar nagykövet, aki arról tájékoztatta a nagykövetséget, hogy abban a szállodában, ahova őt vitték, 18 magyar állampolgár volt, őket a nagykövetség munkatársai felkeresték és ma délelőtt az ankarai reptérre vitték, ahol átfoglalják a jegyeiket, vagy ha ez nem lehetséges, a légitársaság újabb egy éjszakára biztosítja a szállásukat - magyarázta.

 

A tárcavezető hangsúlyozta: Törökország utazási besorolásán nem változtatnak, az ország jelenleg a második kategóriában van, ami azt jelenti, hogy fokozott óvatosságra intik az utazókat. Több európai uniós tagállam szintén nem változtatott a jelenlegi besoroláson - mutatott rá.

 

Szijjártó Péter kérdésre közölte: kedden volt a magyar-azeri vegyes bizottság ülése Bakuban, ahonnan ma hajnalban Isztambulon keresztül kellett volna hazajönnie, de a történtek miatt Moszkván át érkezett Budapestre.

 

Bakondi György kijelentette: rövid időn belül már a második, repülőteret érintő, súlyos áldozatokkal járó, öngyilkos merénylők által végrehajtott támadásról van szó, ezért az európai biztonságért felelős szolgálatok között intenzív egyeztetés és információcsere zajlik. A Liszt Ferenc-repülőtér biztonságával kapcsolatban elmondta: 2013-ban tartott itt az EU biztonsági ellenőrzést, és akkor kiemelkedő minősítést kapott a reptér. Több szigorító intézkedést vezettek be a brüsszeli terrortámadást követően, és most is különféle fontos rendvédelmi, titkosszolgálati lépést tettek a repülőtér biztonságának garantálására - mondta.

 

Bakondi György kiemelte: a magyar kormány döntése értelmében soron kívüli biztonsági protokollellenőrzést fognak a repülőtéren végrehajtani az erre hivatott szervek bevonásával, azért is, hogy megnyugtassák a magyar állampolgárokat és a nemzetközi járatokkal érkező külföldieket. Nyilvánvaló, hogy a tömeges illegális migrációval fennálló lehetőségeket mindenképpen meg kell szüntetni, és ennek érdekében az Európai Bizottságnak is változtatnia kell az eddigi politikáján - vélekedett a belbiztonsági főtanácsadó.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés