Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 11 vendég böngészi
Több száz milliárd forint egészségügyi fejlesztésekre Nyomtatás E-mail
2016. július 05.

 

A Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe, azoké, akik a gyógyításban dolgoznak - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Budapesten rendezett ünnepségen. Balog Zoltán kiemelte: az elmúlt években több száz milliárd forintot fordítottak egészségügyi fejlesztésekre.

 

Csak eszközvásárlásra négy év alatt több mint százmilliárd jutott, és ötszázmilliárdot fordítottak egészségügyi intézmények fejlesztésére - tette hozzá a tárca vezetője.

 

Rámutatott: a vidéki egészségügyi fejlesztések után most Budapest következik, ahol egészen különleges a helyzet, hiszen a fővárosi betegellátó rendszer Magyarország lakosságának 45 százalékát érinti. Szólt arról is, hogy négy centrum építése, megerősítése kezdődik meg, a vonatkozó kormányhatározat várhatóan hétfőn vagy kedden jelenik meg. Kihívásnak nevezte, hogyan tudják a betegellátás és orvosképzés viszonyát újonnan meghatározni, ez ugyanis - közölte - Magyarországnak nemzetközi szinten is jegyzett értéke.

 

Balog Zoltán azt mondta, bízik abban, hogy értékelhető az a béremelés érdekében 2012-ben indított program, amellyel 2019-re a 200 százalékot érheti majd el a növekmény. Csak jövőre százmilliárdos összeg kerül pluszban béremelésként a rendszerbe, s ezen felül 171 milliárdos többlet érkezik az egészségügy területére.

 

Kitért arra is, hogy nem félnek szembenézni a problémákkal, s fontos tudni, hogy minden probléma mögött nagyon sok ember személyes életkérdése áll.

 

Jelezte: a területi ellátási elv és intézményi elv összhangja érdekében komoly tárgyalások zajlanak, ezek során a strukturális változásokról kell megegyezni. Ugyanakkor még mindig sokszor magasabb a kórházban eltöltött idő, mint az unió más országaiban, s ha több forrást kérnek, a szükséges módosításokról meg kell állapodni - mondta a miniszter, aki azt szeretné, ha a kormánynak az egészségüggyel kötött szövetsége tovább erősödne.

 

Hosszú távon a politikában is az elvégzett munka eredménye számít - mutatott rá Balog Zoltán, hozzátéve: akkor és azért indulhatnak el az egészségügyben a változások, ha az abban dolgozók partnerek és egyet tudnak érteni.

 

A tárca vezetője köszönetet mondott a jelenlévőknek és mindenkinek, akinek a munkája a gyógyítás területén példamutató és nemzeti érték. A gyógyítás hivatása egyidős az emberiséggel, és az a célja, hogy "kiszélesítse és meghosszabbítsa az élet útját" - fogalmazott.

 

A Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe, azoké, akik a gyógyításban dolgoznak. 2011 óta munkaszüneti nap, hogy arra figyelhessenek, ami fontos, de a hétköznapokban mégis eltakarják a konkrét, azonnal elvégzendő feladatok - mutatott rá Balog Zoltán.

 

A miniszter Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral az ünnepségen elismeréseket adott át az egészségügyben kiemelkedő szakmai tevékenységet végző szakembereknek.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés