Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 84 vendég böngészi
A külföldön tartózkodók vegyék komolyan a hatóságok figyelmeztetéseit | videó Nyomtatás E-mail
2016. július 18.

 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a kormány nevében arra kérte a külföldön tartózkodó, illetve odautazó magyar állampolgárokat, hogy minden esetben vegyék figyelembe a hatóságok terrorfenyegetettséggel kapcsolatos figyelmeztetéseit.

 

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy a migrációval Európa terrorfenyegetettsége is megnövekedett. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány szerdán tárgyalja az Európai Bizottság legutóbbi, a menekültek elosztására vonatkozó javaslatát, amelyet a kabinet Európára és Magyarországra is veszélyesnek tart, mivel az a kötelező kvótával az illegális bevándorlók mellett a terrorizmus kockázatát is "szétterítené" a kontinensen.

 

Az illegális bevándorlás és a terrorizmus kéz a kézben jár. A migrációval Európa terrorfenyegetettsége is megnövekedett - jelentette ki, rámutatva, hogy a különböző támadásoknak eddig több mint 300 európai esett áldozatul.

 

Rogán Antal azt tanácsolta a külföldre utazóknak: indulásuk előtt regisztrálják magukat az interneten, hogy amennyiben külföldön bajba kerülnek, a konzulátus felvehesse velük a kapcsolatot és segítséget nyújthasson.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A miniszter arra kért mindenkit, hogy komolyan fontolja meg törökországi utazását, az ország ugyanis fokozott biztonsági kockázattal jár a magyar külügy besorolása szerint, noha a tengerparti üdülőövezetek jelenleg biztonságosnak tűnnek.

 

"Jól látható, hogy az Európába érkezett bevándorlók között jó néhányan egyébként a terrorcselekmények elkövetőiként is feltűntek" - fogalmazott Rogán Antal, aki példaként említette, hogy a párizsi terrorcselekmény elkövetőinek túlnyomó többsége illegális bevándorló volt, egy részük pedig Magyarországon keresztül érkezett Európába.

 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője elmondta továbbá, hogy az Európai Bizottság javaslatát azért is veszélyesnek tartják, mert az növelheti a bevándorlást.

 

Az Európa felé tartó migránsokat ugyanis nem visszatartaná, hanem ösztönözné az a tudat, hogy őket mindenképpen befogadják az unió tagállamai - mondta. Rogán Antal, aki ezzel összefüggésben megjegyezte, csak Líbiában több mint egymillió ember várakozik Európába tartva, míg a törökországi menekülttáborokban 3-4 millió potenciális bevándorló tartózkodik. A magyar kormány szerint ezért Európának nem a bevándorlók szétosztására, hanem a határok megvédésére kellene koncentrálnia, amit a kabinet szerdai ülését követően javaslatként meg is fogalmaz majd Brüsszelnek - tette hozzá.

 

Rogán Antal kifejtette, a bizottság javaslata azért is veszélyes még a közép-európai országokra, köztük Magyarországra nézve, mert úgy tűnik Brüsszel megfogadta Soros György ajánlását és új adók kivetésével, illetve a kohéziós és agrártámogatások csökkentésével próbálja előteremteni a bevándorlók támogatásának finanszírozását.

 

A tárcavezető azért is igazságtalannak tartja a szóban forgó bizottsági javaslatot, mivel az huszonhétszer nagyobb mértékben bünteti a kötelező kvótát elutasító tagállamokat, mint amekkora jutalmat kapnak a bevándorlókat befogadók. Ez ellentétes a Lisszaboni Szerződés eszményével, ezért ezt nem fogadja el a magyar kormány - mondta Rogán Antal, majd hozzáfűzte, Brüsszelben továbbra sem hajlandók meghallgatni az európai emberek hangját.

 

Kiemelte, jövő héten Budapesten is bemutatják azt a 28 európai uniós tagállamban készült közvélemény-kutatást, amely alapján a tagállamok túlnyomó többségében az emberek meghatározó többsége alapvetően elutasítja a brüsszeli bevándorláspolitikát.

 

"Úgy tűnik, hogy az embereket egyedül Magyarországon hallgatják meg jelenleg az európai uniós tagállamok közül" - mondta a miniszter, aki szerint a kormány ezért is különösen fontosnak tartja az október 2-án sorra kerülő kvótareferendumot, amellyel "Európában elsőként a magyarok mondhatják el a véleményüket a brüsszeli bizottság bevándorláspolitikájáról". Rogán Antal kérdésre válaszolva elmondta, a törökországi események rámutattak arra, hogy az Európai Unió nem alapozhatja egy másik államra saját határai védelmét, ezért a magyar kormány továbbra is azt javasolja, hogy az uniónak mindenhol meg kell erősítenie külső határait.

 

A sajtótájékoztatón Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminiszter sajtófőnöke azt ajánlotta a külföldre utazóknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon, majd itt regisztrálják magukat a konzuli védelemhez.

 

A tárca képviselője azt kérte, hogy a konzuli szolgálatot telefonon csak a bajba jutottak keressék, míg minden más esetben lehetőség szerint az internetes ügyintézést válasszák.

 

Emlékeztetett, a konzuli szolgálat alapvetően az elveszett okmányok pótlásában, valamint bűncselekményekkel, illetve egészségügyi ellátással összefüggésben tud segítséget nyújtani. A regisztráció fontossága egy terrorcselekmény után növekszik meg, a konzulátusok ugyanis így tudnak kapcsolatba lépni és segítséget nyújtani a területen tartózkodó magyar állampolgároknak - húzta alá Menczer Tamás, akinek tájékoztatása szerint az eddigi információk alapján nem került bajba magyar állampolgár a törökországi puccskísérletben, illetve azt követően.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés