Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 105 vendég böngészi
Nem csökkenteni kell az illegális migrációt, hanem megállítani | videó Nyomtatás E-mail
2016. július 28.

 

Megszilárdult a határőrizet és jelentősen csökkent a befogadó állomások telítettsége a július eleji jogszabályváltozásnak köszönhetően - közölte Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Budapesten.

 

A július 5-től érvénybe lépő új szabályozás a jogellenes magyarországi tartózkodások megszüntetésére irányul, jelentős stabilitást és hatékonyságot hozott a határrendészeti biztonságot szolgáló intézkedések sorában – mondta a miniszterelnöki főtanácsadó.

 

Megjegyezte: több nyomásgyakorlás is tapasztalható a magyar határőrizeti tevékenységgel kapcsolatban, egyrészt azok részéről, akik tiltott határátlépést kísérelnek meg, másrészt számos a magyar hatóságok eljárását bíráló valótlan állítás is megjelent az utóbbi hetekben.

 

Azonban „a visszairányítottak együttműködőek, semmilyen atrocitásra nem került sor” – fűzte hozzá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Tájékoztatott arról is, hogy Belgrádban, illetve a szerb-magyar határon civilszervezetek fokozódó aktivitása figyelhető meg. Ennek kapcsán elmondta: a nyomásgyakorlás részeként performanszokat szerveztek, gyalogos menetet indítottak a határ felé, továbbá éhségsztrájkot hirdettek, elsősorban a médiának célozva. Egyre nagyobb számban érkeznek visszatoloncolási megkeresések Nyugat-Európából – közölte Bakondi György.

 

Visszatérő erőszakos cselekmények történnek nemcsak Európa-szerte a migránsok között, hanem Magyarországon is – emelte ki a miniszterelnöki főtanácsadó. Beszámolt a tegnap este a kiskunhalasi őrzött táborban történtekről is.

 

Ezzel összefüggésben kifejtette: egy algériai állampolgárt szökési kísérlet közben elfogtak az őrök, az ezt követő létszámellenőrzésen kiderült, hogy öt algériai és két marokkói fiatal férfi megszökött a menekülttáborból, majd nem sokkal éjfél előtt egy iraki férfi összevagdosta a testét.

 

A szökevények felkutatására határozott rendőri intézkedések történtek, három főt elfogtak, két ember tartózkodási helyét ismerik, vélhetően rövid időn belül a szökevényeket elfogják, komoly erőkkel zajlik a felkutatás – mondta Bakondi György.

 

A legutóbbi intézkedések két célt szolgálnak, egyrészt azt, hogy hazánk területén jogellenesen senki se tartózkodhasson, és ne tudjon továbbjutni Nyugat-Európába, másrészt pedig a menekültügyi kérelmet benyújtók gyors, de biztonságos eljárásban részesülhessenek – emlékeztetett a miniszterelnöki főtanácsadó.

 

Egyúttal felhívta figyelmet arra is, hogy az intézkedések hatására megszilárdult a határőrizet, a táborok telítettsége jelentősen csökkent – jelenleg 41 százalékos a feltöltöttség az idegenrendészeti központokban, a menekülttáborokban pedig 60 százalékos.

 

Az eljárások során a törvényesség biztosított, a magyar belbiztonsági helyzet stabil, a Nyugat-Európába jutók száma pedig drasztikusan csökken – húzta alá. További eredményként említette, hogy a helyzet súlyosságát felismerve a V4-ek és Ausztria is rendőri erőket küld a magyar határőrizeti erőfeszítések támogatására.

 

Megjegyezte: hazánk 25 fős rendőri kontingenst küldött a közelmúltban Macedóniába. Bakondi György beszámolt arról is, hogy jelentősen nőtt az embercsempész hálózatok felszámolásának hatékonysága is.

 

A miniszterelnöki főtanácsadó a terrorizmus kapcsán arról beszélt: „nehezen vitatható, hogy jelentős számú terrorista érkezett az elmúlt időszakban az Európai Unióba” - ezt az Europol adatai is alátámasztják -, egy részük menedékkérőként, egy részük a korábbi integráció kudarcaként Szíriát megjárt eu-s állampolgárok.

 

Valamennyi elkövetőnél fellelhető a radikális iszlámhoz való kötődés, az elkövetőket vizsgálva részben gyors radikalizáció történt, de okkal feltételezhetjük, hogy a menekülthullámmal „számos alvóügynök” is aktivizálódhatott – húzta alá.

 

„Júliusban egy eddig példátlan terrorcselekmény-sorozat történt Európában” – emlékeztetett a nizzai teherautós merényletre, a bajorországi fejszés támadásra, a Francia Alpokban történt késes támadásra, a müncheni, kilenc áldozatot követelő támadásra, az ansbachi öngyilkos merényletre - melynél bizonyítható kapcsolatot mutattak ki az Iszlám Állam felé -, a reutlingeni machetés támadásra, illetve a Rouen környékén elkövetett támadásra, melyben egy 84 éves katolikus pap vesztette életét.

 

Az elmúlt hetekben tovább romlott a belbiztonsági helyzet Európában – húzta alá Bakondi György, hangsúlyozva: széles körben elterjedt a félelem, a megdöbbenés és az elégedetlenség.

 

A magyar álláspont szerint az ellenőrizetlen migráció veszélyes, súlyos köz- és nemzetbiztonsági kockázatokat jelent, ezért a magyar kormánynak az a következtetése, hogy nem csökkenteni kell az illegális migrációt, hanem meg kell állítani – szögezte le a miniszterelnöki főtanácsadó.

 

További célként fogalmazta, hogy a külső határokat biztonságosan ellenőrizni kell. Megítélésünk szerint ez az alapja az emberek védelmének, a stabil belbiztonság megőrzésének Európában - vélekedett.

 

Kitért arra is, hogy a kormány álláspontja szerint mihamarabb felül kell vizsgálni Brüsszel migrációs politikáját, az eseményekből reális, tényszerű következtetésekre kell jutni.

 

Hozzátette: ezek mellett erős titkosszolgálatokra, és azok szoros együttműködésére van szükség, hogy megelőzhetőek és kiszűrhetőek legyenek a terrorcselekmények és azok elkövetői.

 

Bakondi György arról is beszámolt, hogy a magyar joggyakorlat a visszafogadás kérdésében a törvényesség alapján áll, mindenkit visszaveszünk, akiknél bizonyítható, hogy elsőként hazánkban léptek az unió területére. Magyarország továbbra is segíti a védekező országokat és mindent megtesz a biztonság garantálásáért – jegyezte meg.

 

Végül a miniszterelnöki főtanácsadó megerősítette: a magyar kormány nem ért egyet a migránshelyzet kezelésére vonatkozó brüsszeli elgondolásokkal és tervekkel. Ilyen például az, hogy szervezetté tennék a befogadást, szétterítenék az unióban a migránsokat kvóta alapján, a be nem fogadó államokat bírsággal sújtanák, illetve, hogy Brüsszelben centralizálnák a döntéseket a befogadás és elosztás tekintetében – emlékeztetett. Ezt kell megakadályozni az október 2-i népszavazáson – szögezte le.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés