Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 26 vendég böngészi
Mindent megelőz az élet biztonsága | videó Nyomtatás E-mail
2016. július 28.

 

Ha fenn tudjuk tartani az eddigi gyakorlatot, akkor Ausztriát is meg tudjuk védeni az illegális bevándorlóktól a magyar-szerb határon – mondta Orbán Viktor Christian Kernnel közös sajtótájékoztatóján.

 

A kormányfő hangsúlyozta, eredményes tárgyaláson vannak túl az osztrák kancellárral, sikerült megszilárdítani a két ország közötti jó viszonyhoz szükséges politikai alapokat. A két állam és a két nép közötti kapcsolatok fölötte állnak a pártkapcsolatoknak – szögezte le Orbán Viktor.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, 2015-ben a forgalmunk a 10 milliárd eurót is meghaladta, nyugati szomszédunk a negyedik legjelentősebb befektető hazánkban. 3000 osztrák cég 70 ezer munkahelyet tart fenn az országban, majdnem 300 ezer magyar ember kenyerét hazánkban működő osztrák cég jelenti – sorolta.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Tájékoztatott arról is, hogy a jövőben kiemelt témaként kezelik a digitalizációs technológiák meghonosítását, valamint a gazdaság modernizálását. Külön hangsúlyt kapnak a vasúti együttműködések, a korábban megkezdett politika, amely új határátkelőhelyeket nyitott a két ország között, folytatódni fog, a szakképesítések egyenjogúsítását is folytatni szeretnénk – fogalmazott a miniszterelnök.

 

Elmondta azt is, hogy a magyar Eximbank 500 milliós hitelkeretet nyitott az osztrák-magyar cégek együttműködésének támogatása érdekében, és szorgalmazzák a két befektetési ügynökség közötti kapcsolatfelvételt is.

 

A migrációval összefüggésben kifejtette, a két ország különböző helyzetben van, Magyarország a nemzetközi jog hibátlan és szó szerinti betartásában érdekelt. Minden olyan migránst, aki Magyarország területén lépett be először az unióba, a Magyarország által aláírt nemzetközi szerződéseknek megfelelően az osztrák-magyar határon visszaveszünk, és azonnal tovább is szállítunk – jelentette ki.

 

Hozzáfűzte: hazánk megállapodott a Nyugat-Balkán országaival a visszaadás tényéről és technikai kivitelezéséről.

 

Rámutatott, azokat az embereket, akik nem hazánk területén léptek be az unióba, oda kell visszaküldeni, ahol elsőként léptek EU-s területre.

 

Szólt arról is, hogy megértéssel fogadják a magyar-osztrák határnál tett intézkedéseket. Megfontolásra javasoltuk, hogy az osztrák-magyar határ megvédésének legjobb módszere mégiscsak az volna, hogyha a szerb-magyar határt védenénk közösen – jegyezte meg.

 

Orbán Viktor tájékoztatott arról is, hogy 20 határőrizetben résztvevő személyt küld Ausztria a szerb-magyar határra. Mi azt kértük, vizsgáljuk meg annak a lehetőségét, hogy ez folytatható-e, lehet-e növelni – mondta.

 

Magyarország területén ma már illegálisan senki nem tartózkodhat, ezt a Büntető törvénykönyv nem teszi lehetővé - emelte ki, rámutatva: a szerb-magyar határt légmentesen lezártuk, ezért jogi értelemben illegálisan Magyarországra érkező ember Ausztriába nem is tud távozni.

 

Elmondta, ha fenn tudjuk tartani az eddigi gyakorlatot, akkor Ausztriát is meg tudjuk védeni az illegális bevándorlóktól a magyar-szerb határon.

 

Ugyanitt Christian Kern, azzal összefüggésben, hogy Ausztria 20 rendőrt küld a határvédelem támogatására a magyar-szerb határszakaszra, közölte, ez az első lépés. Az osztrák kancellár úgy fogalmazott, egy szakértői bizottság vizsgálja majd meg, hogy miként lehet kiterjeszteni a segítségnyújtást, amely a tervek szerint elsősorban utak, táborok építésében, illetve egészségügyi ellátás biztosításában nyilvánulna meg. Vizsgáljuk azt a kérdést is, hogy az osztrák honvédség erőit is bevethetjük-e – tette hozzá.

 

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a megbeszélésen döntöttek a civil szervezetek bevonásáról is, különös tekintettel a szerb-magyar határ szerbiai szakaszára. Jelezte, az együttműködési kört kibővítenék a szerb kormánnyal.

 

Szólt arról is, hogy Magyarország kész arra, hogy visszafogadja azokat, akik itt léptek be először az unió területére, és visszajuttatja őket a származási országaikba. Ez elsősorban Koszovót, Albániát és Ukrajnát jelenti – mondta a kancellár.

 

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, leginkább a szerb oldalon várakozó emberek közösségének van szüksége a civil szervezetek segítségnyújtására.

 

Mi annyi embert tudunk beengedni, akiknek az ellenőrzését le tudjuk folytatni – ismertette a magyar beengedési politika elveit. Szavai szerint minden egyes migráns közbiztonsági és terrorkockázatot jelent, éppen ezért hosszú, akár több hónapig tartó ellenőrzésekre van szükség. A terrorveszély kockázatát el akarjuk kerülni – húzta alá.

 

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a franciaországi terrortámadásban életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak. Új minőséget ért el a keresztény Európával szembeni terrortámadások sorozata – fogalmazott, hozzátéve: minimálisra kell szorítani az állampolgárokat fenyegető biztonsági és terrorkockázatok mértékét.

 

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nyitottá kell tenni a táborokat, ezért ma az a helyzet, hogyha valakit menekültügyi eljárás okán beengedünk Magyarországra, meg kell várnia a vizsgálatokat, illetve az ítéleteket, és eközben egy nyílt táborban van – fogalmazott.

 

Rámutatott, ezek az emberek nem várják meg az eljárások végét, hanem amint lehet, elindulnak Ausztria felé. Ausztria ezt joggal teszi szóvá, csak nem világos, hogy milyen eszközeink vannak arra, hogy arra kényszerítsük őket, Magyarországon várják meg az eljárások végét – hangsúlyozta. Leszögezte, a mostani európai jog ebben nem segít bennünket, hanem akadályoz.

 

Az osztrák-magyar határnál lévő ellenőrzések gyakoriságára vonatkozó kérdés kapcsán a miniszterelnök elmondta, folyamatos az egyeztetés a rendőrségek és a határőrizeti szervek között. Én személy szerint nem vagyok arra hajlandó, hogy egyetlen magyar állampolgár biztonságát is kockára tegyem bármilyen kényelmi megfontolásból – húzta alá. Szavai szerint mindent megelőz az élet biztonsága, a közbiztonság megléte és a terrorveszély kiküszöbölése.

 

Az Európai Bizottság által kiadott dokumentumokban rendre szerepel, hogy a gazdasági és demográfiai helyzet megoldására szükség van kívülről érkezettekre – emelte ki, hozzátéve: Magyarországnak egyetlen migránsra sincs szüksége, ezért képviseli a magyar kormány azt az álláspontot, hogy nincs szükség közös migrációs politikára. Nekünk nem megoldás a migráció, hanem probléma – jegyezte meg.

 

Az amerikai elnökválasztás kapcsán arról beszélt, ez az amerikaiak ügye, azonban arról, hogy milyen külpolitikák jöhetnek létre a választás után, miniszterelnökként véleményt alkothat. Hangsúlyozta, hazánk ellenzi a migrációt és a demokráciaexportot, ez világossá teszi, hogy mi Magyarország érdeke, anélkül, hogy bele akarnánk avatkozni abba, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke.

 

(Fidesz.hu)

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés