Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 41 vendég böngészi
Teljesülhet idén a tervezett 2,5 százalékos növekedés | videó Nyomtatás E-mail
2016. augusztus 15.

 

A növekedés tovább gyorsulhat, a tárca arra számít, hogy összességében nem kell változtatni a jósolt 2,5 százalékos gazdasági növekedési ütemen – mondta Varga Mihály pénteki sajtótájékoztatóján, ahol a KSH által közzétett, második negyedévre vonatkozó gazdasági adatokat kommentálta.

 

A második negyedévben 2,6 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, ami az első negyedév várakozáson aluli növekedési számai után újra pozitív trendet mutat. Így elmondhatjuk, hogy az első negyedév adatai csak átmeneti visszaesést jelentettek, mostanra visszaáll az élet a normális kerékvágásba – fogalmazott a miniszter.

 

A nemzetgazdasági tárca vezetője elmondta, az adatok szerint a magyar gazdaság növekedési lendülete továbbra is tart, 2,5-3 százalék között van. Hozzátette, összességében az első félévben 1,7 százalékos volt a gazdaság növekedése, jó reményeink vannak arra, hogy ez a dinamika erősebb legyen a második félévben.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Varga Mihály ismertette a termelési ágazatra vonatkozó adatokat, amelyekből látható, hogy szinte a gazdaság minden ágazata jól teljesített áprilisban, májusban, júniusban. Az ipar, a szolgáltatói szektor és a mezőgazdaság alapvetően jó teljesítményt hozott. A keresleti oldalon a bérkiáramlás jól láthatóan húzza magával a fogyasztást, a kiskereskedelmi forgalom rendkívül jól teljesít, átlagosan havi 5-7 százalék közötti növekedéssel – részletezte.

 

Hangsúlyozta, ez az adat azért is kedvező még a tárca várakozásaihoz képest is, mert jól látható, hogy a második negyedévben még az uniós támogatások nem érték el azt a szintet, amit a kormány tervezett. Ezért kijelenthetjük, hogy a magyar gazdaság az uniós transzferek nélkül is képes egy magasabb szintű növekedésre – húzta alá.

 

Az ipari megrendelések változása azt vetíti előre, hogy a pozitív tendencia a következő hónapokban is fennmaradhat – jelezte. A mezőgazdasági termelés alakulását érintve közölte: a termésátlagok a belvíz, vihar és fagykárok ellenére is jók.

 

Az előzetes adatok alapján mind a betakarított, mind a lábonálló termés mennyisége kedvezőnek ígérkezik - tette hozzá.

 

Varga Mihály a szolgáltatásokról szólva hangsúlyozta, az itteni növekedés rendkívül kedvezően alakult. Emögött a bérkiáramlás magasabb mértéke áll, 6-6,5 százalék között nőttek a bruttó keresetek Magyarországon – mondta.

 

Az építőipari számok változásáról elmondta, a felfutás még várat magára, de jó remények vannak a második félévben a változásra. A keresleti oldalon két fontos szegmenst, a fogyasztási és a külkereskedelmi adatokat említett meg. Jó hír, hogy a kereslet növekedése mögött a foglalkoztatás bővülése áll, hiszen 140.000 fővel nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A külkereskedelmi forgalomban a nettó exportot az ipar fellendülése is élénkítette, összességében a belső felhasználás és az export beszállítói igényei miatt az import is jól teljesített – mondta Varga Mihály, hozzátéve, ezt meghaladta az export növekedési üteme.

 

Ennek kapcsán a tárcavezető hangsúlyozta, az első félévben 5,3 milliárd euróra duzzadt a külkereskedelmi többlet, ez mitegy egymilliárd euróval haladta meg a tavalyi kiugróan magas szintet, ezért a gazdaság teljesítménye összességében képessé tesz minket arra, hogy a külkereskedelmi piacainkon értékesítési bővülést érjünk el, ami visszahat a gazdaság egészére.

 

Kiemelte: az uniós források ciklikussága nem tudta kedvezőtlen módon befolyásolni a második negyedév adatait. Hozzáfűzte: a növekedési adatokból az látható, hogy az unió 28 tagállama negyedéves alapon mintegy 0,4 százalékkal, éves alapon 1,8 százalékkal növekedett.

 

Nemcsak Magyarország, hanem a közép-európai térség egésze is növekedésre képes volt az adott időszakban – jelezte. Magyarország illeszkedik a régió átlagához, a visegrádi országokat átnézve jól látható, hogy minden országban az uniós források felhasználása befolyásolja a növekedési adatokat – mondta.

 

A várakozásokról szólva kifejtette, a növekedés tovább gyorsulhat, a tárca arra számít, hogy összességében nem kell változtatni a jósolt 2,5 százalékos gazdasági növekedési ütemen. Négy elemben várnak még változást az első félévhez képest. Az építőiparban és a lakásépítésekben látható, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az 5 százalékra csökkenő áfa mértéke lökést tud adni az ágazatnak, mintegy egyharmadával több lakásépítési engedélyt adtak ki az első félévben az egy évvel korábbihoz képest – jelezte, hozzátéve, az országban 12.000-nél több igénylést adtak le.

 

A bérkiáramlás ütemének növekedése a második tényező, amiben arra számítanak, hogy számottevő mértékben élénkítheti a keresletet. A harmadik terület az uniós támogatások felhasználása, remények szerint a harmadik és negyedik negyedévben a támogatások felhasználása még kedvezőbbé válik. A negyedik elem a mezőgazdaság, amiben továbbra is arra számítanak, hogy felfutása dinamikus lesz ebben az évben.

 

Az első negyedéves lassulás a növekedésben átmeneti volt, a magyar gazdaság növekedése fenntartható, tovább csökkent ezzel hazánk sérülékenysége, a foglalkoztatási, növekedési, fogyasztási és bérkiáramlási adatok azt mutatják, hogy ebben az évben jó remények vannak arra, hogy a 2,5 százalékos kormány által tervezett növekedési szintet hozni tudják – összegzett Varga Mihály.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés