Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 39 vendég böngészi
A Fidesz nem támogat a népszavazást ellehetetlenítő javaslatot | videó Nyomtatás E-mail
2016. augusztus 23.

 

A választási törvény módosításáról szóló ellenzéki javaslat hátterében az október 2-i, a migránsok kötelező betelepítése ellen szóló népszavazás ellehetetlenítése áll - mondta a parlament rendkívüli ülése után Halász János.

 

A Fidesz-frakció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a rendkívüli ülés összehívásához 40 képviselő kezdeményezése kell, az ellenzéki indítvány beadásához a 40 fő csak akkor jöhet össze, ha például a Jobbik és az MSZP összeáll. Ez a közös javaslat már önmagában is képtelenségnek hangzik – fogalmazott, majd arról beszélt, hogy a jobbikos javaslat a választási törvény módosításáról augusztusban született meg, akkor ötpárti egyeztetést kezdeményeztek, amelyen a Fidesz-frakciót Kósa Lajos képviselte, az MSZP pedig nem vett részt rajta.

 

Erre az ellenzéki javaslatra az MSZP akkor még úgy reagált, hogy tulajdonképpen a Fidesz sugallatára készült - idézte fel az augusztus eleji történéseket a kormánypárti politikus. Arról a javaslatról beszéltek így, amiről ma tárgyaltunk, sőt, azt is mondták róla, hogy számító és hiteltelen – tette hozzá. Halász János ezután megjegyezte, tíz nap múlva már aláírták az MSZP-s képviselők a tervezetet. „Ennyit az MSZP igazmondásáról, akkor is hazudtak, és ma az ülésen is ezt folytatták” – jegyezte meg. Hangsúlyozta, a háttérben az október 2-i, a migránsok kötelező betelepítése ellen szóló népszavazás ellehetetlenítése áll.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Ennek kapcsán kifejtette: a beterjesztett javaslat tartalma eljárásjogi és tartalmi szempontból is elfogadhatatlan. Mint mondta: az ellenzék azt a választójogi törvényt akarja módosítani, amely kiállta az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága próbáját is. Amikor a parlament megalkotta ezt a törvényt, kikérte a Velencei Bizottság véleményét, ajánlásait beépítette a törvénybe – emlékeztetett.

 

Hozzátette, a jelenlegi törvény alapján zajlottak 2014-ben a választások, a jelenlegi országgyűlési képviselők ezen törvény alapján szereztek mandátumot.

 

Hangsúlyozta, az ellenzék javaslata kidolgozatlan, nem egyeztették sem a választási bizottsággal, sem a Nemzeti Választási Irodával, amit most hibás lépés lenne beterjeszteni.

 

A Fidesz-frakció szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy a köztársasági elnök által október 2-ra kiírt népszavazást augusztus 22-én tárgyalják, amikor már csak közel 40 nap van hátra a választásig. Egy választás küszöbén eljárásjogi változtatásokat tenni egy törvényben nem hogy nem szokásos, hanem a demokratikus hagyományok sárba tiprása. Ezért sem tudjuk támogatni ezt a javaslatot – hangsúlyozta.

 

Eljárásjogi problémaként említette azt is, hogy a kampány már zajlik, az emberek többsége megkapta az értesítőt is.

 

Rámutatott, az ellenzékiek szeretnék, ha újabb értesítők kerülnének az emberekhez, ami időben kivitelezhetetlen. Hozzátette, számolni kell azzal is, hogy ha a törvényt el is fogadják, 30 napos jogorvoslati határidő indul, mire hatályos lenne, már szeptember vége van. Ezért sem voltunk jelen az ülésen – hangsúlyozta, aláhúzva, ezeket az érveket az ötpárti egyeztetésen is elmondta a Fidesz-frakció, és most a parlamentben is. Ha elfogadnánk ezt a törvényt alkotmányellenes helyzet állna elő, mert nem lehetne megtartani a már kitűzött népszavazást – erősítette meg a frakció álláspontját.

 

„Hogy az MSZP el akarja lehetetleníteni ezt a népszavazást, nem újdonság számunkra, az MSZP minden esetben migránspárti álláspontot foglalt el” - fogalmazott. Ennek kapcsán emlékeztetett, a műszaki határzár felépítését a szocialisták nem szavazták meg, ahogy a honvédség részvételét sem. Most sem vallottak színt arról, hogy a migránsok kötelező betelepítését támogatják vagy ellenzik. Igen vagy nem, ma sem válaszoltak erre – jegyezte meg.

 

Halász János elmondta, a frakció a Jobbik magatartását is furcsállja, mivel korábban népszavazást kezdeményeztek az ügyben, azt mondták, el kell menni és nemmel kell szavazni, de a mostani javaslatuk éppen ezt a akadályozza meg, ezért egyre homályosabb az álláspontjuk.

 

Az LMP hozzáállását érintve arról beszélt, a Fidesz-frakció szerint nekik is tisztázniuk kéne a kérdésben álláspontjukat. Valamikor azt mondják, hogy a népszavazás felesleges, valamikor Széll Bernadett azt mondja, el kell menni és nemmel szavazni.

 

A Fidesz-frakció szóvivője aláhúzta, világos, hogy október 2-án meg kell akadályozni Brüsszel bevándorlási politikájának érvényesülését. Azt az ésszerűtlen politikát, amit rá akarnak erőltetni a tagállamokra, ugyanis azt akarják, hogy a már Európában lévő több mint másfélmillió migránst osszák szét az országok között - fűzte hozzá. Mi nem akarunk kötelező betelepítési kvótát, nem akarjuk, mert a migránsáradat a bűnözést és a bűnözés lehetőségét erősíti, erősíti a terrorveszélyt, a mindennapjainkat teheti tönkre és felszámolhatja a kultúránkat – összegzett.

 

Mi ebből nem kérünk, október 2-án ezért kérjük az embereket, menjenek el szavazni. Minden olyan javaslat, ami el akarja lehetetleníteni a népszavazást, az elfogadhatatlan számunkra, ezért sem támogattuk a mostani javaslatot – zárta szavait.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés