Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 58 vendég böngészi
A közterhek mérséklésének következő területe a járulékcsökkentés lehet | videó Nyomtatás E-mail
2016. szeptember 14.

 

Megegyezik a kormány és gazdasági partnerei nézete arról, hogy a közterhek csökkentése keretében legközelebb a járulékokat mérsékeljék; az őszi adótörvény-csomagban lesznek munkaerőpiacot, foglalkoztatást kedvezően érintő javaslatok - mondta a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

 

Varga Mihály hozzátette, ezek a javaslatok január elsejétől megteremtik a lehetőségét, hogy sokkal gyorsabban tudjanak elhelyezkedni a munkavállalók a foglalkoztatási problémákkal küzdő vállalatoknál. Elmondta, egyeztetni kívánnak a partnerekkel arról, hogy a járulékcsökkentés milyen formáját tartanák szükségesnek. A járulékokat úgy lehet változtatni, hogy továbbra is garantálják az egészségügyi ellátásokat és a nyugdíjkifizetéseket - jegyezte meg.

 

Beszámolt arról is, hogy a kabinet keddi döntése szerint tőkeemeléssel lehetővé válik, hogy az állami tulajdonú Volánbusz Zrt. megkezdje az autóbusz-vásárlást.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Ezzel újabb lehetőséget kap a hazai buszgyártás, és csökken a buszállomány életkora - mondta a miniszter.

 

Kitért arra is, hogy a kormány a következő öt évben évente 16 milliárd forintot, összesen 80 milliárd forintot fordít Pest megyei beruházásokra. Kedden a kabinet ennek a feltételeiről is döntött, a gyorsabb ütemű tervezés, beruházás-előkészítés lehetőségét szeretnék megteremteni. Az irányító hatóság a gazdasági tárca, a kifizető hely a Magyar Államkincstár lesz - ismertette.

 

Varga Mihály beszámolt arról, hogy a kabinet ülésén tárgyaltak a csok adminisztrációs akadályainak csökkentéséről is, és "jó esély van arra", hogy ha a kormányülés is jóváhagyja, akkor további kedvezményeket, támogatásokat tudnak biztosítani a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) minél gyorsabb igénybevételéhez. Hozzátette: adózási szempontból is vizsgálják az adható támogatások körét, további egyeztetések után az őszi adócsomagba építhetik be ezeket a módosításokat.

 

A nemzetgazdasági miniszter szerint tartható a 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés az idei évre, az első két negyedév adatai azt mutatják, tartós növekedési lendületben van a magyar gazdaság. Varga Mihály elmondta, Magyarország a második legmagasabb növekedést érte el az Európai Unió 28 tagállama között a második negyedévben. A nemzetgazdasági miniszter szerint az államháztartás is "rég nem látott" kedvező helyzetben van. A kabinet megállapította a gazdasági folyamatok áttekintésekor, hogy akár 2 százalék alatt is lehet a hiány az idén - mondta. Hozzátette: a kisebb hiánnyal párhuzamosan az adósságszint is csökken, és jó esély van arra, hogy ez a tendencia az elmúlt öt év után az idén is folytatódik: az államadósság a kormány várakozása szerint a bruttó hazai termék (GDP) 75 százaléka alá fog csökkenni az idén - mondta a miniszter.

 

A foglalkoztatásban az a "kicsit szokatlan" helyzet kezd kialakulni a nemzetgazdasági miniszter szerint, hogy míg 5 százalék körül van a munkanélküliség, egyre több a betöltetlen állás, főleg a magasabb kvalifikációt igénylő munkakörökben, mint a mérnök, informatikus, valamint az alacsonyabb képzettséget igénylő területeken. Mintegy 50 ezer üres piaci, és 45-50 ezer üres közfoglalkoztatotti álláshely van - ismertette. Az eddigi, a munkaerő mobilitását segítő kormányzati intézkedéseken túl, szükség van az átképzési programok felgyorsítására, piacképes tudás átadására a munkanélküliek számára is - jelentette ki Varga Mihály.

 

A miniszterelnök döntése nyomán a kormányzat munkája az idei év augusztusától két kormánykabinetbe, egy gazdaságiba és egy stratégiaiba tagozódik, amelyek politikai döntéshozó és -előkészítő szervek. A Miniszterelnökség vezetője a stratégiai kabinetet, a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinetet irányítja.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés