Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 65 vendég böngészi
Gazdasági növekedés, emelkedő reálbérek, bővülő fogyasztás | videó Nyomtatás E-mail
2016. október 27.

 

Az elmúlt évek alatt Magyarország nemcsak leküzdötte a válságot, hanem egyértelműen stabil növekedést ért el – jelentette ki Halász János szerdai sajtótájékoztatóján.

 

A Fidesz-frakció szóvivője aláhúzta, a 2013-as növekedési fordulat óta minden évben 3 százalék felett emelkedett gazdasági teljesítményünk, és az idén is kedvező adatra számítunk. Elmondta azt is, hogy a növekedés szerkezete is kiegyensúlyozott, a bővüléshez lényegében minden nemzetgazdasági ágazat, így az ipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatási szektor is hozzájárult. A fogyasztás 2003 óta nem látott mértékben, 5,1 százalékkal nőtt – tette hozzá.

 

Kedvező ténynek nevezte, hogy a növekedés nem párosult a külső és a belső egyensúly megbomlásával, vagyis – ellentétben a szocialista kormányzás időszakával – nem hitelfelvétel táplálja a magyar gazdaság felzárkózását. Halász János közölte, a következő negyedévekben is bővüléssel számolhatunk, amit egyebek mellett a Csok, a kedvezményes lakásáfa, a tartósan kedvező bérdinamika, a belső fogyasztás, a mezőgazdasági termelés, és az uniós források megfelelő felhasználása is támogatnak.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A képviselő felhívta a figyelmet arra is, nemcsak a gazdaság teljesítménye és a foglalkoztatottak száma nő folyamatosan, hanem már 44. hónapja nőnek a reálbérek is, ezzel pedig az emberek megélhetési körülményei is javulnak. Hozzátette: Magyarországon 2013 eleje óta töretlen a reálkeresetek emelkedése, és ennek köszönhetően, - a családi kedvezmények figyelembevételével - 2015-ben reálértékben több mint 15 százalékkal többet értek a keresetek a 2010. évinél.

 

Kiemelte, a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően idén is folytatódott a reálbérek emelkedése: az év első nyolc hónapjában 7,5 százalékkal voltak magasabbak a reálkeresetek az egy évvel korábbinál.

 

Az adócsökkentéseknek és adókedvezményeknek, a bővülő foglalkoztatásnak és az emelkedő reálkereseteknek, továbbá az alacsony inflációnak köszönhetően több pénz marad az embereknél, vagyis többet költhet a lakosság – fogalmazott Halász János. A politikus megjegyezte, ezt a kiskereskedelmi forgalmi adatok is alátámasztják: a tavalyi, 5,7 százalékos bővülés után az előzetes adatok alapján augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 5,8 százalékkal nőtt éves alapon. Elmondta azt is, 2010 óta 17,2 százalékkal, 2014 óta 14,3 százalékkal nőtt Magyarországon a kiskereskedelem. A növekedés a várakozások szerint az év hátralevő részében is folytatódni fog – fűzte hozzá.

 

Halász János kitért arra, hogy szeptember végén is rendkívül alacsony szintre, 2,4 milliárd forintra csökkent az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya, ami ugyancsak másfél évtizedes rekordnak számít. Az utóbbi időszak kedvező folyamatai tükrében már egyre biztosabb, hogy az év végére kitűzött uniós módszertan szerinti hiánycél az eredeti tervekhez képest kedvezőbben alakul, így a kormány a GDP 2 százalékáról annak 1,7 százalékra módosította – közölte. Kiemelte, az elmúlt évek alatt sikerült 3 százalékos hiányszint alatt stabilizálni a költségvetést. Emlékeztetett, már 2012-ben is sikerült leszorítani 3 százalék alá a hiányt, ami azóta minden évben a maastrichti kritériumnál kedvezőbben alakult. Hozzátette: ezzel sikerült visszafordítani az államadósság GDP-hez viszonyított arányának a korábbi, szocialista kormányzattól örökölt, tartósan emelkedő trendjét.

 

A Fidesz-frakció szóvivője szerint továbbra is fontos az államháztartás stabilitásának a fenntartása és az államadósság folyamatos csökkentése, hiszen hosszútávon csakis így biztosítható az ország versenyképessége, a gazdasági növekedés dinamikája. A képviselő aláhúzta, a kiszámítható és felelősségteljes államháztartási gazdálkodás biztosítja a magyar családok gyarapodását, a vállalkozások fejlődését. Elmondta, az adókedvezményekkel és támogatásokkal pedig elő kell segíteni a foglalkoztatás növekedését és a gazdaság további bővülését. A Fidesz-frakció ebben is minden támogatást megad a kormánynak – jelentette ki.

 

A szerdai bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatban Halász János a Fidesz-frakció nevében őszinte részvétét fejezte ki a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr családjának.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés