Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 88 vendég böngészi
Teljesen megváltozhat a magyar-amerikai politikai együttműködés Nyomtatás E-mail
2016. november 14.

 

A magyar-amerikai politikai együttműködés teljes megváltozására számít Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy a republikánus Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson.

 

A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: Magyarország gazdasági, biztonsági kapcsolatai eddig is erősek voltak az Egyesült Államokkal, a politikai együttműködés azonban állandóan zátonyra futott a demokrata párti washingtoni kormányzattal, az ugyanis egy "valóságtól elrugaszkodott liberális művilágban élte az életét", amelyet másokra - köztük Magyarországra - is rá akart kényszeríteni. Egy demokrata párti ideologikus gondolkodásmódot követett, demokráciát akart exportálni a világban úgy, ahogyan ő érti a demokráciát, és támogatta a világban zajló bevándorlási folyamatot - mondta.

 

Arra a felvetésre, hogy a demokrata kormányzat "különösebben nem veregette a magyar kormány vállát", és számít-e változásra ebben, azt felelte: 180 fokosra. Jobb hely lesz a világ az új amerikai elnökkel, "erre komoly esélyünk van" - jelentette ki Orbán Viktor, aki azt is mondta, hogy "egy új korszak küszöbén léptünk át". Szerinte a Brexit "kopogtatás volt ezen az ajtón, de most a küszöbön is átléptünk", "a valóság győzött". Donald Trump várható politizálásáról szólva a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a kampány és a kormányzás két különböző dolog. Magyarország egy racionális, higgadt, átgondolt amerikai külpolitikában érdekelt - jelezte.

 

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump a kampányban úgy nyilatkozott a szabadkereskedelmi tárgyalásokról, hogy ő azt ebben a formában nem támogatja, Orbán Viktor úgy reagált: "mi sem, akkor ebben egyetértünk".

 

Megjegyezte, a jövőben az európai biztonság is más lesz, "többet kell áldoznunk a saját biztonságunk megvédésére", a megválasztott amerikai elnök ugyanis világossá tette, hogy "nem hajlandó tovább ugyanazt a cechet fizetni, mint eddig". "Nekünk is jót fog tenni, ha komolyabban állunk a biztonság kérdéséhez, és nem tekintjük azt olyannak, mint amit valaki más a kontinensen kívülről egy hatalmas amerikai hadsereggel garantál, hanem nekünk is tennünk kell az európai biztonságért" - fejtette ki.

 

Az amerikai-orosz kapcsolatok alakulásáról azt mondta, azt nehezebb ügynek látja, mint a legtöbb elemző. Szerinte sekélyes az a leírás, amely "tesztoszteronklubnak" nevezi a világ erős vezetőinek klubját. Nehéz kérdések okoznak ma feszültséget Oroszország és a Nyugat kapcsolatában, de lehet javítani a helyzeten, a magyar érdek is az, hogy a háborús hangulatból visszatérjenek a béke, együttműködés kultúrájához, ez viszont nem megy egyik napról a másikra - fejtette ki.

 

Szerdai londoni látogatásáról, a Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról szólva Orbán Viktor közölte: szó volt az európai migrációs politikáról is a találkozón, és a britek szintén azt gondolják, hogy egy államhatár jogellenes átlépése bűncselekmény.

 

A Brexit, a britek távozása az EU-ból veszteség Magyarországnak, mert a legtöbb kérdésben a két nemzet álláspontja közel állt egymáshoz - értékelte.

 

A Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ügyében megállapodás született abban, hogy a helyzetük nem romolhat a jövőben, feltéve, hogy a Magyarországon munkát vállaló briteké sem - közölte, hozzátéve, hogy az utóbbit könnyen megígérte, mert a magyar kormánynak nem érdeke az itt lévő britek helyzetének rontása. A vita arról folyik majd, hogy akik ezután akarnak Angliába menni, mehetnek-e vagy sem - jegyezte meg.

 

A kormányfő azt is mondta, hogy a külföldön vendégmunkásként dolgozó magyarokról csak a legnagyobb elismerés hangján szokott beszélni, mert tiszteletreméltónak tartja, ha valaki belevág abba, hogy megpróbál egy idegen világban boldogulni.

 

Kiemelte egyúttal, hogy a külföldön dolgozó magyarok évente körülbelül ezermilliárd forintot küldenek haza, vagyis "ők a magyar gazdaság fenntartásában nagyon komoly szerepet vállalnak".

 

"Hogy ki mikor érzi úgy, hogy inkább most már itthon folytatná az életét", senki nem döntheti el helyette. A kormánynak az a kötelessége, hogy Magyarországot vonzó, kiszámítható életet adó hellyé tegye - jelentette ki.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés