Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 57 vendég böngészi
Veszélyes, hogy nincs változás az unió migrációs politikájában | videó Nyomtatás E-mail
2016. november 15.

 

A magyar kormány veszélyesnek tartja, hogy nincs érdemi változás az Európai Unió migrációs politikájában - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A főtanácsadó hangsúlyozta: a magyar kormány migrációs politikájának középpontjában a védekezés, a határok megerősítése, az állampolgárok és a belbiztonság garantálása áll.

 

Erőfeszítéseink ellenére az Európai Unió bevándorlási politikájában továbbra is a meghívás, a szétterítés, a hibás és már számos országban súlyos következményekkel járó migrációs politika folytatása a jellemző - mondta.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Hozzátette: mindezek alapján a kormány komoly vitákra készül a decemberben aktuális miniszterelnöki tanácsülésén, ahol várhatóan döntenek az uniós migrációs politikáról.

 

A főtanácsadó emlékeztetett: az eredeti tervekkel ellentétben november 15-én mégsem állítják vissza a schengeni határőrizeti rendszert, hanem további három hónappal meghosszabbítják az Ausztria, Dánia, Németország és Svédország által ideiglenes jelleggel visszaállított belső határellenőrzéseket. Mint mondta, ez rossz hír, ami ellentétes a magyar érdekekkel és azokkal a kezdeményezésekkel, amelyeket a magyar kormány az elmúlt másfél évben tett a schengeni vívmányok visszaállítása, a külső határőrizet erősítése érdekében.

 

Megjegyezte: bár a közös uniós határ- és parti őrséget október 6-án létrehozták, Magyarország nem szavazta meg a szervezet profilját, amelyben meghatározták volna az 1500 fős szervezet személyi összetételét, technikai felszereltségét és feladatkörét.

 

Mint mondta, nem érte el az 500-at azok száma, akik ténylegesen határőrizeti feladatot tudnának ellátni, a többség vízumszakértő, vagyis a jelek szerint nem a külső határok védelme lett volna a szervezet fő célja, hanem az érkezők gyorsabb bejuttatása az unióba.

 

Utalt arra is, hogy az Európai Bizottság felhívást tett közzé, amelyben a kvótalemaradások ügyében szólította fel a tagországokat a lemaradások gyors pótlására. Megjegyezte: ez azért érdekes, mert ellenzéki körök Magyarországon és Európában is felvetették, hogy nincs is kvótadöntés, nem is kell fellépni ellene.

 

A menekültek áttelepítéséről szólva elmondta: az EB 2015. júliusában döntött arról, hogy önkéntes alapon 22 504 menekültet szétosztanak a tagországok között, végül 21 tagállamban 11 852-t tudtak áttelepíteni. Az EU-Törökország megállapodás alapján április 4. óta 2217 szír állampolgárt telepítettek át Törökországból uniós tagállamba, ez jóval több, mint amennyit a megállapodás alapján ténylegesen visszaküldtek Görögországból Törökországba.

 

Hozzátette: 2015. szeptemberében született döntés 160 ezer ember áthelyezéséről, ezt a döntést támadta meg Magyarország az Európai Unió Bíróságán. Mint mondta, a 160 ezerből 1212 áthelyezés történt meg, ugyanakkor Görögországban 24 ezer, Olaszországban 20 400 olyan ember van, akinek elvileg befejeződött az ellenőrzése, és most arra vár, hogy a relokációs döntés alapján a vállalást tett országok valamelyike befogadja őket.

 

Bakondi György hangsúlyozta: fontos időpont december 16., amikor az Európai Tanács ülésén ismételten naprendre tűzik a kvóta hosszú távú, új megoldását, amely jogszabályi szinten, felső korlát nélkül vezetné be - mint a hivatalos migrációs politika alapelemét - a migránsok automatikus szétosztását.

 

Miközben az unió visszaérően újabb döntésekkel a migrációs politika alapelemévé tette és nyomatékosan törekedett a befogadásra, a relokációra, addig Magyarország ennek ellenkezőjét cselekedte, és hitünk szerint jó úton járunk - szögezte le a főtanácsadó.

 

Felidézte: Magyarország számos döntést hozott a migrációs nyomás kezelésére. Példálózó jelleggel megemlítette a határzárat, a tranzitzónákat, a Büntető törvénykönyv módosítását, a jogi határzárat, a rendőri és katonai erők átcsoportosítását, a menekültügyi törvény módosítását, a magyarországi rendőri erők külföldi szerepvállalását és a szomszédos államok rendőri erőinek részvételét a magyar határ védelmében.

 

Bakondi György kiemelte: 2015-ben 177 135 menekültkérelmet nyújtottak be, ebből 508 esetben adták meg a menekültstátuszt, idén november 13-ig pedig 28 407 menekültkérelmet nyújtottak be, ebből 396 kérelmező kapott menekültstátuszt. Vagyis - mint mondta - a magyar jogalkalmazó hatóságok mindazok számára, akik valóban menekültstátuszra, oltalmazotti státuszra jogosultak, kedvező döntést hoztak.

 

Bakondi György a Jobbik alkotmánymódosítási javaslatáról szólva egy kérdésre válaszolva azt mondta, ő maga még nem látta a javaslatot, nem ismeri a részleteit, azonban "furcsa játéknak" gondolja, hogy a párt előbb nem szavaz meg valamit, aztán meg igen. Mint mondta, ha a Jobbik benyújtja a javaslatát, azt a kormány és a frakció megvizsgálja, ugyanakkor - mint fogalmazott - ő maga nem hiszi, hogy a kormány "belemenne egy ilyen furcsa játékba".

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés