Névnap

Ma 2018. január 17., szerda, Antal és Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 80 vendég böngészi
Magyarország erősödik: folytatódnak a béremelések | videó Nyomtatás E-mail
2016. november 17.

 

Magyarország erősödik, és ez lehetővé teszi, hogy a magyar emberek bére tovább emelkedjen – jelentette ki Halász János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

A Fidesz-frakció szóvivője kifejtette: miután a közszférában jelentős béremelések kezdődtek, amelyek 2017-ben is folytatódnak, abban bíznak, hogy a kormány illetve a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei közötti tárgyalások eredményesen zárulnak és jelentős béremelés indulhat a versenyszférában is.

 

A kormánypárti frakció fontosnak tartja, hogy egy nagy bérmegállapodás szülessen a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei között, amely több évre kiszámítható és jelentős béremelést garantál a versenyszféra dolgozóinak – mutatott rá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Mint ismert a kormány 15 százalékos minimálbérnövelést és 25 százalékos garantált bérminimum emelést ajánl jövőre és a béremelés a következő években is folytatódna. Így Halász János szerint a béremelés 5-6 év alatt reálérteken akár a 40 százalékot is elérhetné.

 

Ha a megállapodás megszületik a kormány és az érdekképviseletek között a bérmegállapodásról és a munkaadók járulékának csökkentéséről, a kormánypártok készek ahhoz minden támogatást adni – fogalmazott, hangsúlyozva, a kormánypártok célja, hogy dolgozóknak nagyobb megbecsülést nyújtsanak, a magyar vállalkozásokat pedig kevesebb teherrel versenyképesebbé tegyék.

 

„Különösen fontosnak tartjuk a minimálbér további és jelentős emelést, hiszen körülbelül 750 ezer magyar munkavállaló a versenyszférában minimálbért keres – emelte ki, hozzátéve: a polgári kormányzás óta minden évben volt minimálbéremelés, amelynek köszönhetően hat év alatt a minimálbér 51 százalékkal emelkedett.

 

2017-ben tovább nő a rendőrök, a katonák, a pedagógusok, az ápolók, a szakorvosok, a felsőoktatási, a szociális, a kulturális, megyei kormányhivatali dolgozók bére – hívta fel a Fidesz-frakció szóvivője a figyelmet.

 

Halász János egyúttal emlékeztetett arra is, hogy az egészségügyi szakdolgozók, vagyis a kórházi ápolók bére az idén szeptemberi 26 százalékos emelés után, jövő novemberben újabb 12 százalékkal nő. 2019-re átlagosan 65 százalékos béremelés valósul meg mintegy 78 ezer szakdolgozónál, amelyre a jövő év végig 100 milliárdot fordít a kormány. A szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére az idén szeptemberi emelés után, 2017 novemberétől újabb 100 ezer forinttal nő. Náluk két év alatt összesen 207 ezer forintos béremelés valósul meg. A rezidensek alapbére jövő novembertől ugyancsak 50 ezer forinttal nő - ismertette.

 

A fideszes politikus ismertetése szerint a katonák, rendőrök, vagyis a rendvédelmi dolgozók béremelése is folytatódik 2017-ben. A tavalyi 30 százalékos és az idei 5 százalékos béremelés után 2017-ben és 2018-ban újabb 5-5 százaléks béremelés következik – közölte, megjegyezve: összesen átlagosan 50 százalékos béremelés valósul meg, amely 80-90 ezer embert érint. A béremelés pedig 250 milliárd forintot tesz ki.

 

A pedagógusok béremelési programja kapcsán Halász János megjegyezte, hogy az jövőre az ötödik évéhez ér, és 2013 és 2017 között összesen átlagosan 50 százalékkal emelkedik a bérük.

 

A jövő évi béremelés mértéke az ideihez hasonlóan átlagosan 3,5 százalékos. Ez 175 ezer pedagógust érint, és mivel az életpályaprogram részesei a felsőfokú bölcsődei dolgozók, ők is számíthatnak erre a béremelésre. A középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bérrendezése is megtörténik jövőre. Ők átlagosan 12 százalékos, havi 17 ezer forintos bruttó béremelésre számíthatnak. Erre 1,5 milliárd forintot biztosítunk - ismertette.

 

A szóvivő egyúttal kitért arra is, hogy az iskolákban, óvodákban dolgozó, de nem pedagógus végzettségű nevelést-oktatást segítő dolgozó bérrendezése is megkezdődik. Ők idén július 15-én, majd december 15-én 35-35 ezer forintos pluszjuttatásra jogosultak. Jövőre pedig 7+3 százalékos béremelésre számíthatnak. Ebből a 7 százalékos növekményt mindenki megkapja, a fennmaradó 3 százalékról az iskolaigazgatók differenciáltan dönthetnek – tette hozzá.

 

A szociális dolgozók bérrendezése jövőre is folytatódik. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is volt bérrendezés, három év alatt átlagosan 16 százalékkal, bruttó 24 ezer forinttal emelkedett az ágazatban dolgozók bére. Eddig 60 milliárd forintot fordítottunk a bérpótlékra és a bérkiegészítésre. 2017-ben további bérrendezés várható, a jövő évi költségvetésben erre már 7,5 milliárd forintot biztosított – számolt be az ágazatban végrehajtott bérrendezésekről a fideszes politikus, hozzátéve: abban bíznak, hogy a jövő évi béremelés üteméről, mértékről hamarosan megszületnek a döntések.

 

A béremelés a kormányhivatalok megyei szintjén foglalkoztatottaknál is megtörténik 2017. január 1-től. Átlagosan 30 százalékos béremelés valósul meg, az alacsonyabb beosztású és végzettségű dolgozók bére nagyobb, a vezetők bére kisebb mértékben emelkedik. Idén júliusban a járási hivatalokban volt béremelés.

 

A béremelések összesen 32 ezer dolgozót érintenek, amelyre idén és jövőre összesen több mint 42 milliárd forintot fordítunk - közölte.

 

A felsőoktatásra térve Halász János elmondta: a teljes felsőoktatási oktatói-kutatói-tanári kör fizetése összesen 27 százalékkal fog emelkedni 2018-ig.

 

Az idei 15 százalékos emelés után 2017-ben újabb 5 százalékos emelés következik, és 2018-ban is újabb 5 százalék. Ez mintegy 18 ezer embert érint – jegyezte meg.

 

Ugyancsak folytatódik az adóhatóság dolgozóinak idén kezdődött béremelése. Az idei 30% után, jövőre 5%-os emelés valósul meg. 2018-ra átlagosan 50%-kal nő a bérük. Ez 21 ezer dolgozót érint.

 

2017 januárjától a kulturális szférában dolgozó 20 ezer közalkalmazott béremelése is elkezdődik, havi 10-45 ezer forinttal nő a bérük, az alapbérük 15 százalékát kapják meg illetménypótlékként. Jövőre erre 5,4 milliárd forintot biztosítunk – ismertette a frakció-szóvivő..

 

Összegzésében Halász János úgy fogalmazott: hogy ez a sok béremelés is jelzi, Magyarország erősödik, egyre több ember tud előrébb jutni és egyre több béremelést tud kitermelni a gazdasági növekedés.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés