Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 104 vendég böngészi
Az ország felkészült a rendkívüli hidegre | videó Nyomtatás E-mail
2017. január 09.

 

Az ország felkészült a rendkívüli hidegre, a hajléktalanellátó rendszer, valamint a Belügyminisztérium (BM) irányítása alá tartozó szervezetek munkatársainak felkészítése megtörtént, a földgázellátás pedig folyamatos - mondta egybehangzóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a BM és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy-egy államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára közölte, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy senkinek se kelljen az utcán éjszakáznia, országszerte 11 100 férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére, ez még a leghidegebb éjszakákon is elégséges.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Az ellátás másik fontos elemének nevezte az utcai szociális szolgálatokat, amelyekből jelenleg 83 működik. Feladatuk az életmentés: ha tudomásukra jut, hogy valakinek a testi épsége veszélyeztetett, akkor a szolgálat munkatársai meleg helyre "besegítik" a rászorulót - mondta Czibere Károly. Szólt arról is, hogy megerősítették a regionálisan működő diszpécserközpontokat, amelyek folyamatos ügyeletet működtetnek, figyelik a szállók, átmeneti melegedők kihasználtságát, segítik a kapacitások jobb kihasználtságát.

 

Czibere Károly felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a fedél nélkülieket fenyegeti a hideg, hanem az egyedül élőket, időseket is, akiket szintén nem hagy magára a kormány.

 

A szociális törvény rögzíti ugyanis az önkormányzatok felelősségét: ha valakinél testi épséget fenyegető veszélyeztetettség alakul ki, akkor az önkormányzatoknak soron kívül kell intézkedniük, valamint jelzőrendszert is működtetniük kell ebben az időszakban - közölte.

 

Fontos része az önkormányzati rendszernek a már több mint ezer faluban működő falugondnoki és ötszáz tanyasi területen megtalálható tanyagondnoki szolgálat, amely szintén segít a kihűlések megelőzésében - fűzte hozzá az államtitkár.

 

Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy ha utcán fekvő, kihűlésnek kitett emberekkel találkoznak, vagy észreveszik, hogy szomszédjuk kéménye nem füstöl, és az egyébként tevékeny embert nem látták egy ideje, haladéktalanul értesítsék a családsegítőt, az önkormányzatot vagy a diszpécserszolgálatot, illetve hívják az ingyenes 107-es vagy 112-es telefonszámot. A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu és a www.hajlektalan.info oldalon.

 

Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára elmondta, az országos rendőrfőkapitány, valamint a belügyminiszter utasította a rendőröket, polgárőröket és polgármestereket, hogy különösen figyeljenek oda a településükön egyedül élő, rászoruló, idős emberekre. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az eltűnt személyek felkutatására, az utakon elakadt járművekben ülők biztonságos helyre juttatására, felmérik a halaszthatatlan egészségügyi ellátásra váró emberek számát is, és amennyiben szükséges, segítik eljutásukat az egészségügyi ellátóhelyekre, valamint nyilvántartják a melegedőhelyeket is, amelyekből országszerte mintegy 3900 van - sorolta az államtitkár az intézkedéseket. Kitért arra is, hogy a BM által biztosított tűzifaprogram keretében mintegy 2300 önkormányzat jutott tüzelőanyaghoz, amit a rászorulók között osztanak szét. A polgármesterektől pedig azt kérték, hogy a közfoglalkoztatottakat is vonják be a segítségnyújtásba.

 

Pogácsás Tibor elmondta azt is, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság 12 jégtörő és 2 jégterelő hajót biztosít, hogy az esetleges jegesedés következtében a védművek és különböző létesítmények ne károsodhassanak. Aradszki András, az NFM energiaügyért felelős államtitkára közölte, a Magyarországra irányuló földgázszállítás folyamatos, nyomáscsökkenést nem tapasztaltak, és erre vonatkozó előrejelzés sem érkezett a partnerszolgáltatóktól.

 

A téli fűtési szezon kezdetén 3,7 milliárd köbméter gáz volt a tárolókban, az ország napi gázfelhasználási kapacitása jelenleg 201 millió köbméter, ehhez képest a tényleges fogyasztás csütörtökön 81 millió köbméter volt, tehát bőven van tartalék - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az előző évhez képest idén 13 százalékkal növelték a kötelezően tárolandó gázmennyiséget.

 

Aradszki András azt hangoztatta, hogy a magyar gázellátórendszer korszerű, képes a legextrémebb igényeket is kielégíteni, vagyis tartós hideg idő esetén is biztosított a gázellátás. Lehetséges rizikófaktorként említette a gázimport megszűnését valamilyen irányból, amire 2009-ben volt utoljára példa Ukrajna felől. Ha ez ismét megtörténne, akkor is van további beszerzési lehetőség például Ausztria és Szlovákia felől - tette hozzá Aradszki András.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés