static-aside-menu-toggler
gkSearch

Napok óta arról szólnak a hírek, hogy a baloldali ellenzéki polgármesterek akciózni kezdtek az „önkormányzatokat érintő kormányzati megszorítások” miatt. Újpesten is óriásplakátok hirdetik: „Védjük meg együtt Újpestet!”.

Túl egyszerű válasz lenne erre csak annyit mondani: nem lehet olyan nagy a baj, ha óriásplakátokra még telik. Jogosan mondhatnánk azt is, hogy az elmúlt másfél év azt bizonyította, hogy inkább a baloldali városvezetéstől kell megvédeni az újpestieket! Amióta ők vezetik a várost, hibát hibára halmoznak.

Déri Tibor polgármester „Pénzügyi háború 2021” címmel hirdeti, hogy a „kormány milliárdokat vesz el tőlünk”. A polgármester bemondott egy jó nagy számot, amire nem tud bemutatni még megközelítő számításokat sem. Nem tud, mert még nem lehet tudni, hogy az önkormányzatoknál mekkora bevételkiesést jelent a kis- és középvállalkozásoknak adott 50%-os iparűzési adó mérséklés.

Persze a polgármester elfelejti – talán szándékosan – megemlíteni, hogy ez a pénz nem a kormánynál, hanem a vállalkozásoknál és az embereknél marad! Szögezzük le egyszer és mindenkorra és értsük meg, a kormány azért hozta ezt a döntést, hogy az adó csökkentésével vállalkozások meneküljenek meg a csődtől, a munkahelyek megmentésével a dolgozók ne váljanak munkanélkülivé, és a családok se veszítsék el a megélhetésükhöz szükséges jövedelmüket.

Erről az oldalról nézve a „tőlünk” szó egészen más értelmet nyer: Déri Tibor az újpestiektől venné el a kormánytól kapott milliárdokat!

Ezen nincs okunk csodálkozni. Hozzászokhattunk ahhoz, hogy a válságokat a baloldal mindig megszorításokkal és adóemelésekkel akarja kezelni. Emlékezzünk a Bokros csomagra vagy a Medgyessy, Bajnai, de főleg a Gyurcsány kormányok 2002-2010 közötti megszorításaira.

A baloldali a válságkezelés egyet jelent a gazdaság és az emberek eladósításával, aminek a vége mindig ugyanaz: a vállalkozások kénytelenek lesznek hitelekből, a családok pedig kölcsönökből és segélyekből élni. Újpest jelenlegi egyéni országgyűlési képviselője, Gyurcsány Ferenc helyettese, a DK-s Varju László, aki államtitkárként a korábbi Gyurcsány és Bajnai kormányok tagja volt. Országgyűlési képviselőként Varju László több más mellett megszavazta a 13. havi bér, a 13. havi nyugdíj, a gáz és távhő kompenzáció megvonását, a lakástámogatási rendszer, valamint a tömegközlekedés támogatásának megszüntetését – ezért drasztikusan emelkedett a jegyek és bérletek ára. Megszavazta a személyi jövedelemadó emelését és a táppénz csökkentését is. A megszorítások mellett Magyarországot még el is adósították 25,1 milliárd dollárral, aminek a visszafizetése később az Orbán kormányra hárult. Sok más mellett emiatt is hiteltelen Varju László megszólalása a válságkezelés ügyében.

Ahogy egy vállalkozás vezetőjének, úgy az újpesti önkormányzat vezetőinek, Déri Tibor polgármesternek és alpolgármestereinek, Trippon Norbert és Bedő Kata DK-s, Kanász-Nagy Máté LMP-s és Czigler László Jobbikos alpolgármestereknek feladatai vannak a koronavírus járvány vészhelyzet idején, de nem csak ilyen időkben. Önként vállalták ezeket a feladatokat, senki nem tartott pisztolyt a fejükhöz, hogy a választáson kötelékben induljanak ezekért a pozíciókért. Nem mondta senki, hogy nem kell bejárni dolgozni, és ha be is mennek néha, az olyan, mint egy másodállás, például LMP társelnöki vagy más jól fizető állás mellett. Senki nem mondta, hogy egy városvezetőnek mindig az élet napos oldala jut, szolgálati gépkocsival, sofőrrel, titkárnőkkel, referensekkel és mobiltelefonnal, hogy munka nélkül is dőlni fog az európai uniós és állami támogatás. Hogy mindig csak szalagot kell átvágni az újabb és újabb beruházások átadásakor – amik az elmúlt másfél évben nem, vagy csak olyan fejlesztések esetében voltak, amiket még az előző városvezetés indított el. Senki nem mondta, hogy vezetői képesség, gondolkodás és felelősségvállalás nélkül is lehet egy százezres települést vezetni. Az a helyzet, hogy a koronavírus járvány sem fog egy Facebook-ra kitett bejegyzéssel egy csapásra megszűnni.

Ha jobban utánanézünk, kiderül, hogy a koronavírus járvány vészhelyzeten nyerészkedett az újpesti városvezetés.

Az elmaradt kiadások meghaladják a járvány enyhítésére – a vállalkozók és a lakosság helyzetének javítására – fordított, erősen visszafogott kiadásokat.

Ezért álságos a koronavírus járvány vészhelyzet nehézségeire panaszkodni. A 2020-as év elején az volt a kommunikációs üzenet, hogy bajban van a költségvetés, miközben már akkor tudható volt, hogy az év jelentős maradványokkal fog zárulni. Az előző városvezetés bizonyítottan közel tízmilliárd forintnyi tartalékkal adta át a várost. Az áthúzódó kötelezettségvállalás – szintén bizonyítottan – 2,2 milliárd forint volt, és még akkor is 5-6 milliárdos szabad forrás marad, ha ehhez hozzáadjuk a visszafordíthatatlan beruházások finanszírozási igényét. Ennyi pénzt nem lehet egy év alatt felélni, még baloldali pazarló gazdálkodással sem. Hogy van pénz bőven, azt semmi sem bizonyítja jobban, mint a több százmillió forinttal megemelt költségvetésű újpesti sajtó, amit érdemesebb helyi baloldali propaganda gépezetnek nevezni.

Tudjuk, hogy mindenki, az emberek, a családok, a vállalkozások, az önkormányzatok, de maga az állam is megsínylik a koronavírus járvány vészhelyzetet. Akik úgy gondolkodnak, hogy – bár nehéz helyzetben vannak a családok, nehéz helyzetben vannak a vállalkozások és nehéz helyzetben van az állam is – de nekik azért mindenük meglegyen, nekik ne kelljen áldozatokat vállalni a válság enyhítése érdekében, azok nem alkalmasak városvezetői pozícióra. Éppen ezért a városvezetés ne panaszkodjon, és ne mutogasson másra! Végezzék el azt a munkát, amit vállaltak, amire esküjük is kötelezi őket: „tisztségemből eredő feladataimat Újpest fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.”

Ha nem megy, nem kell erőltetni!

A város vezetői mondjanak le polgármesteri, alpolgármesteri tisztségükről és tegyék lehetővé, hogy az újpesti választók olyan városvezetőket válasszanak maguknak, akik a nehézségek közepette is alkalmasak Újpest irányítására.

Nagy István
Fidesz - frakcióvezető

Ha nem megy, nem kell erőltetni https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/02/plakat0128.jpg Super User