Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 15 vendég böngészi
Eladják az Újpesti Uszodát Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 16.

 

Avagy a balliberális városvezetés hazugságai

Három évvel ezelőtt, 2005 tavaszán újpesti és rákospalotai polgárok demonstráltak az Újpesti Uszoda előtt, a tervezett nyári bezárás és az üzemidő csökkentése ellen. Wintermantel Zsolt fideszes képviselő már akkor jelezte, hogy a főváros vezetésének az uszoda privatizációja miatt van szüksége, hogy még több látogatót tartson távol az intézménytől. Természetesen a balliberális városvezetés cáfolta a privatizációs terveket. Csakhát, ha valamit Demszky Gábor csapata cáfol, akkor az, minden bizonnyal igaz.
Erre világít rá alábbi összeállításunk.

2005. május 10.-én a demonstráció napján "Fürdőváros Demszky-módra" címmel tudósított a Gondola.hu:
"Úgy tűnik, a Demszky Gábor által hangoztatott, "Budapest fürdőváros" szlogen kizárólag a külföldiekre vonatkozik, a budapestiek érdekeit nem tartja szem előtt a főváros vezetése - mondta Wintermantel Zsolt, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakciójának helyettes vezetője ma délelőtt az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda előtt. A létesítmény május 1-től az úszni és gyógyulni vágyók által leginkább frekventált időszakban zárva tart.  Az uszoda vezetése gazdasági okokra hivatkozva május 1-től csupán délelőtt 10-kor nyitja meg kapuit, míg hétvégén egyáltalán nem üzemel. A környékbeliek értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen pontosan a reggeli és hétvégi időszak az, amikor legtöbben igénybe tudják venni az uszoda szolgáltatásait.
Az uszodai alapszolgáltatás került veszélybe, hiszen a környéken nincsen egyetlen más fürdő, illetve strand sem - hangsúlyozta Wintermantel Zsolt, hozzátéve, az üzemidő felére csökkentésével ezt a lehetőséget is elveszik a környékbeliektől. A bérlettel rendelkezők számára anyagi kompenzációt ígért az uszoda, "az emberek azonban nem kompenzációt akarnak, hanem úszni!" - hangsúlyozta a politikus.
"Felszólítjuk Demszky Gábort, hogy a "Budapest fürdőváros" szlogen hangoztatása helyett tegyen meg mindent azért, hogy az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda továbbra is teljes nyitvatartási időben üzemelhessen" - mondta.

 

Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda


A fideszes politikus rámutatott az intézmény esetleges értékesítésének jeleire is. Hangsúlyozta, hogy a gazdaságilag érthetetlen lépések hátterében esetleges privatizációs előkészületek állhatnak. Mint mondta, "nem logikus, hogy egy anyagi gondokkal küzdő létesítmény éppen abban az időszakban tartson zárva, amikor a legtöbben igénybe vennék szolgáltatásait. Úgy tűnik, mintha tudatosan törekednének az uszoda értékcsökkentésére, hogy a későbbiekben alacsony áron lehessen értékesíteni".
Az uszoda rendszeres látogatói levélben fordultak az intézmény vezetőihez, valamint a fogyasztóvédelemhez, előrelépés azonban azóta sem történt. A nyitvatartási idő visszaállítása érdekében ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. Eddig 130 aláírást gyűlt össze."

Másnap,  2005. május 11.-én a Népszabadság, a Fővárosi hírek röviden rovatban "Az újpesti uszodát félti a Fidesz" címmel tudósított, melyben a Főváros Tulajdonosi Bizottságának elnöke cáfolja a privatizációt:
"Az újpesti uszoda privatizációjától tart a fővárosi Fidesz- MKDSZ-frakció. Wintermantel Zsolt, a képviselőcsoport helyettes vezetője tegnap, a helyszínen tartott tájékoztatóján úgy fogalmazott: "Megkezdődtek a privatizációs előkészületek. Csökkentik az üzemidőt, majd - azzal, hogy alacsony a kihasználtság - bezárják, és áron alul eladják." - Senkinek nincs ilyen szándéka - reagált Somlyódi Csaba, a városháza tulajdonosi bizottságának elnöke. Egy esetleges privatizációnak szerepelnie kellene a fürdőigazgatóság üzleti tervében - amelyet Wintermantel a tulajdonosi bizottság tagjaként ismer -, de erről szó sincs - tette hozzá. (S. G.)"

Ugyanezen napon a Magyar Nemzet Belföld rovata az alábbiakat írta:
"Aláírások az uszodáért. Az újpesti uszoda privatizálásától tart a fővárosi Fidesz–MKDSZ-frakció. Wintermantel Zsolt frakcióvezető-helyettes szerint elfogadhatatlan, hogy gazdaságossági szempontokra hivatkozva a létesítmény a leginkább frekventált időszakokban, hétvégenként és reggelenként ne legyen nyitva. Megjegyezte: a Demszky Gábor által hangoztatott, "Budapest fürdőváros" szlogen a tettekben nem nyilvánul meg. Logikátlannak nevezte, hogy az újpesti uszodát éppen abban az időben tartsák zárva, amikor a legtöbben használnák. Ráadásul a környéken máshol nincs lehetőség úszásra. Az uszoda látogatói aláírásgyűjtésbe kezdtek. (P. G.)"

És hát, ha a városvezetés cáfolja a privatizációt, az Uszoda eladását, akkor sajnos annak sorsa meg van pecsételve. 2008. szeptember 10.-én jelent meg "Eladják a fürdőt" címmel tudósítás a Helyi Témában:
"Megpecsételődött az újpesti gyógyfürdő és uszoda sorsa. Az épület a helyiek sajnálatára egy éve üresen áll, és eddig csak találgatni lehetett, mi történik vele. Ferenci István, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója nemrég bejelentette, eladják az erzsébeti fürdővel, illetve a Dagály és a Paskál strand egy-egy lekerített részével együtt. A bevételből a cég fejleszteni készül, ezek azonban a Gellért és a Széchenyi fürdőt érintik, ahol egészen rendkívüli látványképet – például pálmaházat – hoznak létre."

 

Hozzászólások

 
+1 #3 Sándor Újpestről 2011-07-08 22:06
Ahogy látom, az uszoda azóta is zárva van, és egyre rosszabb állapotban. Mit lehet tudni mostanság erről? Kinek a tulajdona most az épület? Van még remény, hogy Újpesten lesz megint elérhető uszi?
 
 
+1 #2 jokay dániel 2009-11-14 10:11
szerintem nagyon jó uszoda volt kár hogy bezárták ott tanultam meg úszni jó volt de ez van a szauna is jó volt nagyon tetszett termál része is jó volt de bezárták kár nagyon jó volt
 
 
+1 #1 kpz 2008-12-01 11:02
A 90-es években Újpesten laktunk, és nagyon szerettünk ide járni, mert ez egy klassz hely volt.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.