static-aside-menu-toggler
gkSearch
Kép forrása: Facebook

Eljött az igazság pillanata. Déri Tibor momentumos polgármester – Kanász-Nagy Máté alpolgármester előterjesztése alapján egy tollvonással megszüntette az újpesti nyugdíjasok immár tíz éve tartó megbecsülését és támogatását.

Az Önkormányzat Újpest + Megbecsülés Programnak keresztelt törvénysértő önkormányzati rendeletet a két elkövető – élve a veszélyhelyzeti felhatalmazással, - hatályon kívül helyezte, de megdöbbentő módon nem fogadtak el helyette semmit.

A polgármester azelőtt helyezte hatályon kívül a rendeletet, mielőtt végleg kiderült volna, amit eddig makacsul tagadtak, hogy törvénysértő.

A döntés indokolásában Déri Tibor kifejti:

„Annak ellenére, hogy a Rendelet biztosította Újpest + Megbecsülés Program sikeres volt, figyelembe véve a korona vírus-járvány terjedését, a veszélyhelyzet elrendeléséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletet és annak hátrányos következményeit, továbbá az önkormányzatokat ért súlyos kormányzati megszorításokat, valamint a Rendelet körül kialakult méltatlan jogértelmezési vitákat, megállapítható, hogy az Újpest+ Megbecsülés Program Újpest szépkorú polgárai számára a központi nyomás miatt - a korábbi tervekkel ellentétben - jelen pillanatban 2021. évben nem biztosítható, ezért átmenetileg felfüggesztésre kerül.”

A Fidesz újpesti frakciója a rendelet elfogadásakor, majd a módosítások során is jelezte, hogy súlyos problémák vannak a rendelettel. Mivel ezeket figyelmen kívül hagyták, a 22.000 nyugdíjas személyes adataival történt visszaélés miatt a Nemzeti Adat és Információs Hivatal jelenleg is vizsgálatot folytat.

A Kormányhivatal többször is törvényességi és adatvédelmi kifogással élt, ezekben a rendelet hatályon kívül helyezését kezdeményezte. A nyilvánvaló törvénysértést Déri Tibor polgármester „jogértelmezési vitának nevezi”, az arcvesztés elkerülése érdekében most mégis jobbnak látta a koronavírus járvány vészhelyzetre hivatkozva visszavonni a rendeletet, mielőtt az újabb törvényességi felhívás megérkezik és az ügy bíróságágon folytatódik.

Amennyiben nem fut neki negyedszerre egy végre törvényes rendelet megalkotásának – és most ez a helyzet állt elő – akkor idén az újpesti nyugdíjas korú polgárok az önkormányzattól már nem kapnak semmit!

A nyugdíjasokat egy évtizede segítő program megszüntetését a polgármester a kialakult járványhelyzettel indokolja. Szerintünk meg éppen a járvány okozta nehézségek tennék azt szükségessé, hogy ez a korosztály az eddiginél is nagyobb figyelmet kapjon.

Arról nem beszélve, hogy a Trippon Norbert DK-s alpolgármester által folyamatosan emlegetett, „önkormányzatokat ért megszorítások”, valójában nem is okoznak akkora problémát, mert az Újpesti Önkormányzat – a városvezetés által folyamatosan hangoztatottakkal ellentétben – nincs rossz pénzügyi helyzetben.

A korábbi városvezetés által itt hagyott majd 10 milliárd forintból egy év elteltével még meg van 9 milliárd.

Az Újpest + Megbecsülés programban a nyugdíjasok tavalyi támogatása mintegy 92 millió forintjába került az önkormányzatnak, ami a bankszámlákon lévő pénzének alig több, mint egy százaléka. Különösen szembeötlő a vezetés érzéketlensége, ha hozzá tesszük, hogy pl. a jellemzően nézetlen újpesti televízió és a lényegében olvashatatlan sajtó – ahol szinte csak a baloldal helyi és országos fényezéséről lehet olvasni – évente 350 milliójába kerül az újpesti adófizetőknek.

Véleményünk szerint az új városvezetés eddig csak nyert és nyerészkedett a koronavírus járvány vészhelyzeten. Nem beszélve arról a pazarló gazdálkodásról, amit majd a városvezetés által sokat emlegetett „kormányzati megszorítások” vitája során fogunk a nyilvánosság elé tárni.

Nagy István
frakcióvezető

Újpest baloldali városvezetése megint lebuktatta magát! Már a nyugdíjasokon is spórolnak! https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/02/megbecs0115.jpg Super User