Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 58 vendég böngészi
Meg kell védeni a rezsicsökkentést | videó Nyomtatás E-mail
2017. február 08.

 

Amíg Fidesz-kormány lesz, addig a rezsicsökkentés politikája a hatósági árak alkalmazásának köszönhetően folytatódni fog, hiába támadja az ellenzék vagy Brüsszel – jelentette ki Németh Szilárd kedden, sajtótájékoztatón.

 

Tavaly év végén az országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amelyben ismét rendeletalkotási joggal ruházták fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH), így ők tudják jogszabályban meghatározni az alkalmazandó árakat. Ennek köszönhető, hogy a 2013. január 1-jén indult rezsicsökkentés fennmaradhat – fogalmazott a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Ezzel szemben 2002 és 2010 között, a szocialisták kormányzása idején 97 százalékkal nőtt a villamosenergia ára, mivel többször is lehetőséget adtak a külföldi tulajdonú szolgáltatóknak, hogy az egyetemes szolgáltatási piacon árat emeljenek. Ha ők maradtak volna hatalmon, és fenntartották volna energiaár-politikájukat, akkor ma akár 85 forintos (kWh) árat kellene a magyaroknak fizetni. A trend viszont az Orbán-kormánynak köszönhetően megtört: 2010 és 2012 között 2,2%-os áremelkedés volt, ami bőven az akkori infláció alatt marad, 2013. január elsejétől pedig folyamatosan fenntartják a rezsicsökkentést, kizárólag a hatósági árak alkalmazása miatt – húzta alá Németh Szilárd. A háromszori árcsökkentéssel összesen negyedével csökkent a lakossági áram ára, így ma 37 forint.

 

Kiemelte, ugyanez tapasztalható a gázárak tekintetében is, csak még intenzívebben: a szocialisták idején tizenötször volt gázáremelés, így összesen háromszorosára nőtt a gáz ára 2002 és 2010 között. Ahogy az áram, úgy a gáz esetében is 2013-tól törték meg a lakossági árakat, a háromszori csökkentéssel összesen 25 százalékkal, így ma 113 forintot kell fizetni egy köbméter gázért. Ezzel szemben, ha folytatódott volna a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányzása idején tapasztalható trend, akkor most akár 419 forintot kellene fizetni köbméterenként, mondta.

 

Hozzáfűzte, a 2009-es Bajnai-csomag „brutális megszorításokat tartalmazott”, többek között megszüntették a lakástámogatási rendszert, a gáz-és távhőár- kompenzációt kivezették, a közösségi közlekedés támogatásait megvonták, a családi pótlékot pedig befagyasztották.

 

A 2017-es EcoSTAT-jelentés szerint, amelyben 29 európai fővárosban vizsgálták az energiaárakat, Magyarország áram szempontjából a 25. helyen áll, gázárak tekintetében pedig a 28. helyen, ami azt jelenti, hogy csak Bukaresten fizetnek nálunk kevesebbet – hangsúlyozta.

 

A politikus szerint a rezsicsökkentés teljes mértékben elérte célját, ami a magyar családok megsegítése volt, hogy ne a rezsiköltségekre kelljen költeniük a fizetésük 30-50 százalékát, hanem félre is tudjanak tenni a megmaradt pénzből. Ezt a célt a kormány nem is fogja kiengedni a kezéből: bárhogyan is fenyeget Brüsszel, „nem adhatjuk fel azt a nemzeti érdeket, hogy a magyar családokról a magyar parlament döntései alapján lehessen gondoskodni” –fogalmazott.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés