Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 54 vendég böngészi
A térség meghatározó haderejévé kell tenni a Magyar Honvédséget | videó Nyomtatás E-mail
2017. február 15.

 

Az a cél, hogy 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon a Magyar Honvédség - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén kedden, Budapesten.

 

Simicskó István felidézte: a kormány már korábban döntött arról, hogy a honvédséget folyamatosan megerősítik, s ehhez évről-évre a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédelmi költségvetést. A magyar gazdaság erősödésének köszönhetően a honvédség fejlesztésére olyan lehetőség van, amilyen 25 éve nem volt. Közép- és hosszú távú koncepciót dolgoztak ki, az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderőfejlesztési programját indítják el, amely révén a jelen és jövő biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó honvédséget építenek fel.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A honvédelmi miniszter az értekezleten kifejtette a Zrínyi 2026 nevet viselő honvédelmi és haderőfejlesztési program részleteit. Kiemelten fontos a katonák egyéni felszerelésének - ruházata, fegyverzete - modernizációja, s a honvédségi repülő- és helikopterképességének fejlesztése is. A miniszter a honvédségi repülőbeszerzések mellett szólt arról is, hogy várhatóan májusra visszaérkezik a nagyjavításról négy honvédségi helikopter, s ezen felül két kisebb helikopterrel bővült is a flotta.

 

Mindemellett már megkezdték a munkát a magyar hadiipar újjáélesztéséért, s emellett híradótechnikai, informatikai fejlesztéseket is terveznek. A miniszter kiemelte: miközben hagyományos katonai kihívásokkal is küzdeni kell, egyre több kibertámadás is történik. Az információs kor fegyverei egyre könnyebben elérhetőek, szinte bárki használhatja.

 

Ezzel együtt az ország környezete sokat változik - jegyezte meg a miniszter példaként említve a migrációs válsághelyzetet, s az Európát sújtó terrortámadásokat. Simicskó István ugyanakkor kiemelte: ebben a változó világban Magyarország egy biztos pont. Magyarország - köztük a Magyar Honvédség katonái - sikeres védték meg az ország határait és a magyar állampolgárokat.

 

Több mint tizenötezer katona vett részt, s vesz részt jelenleg is határvédelmi feladatokban. Mindemellett tavaly is mintegy 40 nemzetközi gyakorlaton vettek részt a katonák. Továbbá mintegy ezer katona külföldi missziókban, az állomány többi tagja mindennapi feladataik ellátása során a laktanyákban is bizonyította kiemelkedő helytállását.

 

A honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédség 2016-ban sikeres és eredményes évet zárt. Köszönetet mondott a katonák mellett valamennyi alakulat parancsnokának, valamint többek között - a munkaértekezleten is résztvevő - Benkő Tibor vezérkari főnöknek, Kovács Józsefnek, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának és Kósa Lajosnak, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnökének is.

 

Simicskó István is megerősítette Áder János államfő szavait, hogy a biztonság létezésünk elengedhetetlen része, s azért mindennap dolgozni kell. A honvédség felelőssége, hogy a biztonságot milyen módon és mértékben tudják garantálni az ország állampolgárai számára. Ugyanakkor megjegyezte, a felelősséget vállaló emberek közösségét gyarapítani kell, s fontos, hogy a gyermekek is ebben a szellemiségben nőjenek fel.

 

Elmondta: a Zrínyi 2026 program honvédelmi része azon alapszik, hogy a "haza védelme nemzeti ügy", s hogy aki ebben önkéntesen részt akar venni, azt tegyék lehetővé. Ez hangsúlyosan érinti az önkéntes tartalékos rendszer megújítását. A jelenleg mintegy 5300 tartalékosállományt területi alapon szervezve bővítenék. Céljuk, hogy az ország mind a 197 járásában legyen önkéntes tartalékos egység.

 

A miniszter szerint ezzel az ország biztonságát is jelentősen növelik, s a nevelésben is fontos jellemformáló ereje van. E téren a politikus sokat vár a januárban megalakult Honvédelmi Sportszövetségtől, ugyanis úgy véli, a sporton keresztül könnyebb megszólítani a fiatalokat. Emellett a jövőben is az egyik legfontosabb feladatnak tekintik a katonák megbecsülését. Simicskó István ennek kapcsán kitért arra, hogy folytatódik az illetményfejlesztés: 2015-höz képest már 40 százalékkal emelkedett a katonák illetménye. Januártól életbe lépett az egészségkárosodási ellátási rendszer, s szintén januártól bővítették a honvédségi árvaellátási rendszert is. Szintén kibővítették a honvédségi ösztöndíjrendszert is, már 18 ösztöndíjprogramot kínál a jelentkező fiatalok számára a honvédelmi tárca - sorolta a honvédelmi miniszter.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés