Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 24 vendég böngészi
A kommunizmus áldozataira emlékezünk Nyomtatás E-mail
2017. február 27.

 

A hősök legfőképpen azt üzenik, hogy a jövő mindig azoké, akiknek van bátorságuk hinni a nemzet jövőjében és készek ezért cselekedni – hangsúlyozta Dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

 

„Minden, ami megtörtént, valóságos része közösségünk múltjának. Erkölcsi kötelességünk életben tartani a közös emlékezetet, embertársaink, nagyszüleink, szüleink ránk örökített tanítását. Mert felelősségre vonni, megbocsátani és nem felejteni: mindhárom erkölcsi kötelességünk, közösségi érdek” – mondta Dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester szombaton délelőtt azon a megemlékezésen, amelyet az újpesti önkormányzat tartott a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

 

 

Az alpolgármester felidézte: „Miközben a kommunista hatalom egyenlőséget hirdetett, a rendszer ellenségeit üldözték, és emellett valóságos hadjárat folyt minden ellen, ami a nemzet megtartó erejét jelentette. 1945 után, az értelmiség megfélemlítése és sarokba szorítása után parasztok és munkások ezrei következtek. 1956 ürügyén pedig már az sem számított, ha valaki kiskorú volt: a diktatúra mindenkivel leszámolt, aki másként gondolkodott.”

 

„A rombolás csak részben sikerült – tette hozzá Zsigmond Barna Pál. – Igaz ugyan, hogy ma is látjuk a kishitűség és nyegleség lenyomatát, de 1990 után talpra állt a nemzet. A veszélyek azonban nem múltak el. Sokan legyintenek rá, de nem magától értetődő, hogy Újpesten néhány évtized múlva is magyarul beszéljenek és újpestinek mondják magukat. Ma a magyar nemzetre nem a kommunista önkény leselkedik, de ideológiák, kultúrák, világhatalmi és gazdasági érdekek próbálják lerombolni, ami nekünk, magyar embereknek fontos.”

 

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy mit tanulhat a mai kor embere a kommunista önkény ellen bátorságot mutató hősöktől: „Az ő példájuk ma arra figyelmeztet, hogy a jelen, amelyben élünk, nem kér mást tőlünk, mint a hétköznapok hősiességét. A kommunizmus elleni harc ügye arról is szól, hogy nem szabad mindig a könnyebb utat választani, azt jelenti a mi hétköznapjainkban, hogy senkitől sem kéretik több, mint amit szabad akaratából, közösségi felelősséggel és összefogással meg tud tenni. A hősök legfőképpen azt üzenik, hogy a jövő mindig azoké, akiknek van bátorságuk hinni a nemzet jövőjében és készek ezért cselekedni.”

 

Újpest önkormányzata annál a két emléktáblánál tartott megemlékezést, amelyek a kommunizmus újpesti áldozatai előtt tisztelegnek. A Deák Ferenc utcában állítottak emléket 2004-ben annak a kilenc újpesti mártírnak, akik 1919-ben, a kommunizmus első magyarországi megjelenése, a Tanácsköztársaság idején vesztették életüket. A Mártírok útján pedig 2011 óta tiszteleg emléktábla azok előtt, akiket német hangzású nevük miatt hurcoltak el.

 

 

Február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja

 

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunista rendszerek áldozatainak emléknapjává. Azért esett erre a napra a választás, mert 1947-ben ezen a napon tartóztatták le koholt vádak alapján, és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Az akkori legnagyobb magyar párt vezetője nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd a moszkvai börtönben.

 

Történeti kutatások világszerte százmillióra becsülik azok számát, akiket a kommunista ideológia nevében gyilkoltak meg. Kelet-Közép-Európában egymillióra tehető az áldozatok száma, rajtuk kívül még rengeteg embert börtönöztek be, kínoztak meg vagy fosztottak meg a vagyonuktól és a megélhetésüktől.

 

Sokan kényszerültek elhagyni hazájukat a kommunista rezsim miatt. Milan Kundera cseh író, aki 1975-ben emigrált politikai okokból Franciaországba, arra figyelmeztet: „A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk lejegyezni a huszadik század bűneit, és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek meg.”

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés