Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 43 vendég böngészi
Béremelések és beruházások éve Újpesten Nyomtatás E-mail
2017. március 06.

 

Múlt héten fogadta el a képviselő-testület az idei költségvetést. A gazdasági ügyekért felelős alpolgármestert, dr. Molnár Szabolcsot kérdeztük Újpest gazdálkodásáról.

 

– Milyen gazdasági szempontok határozták meg az idei költségvetés kialakítását?

– Az elmúlt években stabilizálódott Magyarország pénzügyi helyzete, a nemzetgazdaság folyamatos és fenntartható növekedési pályára állt. Ennek a javulásnak a jótékony hatásait az önkormányzatok is tapasztalják. A gazdasági növekedéssel párhuzamosan a bevételeink pontosan folynak be, jobban tervezhetők. A költségvetés tervezése során a kiegyensúlyozott, költségtakarékos és fejlődésorientált gazdálkodást tartottuk szem előtt. A javuló gazdasági mutatók mellett mind a gazdaságban, mind a közszférában jelentős mértékű jövedelememelkedés indult meg, mely egyrészről örömteli, másrészről az önkormányzatnak mindezek fedezetét is elő kell teremtenie.

 

– Mekkora terhet rónak ezek a kifizetések a városi költségvetésre?

– Megvan rájuk a fedezet, Újpest gazdálkodása szilárd lábakon áll, nincs adóssága az önkormányzatnak, s nem is tervezzük hitel felvételét. Az idei összevont költségvetést a finanszírozási kiadásokkal együtt 18,7 milliárd forintos kiadási és bevételi főösszeggel terveztük. Ebben az évben összesen 2,3 milliárd forint működési többlettel számolunk, amit beruházásokra kívánunk fordítani.

 

– Milyen beruházásokra jut ebből a pénzből?

– A legnagyobb beruházásunk az új vásárcsarnok és kulturális központ megépítése, valamint ehhez kapcsolódóan a Szent István tér rehabilitációja. Jelentős forrásokat szánunk járdák, utak, közművek, parkok és játszóterek építésére, ivókutak kialakítására és térfigyelő kamerák telepítésére is. Kiemelném a Kunhalom utcai rendelő mögött található játszótér rendbetételét, valamint egy új kerékpárút létesítését, melynek munkálatai átnyúlnak majd a következő esztendőre is. A Szilágyi utcában multifunkcionális sportlétesítmény kialakítását tervezzük, s ugyancsak sportcélokra használjuk majd azt a Tábor utcai ingatlanrészt is, amelynek megvásárlásáról tizenöt évnyi tárgyalás után most sikerült megállapodnia az önkormányzatnak a General Electrickel.

 

Újpest megszerezte a Tábor utcai sportpályát

 

„Hosszú évek gyürkőzése után végre miénk a General Electric sportpályája a Tábor utcában” – adta hírül Facebook-oldalán Újpest polgármestere. Wintermantel Zsolt ezt írta: „Pár éve, az államtól átvett Szilágyi úti atlétikapálya és tornacsarnok, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő egykori Duna Cipő-pálya, illetve a most megszerzett terület összességében jelentős sportfejlesztések helyszíne lesz az elkövetkezendő pár évben. Hajrá, Újpest!”

 

Béremelések a közszférában

 

Újpesten 1700 fő dolgozik az önkormányzatnál és intézményeinél. Ez év elejétől a minimálbér 111 ezerről 127 500 forintra, a garantált bérminimum 129 ezerről 161 ezer forintra emelkedett. A szociális területen a korábbi ágazati pótlékot és kiegészítő pótlékot január 1-jétől szociális ágazati összevont pótlékként kapják meg a munkavállalók. A felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők és az óvodákban dolgozó pedagógusok bére szeptembertől 10 százalékkal emelkedik. Nő a jövedelmük azoknak a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítőknek is, akik nem rendelkeznek pedagógus szakképzettséggel. Emellett az önkormányzat saját forrásból bérfejlesztést hajt végre a nevelést és oktatást nem közvetlenül segítő óvodai alkalmazottaknál is. Márciustól magasabb illetményt kapnak a polgármesteri hivatal köztisztviselői, amit a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében további növekmény egészít ki.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés