Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 5 vendég böngészi
SZEVIÉP-milliárdok az MSZP pártkasszájában? Nyomtatás E-mail
2017. március 07.

 

A szocialisták nem tisztázták, hogy a SZEVIÉP-pénzek valóban az MSZP-hez kerültek-e, de hallgatnak a 4-es metró beruházása kapcsán eltűnt milliárdokról is – hangsúlyozta Kósa Lajos.

 

Szegeden 379 kisvállalkozót tett tönkre a SZEVIÉP, és mintegy 11 milliárd forint adósságot hagyott maga után – közölte a Fidesz frakcióvezetője hétfői napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

 

Mint mondta: 2013-ban a NAV csődbűncselekmény ügyében nyomozást indított, a büntetőeljárás most is zajlik a cégvezetőkkel szemben, akik több szállal kötődnek a szocialistákhoz, „kiemelten Újhelyi Istvánhoz”.

 

Kósa Lajos emlékeztetett: az idézett időszakban Pistrui László a SZEVIÉP önálló jegyzője volt aláírási joggal, aki egyébként Botka László polgármesterrel szoros kapcsolatot ápolt, illetve Újhelyi István üzlettársa volt.

 

A frakcióvezető felidézte, hogy a SZEVIÉP ebben az időszakban számos önkormányzati és uniós projekt megvalósítására kapott megbízást.

 

A jelenleg is zajló bírósági tárgyalásokon egy sor megdöbbentő állítás hangzott el, így például az, hogy a ki nem fizetett alvállalkozók milliárdjai az MSZP-kasszában kötöttek ki.

 

Hozzátette: a ki nem fizetett milliárdokból a SZEVIÉP Újhelyihez köthető cégeket segített kölcsönökkel.

 

Szabó Bálintot idézve – aki az ügyben a SZEVIÉP károsultjainak jogi képviseletét látja el -, Kósa Lajos elmondta: „Napnál világosabb, hogy a szegedi uniós beruházásokat kivétel nélkül a SZEVIÉP Zrt. vitte el. A cég az alvállalkozókkal megcsináltatta a munkát, de az alvállalkozókat nem fizette ki, helyette kitolta a pénzeket Újhelyi István sofőrjének és cégének. 2008-tól a 2010-es országgyűlési választásokig heti, havi rendszerességgel milliós és tízmilliós nagyságrendekkel, összességében mintegy félmilliárd forintot talicskáztak ki ebből a cégcsoportból”.

 

Mindezekből a jogi képviselő azt a következtetést vonta le, hogy Szegeden burkolt és tiltott pártfinanszírozás valósult meg – mutatott rá a kormánypárti politikus.

 

Szintén a bírósági tárgyaláson hangzott el, hogy „nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a SZEVIÉP cégcsoporttól a pénzek különböző baloldali pártokhoz vándoroltak, elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz és a Magyar Demokrata Fórumhoz” – közölte.

 

A tárgyaláson az is elhangzott, hogy az idézett időszakban heti, havi rendszerességgel került 1-20 millió forint közötti összeg Újhelyi István volt sofőrjének, Báló Tamásnak a cégéhez, aki ma a szegedi közlekedési társaság repülési üzletágának a vezetője – emelte ki Kósa Lajos.

 

Miközben a szocialisták előszeretettel vagdalkoznak mindenféle korrupciós jelzővel, alap állításokra nem válaszolnak. Nem tisztázták, hogy a SZEVIÉP-pénzek valóban az MSZP-hez kerültek-e, de hallgatnak a 4-es metró beruházása kapcsán eltűnt milliárdokról is – hangsúlyozta. Egyúttal rámutatott: míg a szocialisták nem tesznek ezen ügyek kapcsán részletes, feltáró vallomást ezekben az ügyekben, addig minden korrupcióval kapcsolatos kijelentésük hiteltelen és blöff.

 

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint ez az ügy azt mutatja, hogyan működött 2010 előtt Magyarország.

 

A metróaktákból is látszik, hogy azok a pénzek, amelyeket közcélra kellett volna fordítani, máshova vándoroltak, vagy a fővárosi önkormányzat, vagy a szocialisták környékére - tette hozzá. Kiemelte, keményen fel kell lépni ezekkel az ügyekkel szemben; az ügyészségnek, a bíróságnak az a feladata, hogy igazságot szolgáltasson.

 

Azok szoktak korrupció ügyében a legjobban kiabálni, akik sárosak, ilyen nagymértékű visszaélések soha korábban nem voltak - mutatott rá Tuzson Bence.

 

Egyúttal közölte: a pénzek útját meg kell találni, tudni kell, kik a felelősök, és a pénzeket vissza kell szerezni az országnak.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés