Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 49 vendég böngészi
Győztes várossá kell tenni Salgótarjánt | videó Nyomtatás E-mail
2017. március 22.

 

Közös érdek, hogy kormányzati forrásokat juttassanak a nógrádi megyeszékhelynek - hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

Salgótarján az utolsó olyan megyeközpont Magyarországon, ahol még mindig erősen él az az érzés, hogy ez a város a rendszerváltás vesztese – közölte a miniszterelnök Salgótarjánban, miután megállapodást kötött a kormány nevében a nógrádi megyeszékhely vezetőjével, kedden.

 

Ezt az állapotot szeretnénk felszámolni, ezért egy olyan megállapodást kívánunk kötni, amely Salgótarjánt győztes várossá teszi – fűzte hozzá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Tatabányára és Dunaújvárosra utalva a kormányfő rámutatott: ez a célkitűzés nem lehetetlen. A politikai különbözőségek nyilvánvalóak, de nem akarunk úgy csinálni, mintha ezek nem lennének – húzta alá, hangsúlyozva: „azt a megállapodási ösvényt kerestük, ahol el tud jutni egy szocialista városvezető és egy konzervatív, nemzeti, keresztény miniszterelnök egy olyan megállapodáshoz, amelyet jó szívvel tudunk ajánlani Salgótarján népének”.

 

Orbán Viktor kitért arra is, hogy ezt a nagy ívű fejlődési pályát Salgótarján önerőből képtelen elérni, ezért közös érdek, hogy kormányzati forrásokat juttassanak a nógrádi megyeszékhelynek. A kormányfő emlékeztetve arra, hogy a kormány 2012-ben átvállalta a város adósságát, kiemelte: ez az előtörténet is azt mutatja, hogy Magyarország számára Salgótarján fontos.

 

A megállapodás tartalmát részletezve Orbán Viktor elmondta: elindul a Salgótarjánt elkerülő négysávos út tervezése, mely a későbbiekben az országhatárig ér majd, illetve összeköttetést kaphat Szlovákia felé, ez mintegy 45-50 milliárd forintba kerülhet. Munkabizottságot hoznak létre a városi közlekedés fejlesztésére.

 

1,7 milliárd forintból átalakítják a buszpályaudvart. Város rehabilitációs program indul, mely keretében felszámolják az összes „rozsdafoltot”, ez a becslések szerint 40-45 hektárnyi terület lehet.

 

Amit lehet, azt bevonják új ipari park formájában a termelésbe, a miniszterelnök szerint 10 milliárdos nagyságrendről lehet szó. Ezen felül további 10-12 hektárt kívánnak bevonni az ipari termelésbe mintegy 2,5 milliárd forintos keretösszeggel.

 

Megvizsgálják, hogy a helyi energiatermelést hogyan lehet átalakítani, hogy az fedezze a város energiaigényét. A salgótarjáni öblösüveg gyártást mintegy 4,5 milliárd forinttal támogatja a kormány.

 

A vendéglátás és kereskedelem modern oktatási lehetőségeinek megteremtésére 3 milliárd forintot ad a kabinet, a duális képzés fejlesztésére pedig 2 milliárd forintot szánnak.

 

Megállapodás születet a helyi rekreációs és sportközpont létrehozásáról is mintegy 8 milliárd forintos tervezett költséggel, melyben a 25 méteres medencével rendelkező fedett uszoda terve helyett a kormány 50 méteres medencét ajánlott, illetve azt, hogy a fenntartási költségeit az első öt évben vállalja. Létrehoznak egy atlétikai pályát az Öblös sporttelepen, melynek költségét 1,5 milliárd forintra becsülik. A kormány javaslatot tett egy jégcsarnok felépítésére is. A turisztikai beruházásokat 22 milliárdra becsülik, azonban a kormány azt kéri a várostól, hogy egyeztessék tervüket a Magyar Turisztikai Ügynökséggel. „Ha a szakmai jóváhagyás meglesz, ezt a 22 milliárd forintot az önök rendelkezésére fogjuk bocsájtani” – fogalmazott a kormányfő.

 

Felállítanak továbbá egy munkacsoportot, amely a teljes egyházi igényt kívánja felmérni a városban és környékén, ideértve az összes templomot, plébániát, parókiát, oktatási és szociális intézményt. Legyen egy olyan csomag, amely megállapítja, hogy Salgótarján és környékének egyházi életének fejlesztése érdekében mit kellene tenni – közölte Orbán Viktor, hozzátette: a költségeket a kormány vállalja, de megállapodást az egyházzal kell megkötni.

 

A kormányfő kitért arra is, hogy regionális központhoz méltó centrumra van szüksége Salgótarjánnak. Ennek kapcsán elmondta: munkacsoportot hoznak létre, hogy megállapítsák, milyen módon hozható létre az új városközpont.

 

A kormány a munkálatokat ésszerű kereteken belül, de nagyvonalúan támogatja – jegyezte meg. Hogy ezek a tervek ne maradjanak „írott malaszt”, a kormány tervezési célokra 1 milliárd forintot utal a nógrádi megyeszékhelynek, és rövid időn belül további milliárdok érkeznek a városba – utalt a miniszterelnök arra, hogy Salgótarján az alacsony iparűzési adóbevételek miatt a tervezési munkálatokat sem tudja elindítani saját erőből.

 

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a megállapodásnak köszönhetően elkezdődhet Salgótarján mint kulturális, gazdasági, sport régióközpont fejlődése.

 

Elsődleges feladatnak nevezte a gazdaságfejlesztést, mivel a városban kilencszázalékos a munkanélküliség, ami több mint az országos átlag kétszerese.

 

(Fidesz.hu, MTI)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés