Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 69 vendég böngészi
Metróbotrány: Demszky Gábor több kérdésben is lebukott | videó Nyomtatás E-mail
2017. március 29.

 

Demszky Gábor a mai bizottsági meghallgatás információi alapján több kérdésben is lebukott – jelentette ki Bánki Erik az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülését követően.

 

Szeretnénk minél több információt megtudni a 4-es metró körüli botrányokról, és az OLAF-jelentés által említett 167 milliárd forintnyi szerződés sorsát tovább kívánjuk követni. Szeretnénk minél több információt megtudni, hogyan alakulhatott ki minden idők legnagyobb korrupciós botránya – közölte Bánki Erik a meghallgatásokkal kapcsolatban. A bizottság keddi ülésén Aba Botond volt BKV-vezérigazgatót hallgatta meg, aki 1993 és 2006 között volt a fővárosi közlekedési vállalat vezetője.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A bizottság elnöke elmondta, Aba Botond már a tervezés előkészítésében és a beruházás megindításának a folyamatában is részt vett. A volt vezérigazgató is elismerte, hogy 1993 és 1998 között tulajdonképpen „lázas semmittetvés” folyt a főváros részéről; az MSZP-SZDSZ-kormány négy éve alatt semmit sem tettek annak érdekében, hogy a Demszky zászlóshajójának tekintett beruházás elinduljon – tette hozzá. Bánki Erik emlékeztetett, 1998-ban indult el az érdemi tervezés egy meg nem levő költségvetési sor alapján, melyből per is lett, amit a főváros elveszített a kormánnyal szemben. Jól láthatóan politikai célokra használták fel a metróberuházást a kezdetektől fogva – jegyezte meg.

 

Bánki Erik érdekesnek nevezte, hogy 2006-ban Demszky Gábor választási kampányában ismét előkerült a metróépítés, akkor a BKV-nak, illetve a projektet menedzselő DBR Metro Projekt Kft.-nek olyan utasításokat adott, hogy minden áron haladjanak a beruházással, mindent kövessenek el annak érdekében, hogy elkezdődhessen a fúrópajzs munkája. A képviselő kiemelte, valószínűleg ezek a rossz és elhibázott politikai döntések vezettek oda, hogy az amúgy is előkészítetlen beruházás további őrült rohamba csapott át. Olyan szerződéseket kötöttek, melyek nem voltak előkészítve, olyan eljárásokat erőltettek, melyek nem feleltek meg az akkori közbeszerzési eljárásoknak – fejtette ki. Minden döntést kizárólag az befolyásolt, hogy Demszky Gábor választási kampányához és az MSZP-SZDSZ fővárosi közgyűlési többségének megtartásához látványos előrehaladást érjenek el olyan áron is, hogy később több tízmilliárd forint kötbért kellett kifizetni – jegyezte meg.

 

Bánki Erik leszögezte, Demszky Gábor a mai bizottsági meghallgatás információi alapján több kérdésben is lebukott. Lebukott, mert azt állította, hogy nem tudott, és érdemi információkkal nem rendelkezett a beruházásról, miközben a mai meghallgatás során kiderült, hogy a DBR Metro Projekt Kft. Demszky Gábor közvetlen irányításával működött – húzta alá.

 

Demszky Gábor azért is lebukott, mert az ő politikai nyomására születhettek meg azok az irreális szerződések, melyek nem voltak előkészítve. Utólag súlyos tízmilliárd forintokat kellett kifizetni azért, hogy látványos előrehaladást érhessenek el a saját politikai sikerük érdekében – jegyezte meg Bánki Erik.

 

A bizottság elnöke szerint Demszky azért is lebukott, mert átverte az Európai Bizottságot, hiszen bebizonyosodott, nem volt előkészített hatástanulmány arra vonatkozóan, hogy milyen utasforgalmat generál a 4-es metró, az előkészítéssel elvesztegetett idő alatt pedig jelentősen csökkent a BKV utasforgalma. Megalapozatlan blöff volt az 500 ezer utas/nap vállalás - jegyezte meg.

 

Bánki Erik kitért arra is, hogy nem lehet megkerülni az MSZP felelősségét sem, hiszen ebben az időszakban a szocialista főpolgármester-helyettesek is részt vettek a város vezetésében, közvetlen irányításuk alatt tartották a BKV-t és ezáltal a beruházást.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés