Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 37 vendég böngészi
A mai naptól senki sem léphet be illegálisan Magyarországra | videó Nyomtatás E-mail
2017. március 29.

 

Mostantól senki sem léphet be illegálisan Magyarországra, az illegális határátlépőket az egész országból a tranzitzónákba szállítják vissza - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

 

Bakondi György hangsúlyozta: ezzel az intézkedéssel nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió (EU) határait is védik, a többi közt annak érdekében, hogy ne történhessenek az elmúlt időszakra jellemző terrorcselekmények Európában. Megjegyezte: jelenleg is több százezer ember tartózkodik illegálisan és azonosítatlanul az EU területén.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A keddtől érvénybe lépett jogszabály elemeit ismertetve a főtanácsadó elmondta: senki sem léphet be illegálisan Magyarországra, a rendelkezések szerint minden Szerbia felől érkező migránsnak a tranzitzónában kell megvárnia menedékkérelmének jogerős elbírálását, illetve nem csupán a határ 8 kilométeres körzetéből, hanem az egész országból a tranzitzónákba szállítják az illegális határátlépőket. Ezzel egy időben azt a 67 migránst is a tranzitzónákba szállítják, aki jelenleg a három nyílt táborban tartózkodik, ezeket a táborokat pedig bezárják.

 

Ugyancsak a tranzitzónákban kell megvárniuk menedékkérelmük elbírálását a 14 és 18 év közötti fiataloknak is, a 14 évesnél fiatalabb, kísérő nélkül érkezők gyermekvédelmi intézetbe kerülnek. Mindennek érdekében a tranzitzónákat kibővítették, Röszkénél és Tompánál 324 konténerben 100 ember számára nyílik elhelyezési lehetőség. Számukra biztosítják a lakhatást, az orvosi, szociális ellátást, napi háromszori étkezést és telekommunikációs eszközök használatát - sorolta Bakondi György. A tranzitzóna Szerbia felé nyitott, ám aki Magyarország felé hagyja el, az szabálysértést követ el - fűzte hozzá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

 

Arról is szólt: számítottak arra, hogy támadások érik majd Magyarországot az intézkedés miatt, ám a kormányzat szerint a határok őrizete a belső biztonság kulcsa. Ugyanakkor arra is számítanak, hogy erősödni fog a külső határok védelmét támogató politika, illetve elhúzódik a menekültválság.

 

Kérdésre válaszolva Bakondi György értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság megakadályozta 8 tinédzser és egy terhes nő átszállítását a tranzitzónába, mondván, ügyükben semmifajta döntés nem született, vagyis "nem tudják, mit ne hajtsanak végre". A bíróság döntése ugyanakkor nem határozat, hanem ideiglenes intézkedés - jegyezte meg.

 

Szintén kérdésre válaszolva Bakondi György arról is beszélt, hogy kedden a belügy- és az igazságügyi miniszter találkozott Dimitrisz Avramopulosszal, az unió menekültügyért felelős biztosával. A tárgyalás során egyetértettek abban, hogy javítani kell a külső határok biztonságát, ehhez pedig átfogó, globális intézkedések szükségesek - ismertette. Hangsúlyozta: a magyar kormány kész a dialógusra az EU bármely illetékesével annak érdekében, hogy ne fordulhassanak elő az elmúlt időszakban történtekhez hasonló erőszakos cselekmények Európában.

 

A főtanácsadó közölte, hogy a tervek szerint május végére készül el a második kerítés a déli határszakaszon.

 

Magyarországon az idén 7295-en kíséreltek meg tiltott határátlépést - mondta.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés