Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 32 vendég böngészi
A magyar felsőoktatás védelme megkívánta a törvénymódosítást | videó Nyomtatás E-mail
2017. április 05.

 

A magyar felsőoktatás védelme, a versenysemlegesség és a magyar diákok védelme megköveteli, hogy egyenlő pályák, egyenlő esélyek alapján dönthessenek a fiatalok továbbtanulásukról – szögezte le Kósa Lajos.

 

A nemzeti felsőoktatási törvény 2011-es elfogadásáig egy rendezetlen jogi helyzet volt azzal kapcsolatban, hogy milyen jogi feltételek mellett működhetnek és adhatnak diplomát a Magyarországon oktató külföldi egyetemek – idézte fel a kormánypárti politikus a Frakcióinfón, kedden.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Hozzátette: a 2011-es felsőoktatási törvény meghatározta a keretrendszert és azt, hogy 5 évente a rendszer működését felül kell vizsgálni.

 

Az Oktatási Hivatal (OH) februárban lezárult vizsgálata azt mutatatta, hogy 28 külföldi egyetemből 27 szabálytalanul működik – jegyezte meg.

 

A frakcióvezető a szabálytalanságokra példaként említette, hogy van olyan hazánkban oktatási tevékenységet végző francia egyetem, amely itthon francia diplomát ad ki, de Franciaországban az csak OKJ-s szintű végzettségnek minősül, ezzel megtévesztik magyarországi hallgatóikat.

 

Ugyanakkor a fideszes politikus a szabálytalanságok között említette azt is, hogy egyes egyetemek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek nem tettek eleget.

 

A Közép-európai Egyetemmel kapcsolatban az OH azt a megállapítást tette, hogy két teljesen elkülönülő jogi személyiségű társaság létezik. Az egyik a Közép-európai Egyetem, a másik pedig az Egyesült Államokban létező Central European University, amely New York államban van bejegyezve, de nem végez oktatási tevékenységet, illetve nincs hallgatója, oktatója az Egyesült Államokban, ahol honos.

 

A Közép-európai Egyetem egy Magyarországon bejegyzett, magyar egyetem, magyar akkreditációval, mely hazánkban végez oktatási és kutatási tevékenységet, valamint okleveleit is itt adja ki – ismertette Kósa Lajos, hangsúlyozva, hogy a Közép-európai Egyetemet semmilyen módon nem érinti a jelenlegi módosítás.

 

A Fidesz frakcióvezetője rámutatott: az Egyesült Államokban kutatási és oktatási tevékenységet nem végző intézményre hivatkozva ad ki „ceus” diplomát a Közép-európai Egyetem.

 

Ez egy olyan jogi kiskapu, amit be szeretnénk zárni – húzta alá, hozzátéve: megvannak azok a feltételek, amelyek alapján Magyarországon külföldi egyetemi diplomát lehet kiadni magyar oktatási intézménnyel együttműködve.

 

Az egyik ilyen feltétel, hogy ne csak jogi, hanem szervezeti értelemben is létezzen az az intézmény, melynek tudományos és oktatási tevékenységére hivatkozva diplomát adnak – közölte, további feltételként hozzátette: ezen belül legyen a két állam között olyan egyezmény, amely az oklevelek kölcsönös elismerését állami szinten garantálja.

 

Ennek a CEU meg tud felelni, hiszen a törvény megfelelő határidőt szab, illetve a jogszabály azt is kezeli, hogy a föderatív államokban a felsőoktatás nem szövetségi, hanem tagállami hatáskör – mondta a kormánypárti politikus.

 

„Az erre vonatkozó nemzetközi megállapodást a szövetségi állam engedélyével a tagállammal köthető meg” – fogalmazott.

 

A magyar felsőoktatás védelme, a versenysemlegesség és a magyar diákok védelme megköveteli, hogy egyenlő pályák, egyenlő esélyek alapján dönthessenek a fiatalok továbbtanulásukról – szögezte le.

 

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy az ügy körül kibontakozó vita egy félreértésen alapul, hiszen a magyar parlamentnek a New Yorkban bejegyzett CEU felett semmilyen joghatósága nincs, csak arra, hogy ez az intézmény milyen tevékenységet végez Magyarországon, vagy „erre való hivatkozással milyen oklevelet ad ki Magyarországon”.

 

A Jobbik kapcsán a kormánypárti politikus kiemelte: míg Toroczkai szerint „a Soros-egyetemet be kell szántani”, addig a párt vezetése nem mert nyíltan állást foglalni Sorossal szemben, de a törvény ellen sem, így nem szavaztak.

 

Ugyanakkor Kósa Lajos azt is egyértelművé tette, hogy a Jobbik érvelése a romániai Sapientia Egyetem kapcsán téves és hamis, ugyanis azt román állampolgárok, román magánegyetemként hozták létre keleti szomszédunknál, Romániában van akkreditálva és román oklevelet állít ki. Egyúttal cáfolta azt is, hogy a módosítás korlátozná a tanszabadságot, kiemelve: politikai küzdelemmé vált az ügy és a tárgyi kérdéshez vajmi kevés köze van.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés