Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 100 vendég böngészi
A kormány benyújtotta a munkából élők költségvetését | videó Nyomtatás E-mail
2017. május 03.

 

A 2018-as költségvetés a munkából élők költségvetése lesz, amely azok számára kínál több esélyt, akik munkából tartják el magukat és családjukat – jelentette ki Varga Mihály a törvényjavaslat ünnepélyes benyújtásakor.

 

A nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján kemelte: a kormány újabb intézkedéseket tesz a teljes foglalkoztatottság irányába, a családok további támogatására, valamint az ország biztonságának megerősítésére.

 

Továbbra is a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, hogy a családok, a vállalkozások, valamint minden érintett immár harmadik esztendeje fél évvel korábban láthatja a következő évre tervezett intézkedéseket és azok hatásait. Mivel az elkövetkezendő időszakban a magyar gazdaság növekedési képességének megerősítésére kell koncentrálnunk, így az ehhez kapcsolódó intézkedések kerülnek a középpontba – mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A célzott áfa-csökkentési intézkedések jegyében újabb körben 5%-ra csökken az éttermi étkeztetésre és az internetezésre vonatkozó áfa-kulcs, amely szintén 5% lesz a hal esetében.

 

Mindez jelentős támogatást jelent minden magyar családnak, valamint javítja a hazai termelők versenyképességét, elősegítve egyúttal a fogyasztás bővülését.

 

Jövőre megmarad Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadó kulcsa is.

 

A tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásban foglaltak szerint 2018-tól a minimálbér további 8 százalékkal, míg a szakmunkás minimálbér újabb 12 százalékkal nő majd (párhuzamosan a munkáltatót terhelő adó 2 százalékpontos csökkenésével).

 

Januártól összességében havi 35 ezer forintra nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, míg az otthonteremtési programra az ideinél is több, 226 milliárd forintot szán a költségvetés. A közszolgálati dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését jelzik a folytatódó életpálya- és bérrendezési programok. A vállalkozókat érintően marad 9% a társasági adó mértéke, továbbá a kisvállalati adó 13 százalékra csökken – ismertette Varga Mihály.

 

A költségvetés jövőre 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal, valamint 3 százalékos inflációval, míg a GDP-arányos államadósság további csökkenésével számol. A nyugdíjak emelése a tervezett infláció mértékét fogja követni, a szabályozásnak köszönhetően azonban semmiképpen sem járhatnak rosszabbul a nyugdíjasok.

 

A 2018-as büdzsé a már megszokott új szerkezetben készült, tehát az ideihez hasonlóan három területre tagolódik, ahol az állam működése tekintetében nincs tervezett hiány. A kormány célja most is az volt, hogy lehetőleg minden szakpolitikai terület, illetve ágazat több forrást kapjon, mint egy évvel korábban.

 

Ennek megfelelően oktatásra 81 milliárddal; egészségügyre 102 milliárddal; nyugdíjakra, családtámogatására, szociális területre 287 milliárddal többet szán a költségvetés. Ezek mellett a rendvédelem és a közbiztonság megerősítése 83 milliárddal, míg a gazdaságfejlesztés 205 milliárddal több forrásban részesül. A költségvetés a korábban már megszokott, konzervatív módon készült, így az előre nem várt kockázatok kivédésére több mint 200 milliárd forintos tartalék szolgál majd – hangsúlyozta a szakminiszter.

 

Az Országgyűlés várhatóan június 15-én tartja a jövő évi költségvetés zárószavazását - ismertette Kövér László házelnök, miután átvette a nemzetgazdasági minisztertől a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot.

 

A törvény általános vitáját május 17-18-19-én tartják, a bizottsági részletes vitaszakasz május 23-án, 24-én és 25-én lesz.

 

(Fidesz.hu, MTI)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés